Διεθνή

Κατασκοπευτικό θρίλερ: H MIT διατείνεται ότι εξάρθρωσε δίκτυο Ισραηλινών πρακτόρων στην Τουρκία. Συλλήψεις 15 ατόμων ( 5 3μελείς πυρήνες).Είναι απόπειρα του Fidan να ορίσει κανόνες παιχνιδιού με νέο αρχηγό της Mossad;

Oι Τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών ΜΙΤ διατείνονται ότι εξάρθρωσαν κύκλωμα κατασκοπείας του Ισραήλ της Μοσάντ σε τούρκικο έδαφος: Συνελήφθησαν 15 άτομα, κατηγορούνται ότι πληρώθηκαν σε μετρητά σε Bitcoin.
Ο Τουρκικός Εθνικός Οργανισμός Πληροφοριών (MIT) ανακάλυψε ένα δίκτυο επιχειρήσεων που εργάζεται για την ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών Μοσάντ, η οποία διεξάγει δραστηριότητες εναντίον εχθρών του Ισραήλ και ξένων φοιτητών στην Τουρκία.

Το δίκτυο, το οποίο αποτελείτο από 5 ξεχωριστούς πυρήνες 3 ατόμων, παρακολουθήθηκε από τη μονάδα MIT για ένα χρόνο. Η αντιτρομοκρατική συνέλαβε 15 κατασκόπους σε μια μυστική επιχείρηση στις 7 Οκτωβρίου σε τέσσερις επαρχίες.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η έκθεση που επικαλείται η Daily Sabah στις 21η Οκτωβρίου οι κατάσκοποι παρείχαν πληροφορίες στη Μοσάντ σχετικά με ξένους φοιτητές που εγγράφηκαν σε τουρκικά πανεπιστήμια, ειδικά εκείνους που πίστευαν ότι θα μπορούσαν να εργαστούν στην αμυντική βιομηχανία στο μέλλον.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι ένας από τους πυρήνες ήταν πολύ σημαντικός επειδή τα μέλη του ήταν επιφορτισμένα να έρθουν σε επαφή με τους πράκτορες πεδίου της Μοσάντ, συναντώντας τους στο εξωτερικό.

Κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων, πληροφορίες και έγγραφα που θεωρούνται σημαντικά για το Ισραήλ διαβιβάζονται σε πράκτορες πεδίου, γνωστούς ως «περιπτωσιακούς μάρτυρες» στην ορολογία των μυστικών υπηρεσιών.

Η Μοσάντ πληρώνει διάφορα ποσά στα μέλη της ομάδας για προσωπικές πληροφορίες σχετικά με φοιτητές που ζουν στην Τουρκία. Ένας από τους κατασκόπους, με τα αρχικά ΑΒ, είναι ένα από τα σημαντικότερα μέλη του δικτύου και είναι υπεύθυνος για τη διερεύνηση των συνθηκών διαβίωσης Παλαιστινίων που ζουν στην Τουρκία.

Ο κατάσκοπος ενήργησε ως αγγελιοφόρος για πληρωμές και αναφέρθηκε αγνοούμενος στην περιοχή Μαλτεπέ της Κωνσταντινούπολης τον Ιούνιο του 2021 σε μια προσπάθεια να παραπλανήσει τις δυνάμεις ασφαλείας. Ωστόσο, η MIT εκτελούσε ήδη επιτήρηση στους πυρήνες εκείνη την εποχή.
Η έρευνα αποκάλυψε ότι ο Α.Β. ήταν σε επαφή με τον Α.Ζ., έναν πράκτορα πεδίου και κάτοχο Ισραηλινού διαβατηρίου. Ο ΑΒ έλαβε 10.000 δολάρια φέτος για τις κατασκοπευτικές του δραστηριότητες.

Ένα άλλο σημαντικό μέλος του δικτύου, η RAA αναφέρεται επίσης ως αγνοούμενη. Είναι γνωστό ότι βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Κροατίας Ζάγκρεμπ, όπου συνάντησε τον αξιωματούχο πεδίου της Μοσάντ στις 27 και 28 Ιουνίου 2021. Η RAA έλαβε επίσης πληρωμές 1.000 δολαρίων ΗΠΑ και 1.200 δολαρίων ΗΠΑ.

Το τρίτο μέλος του πυρήνα, ο MAS, επισκέφτηκε τη Ζυρίχη δύο φορές κατόπιν αιτήματος της Μοσάντ, εκτός από τη συνάντηση με αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών επί του πεδίου, πιο συχνά με έναν αξιωματούχο με τα αρχικά MC. Όπως και τα άλλα δύο μέλη του πυρήνα, ο MAS αναφέρθηκε ως αγνοούμενος.

Μέλη του κατασκοπευτικού κυκλώματος επιφορτίστηκαν να συλλέγουν πληροφορίες για Παλαιστίνιους που σπουδάζουν σε τουρκικά πανεπιστήμια και να μάθουν ποιες ευκαιρίες τους παρείχαν η κυβέρνηση και οι αξιωματούχοι της πόλης.

Στη συνέχεια, το δίκτυο χρησιμοποιεί αυτές τις πληροφορίες για να συντάξει μεμονωμένα προφίλ, για να τα στείλει σε αξιωματούχους της Μοσάντ στο εξωτερικό μέσω ενός κρυπτογραφημένου προγράμματος Ιστού. Το δίκτυο εξέτασε επίσης διάφορες ενώσεις και οργανώσεις που δρουν στην Τουρκία και μοιράστηκε τα ευρήματά του με την ισραηλινή μυστική υπηρεσία.

Αυτό το κατασκοπευτικό δίκτυο χρησιμοποιεί την εφαρμογή Protonmail, η οποία επιτρέπει την κρυπτογράφηση αρχείων Microsoft Word, για τη μετάδοση πληροφοριών. Ένα άλλο πρόγραμμα που χρησιμοποιήθηκε ήταν το SafeUM, το οποίο παράγει ψεύτικους αριθμούς τηλεφώνου που χρησιμοποιούν τα μέλη κινητής τηλεφωνίας για να επικοινωνούν με τους διαχειριστές της Mossad χωρίς να εντοπίζονται από εφαρμογές όπως το WhatsApp.

Σε αντάλλαγμα για την αναφορά, 15 πράκτορες της Mossad μετέφεραν πληρωμές μέσω υπηρεσιών όπως η Western Union και η Moneygram, και σε ορισμένες περιπτώσεις αποζημιώθηκαν σε Bitcoin. Οι πράκτορες χρησιμοποιούν επίσης ένα σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων για τη μεταφορά κεφαλαίων, χρησιμοποιώντας κοσμηματοπωλεία και αγορές ως χώρους συνάντησης.

Η έρευνα αναμένεται να εμβαθύνει και ένα πλήρες κατηγορητήριο θα ετοιμαστεί μόλις η ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΜΙΤ ολοκληρώσει την ανάκριση του αιχμαλώτου κατασκόπου.

Από την πλευρά τους ισραηλινές πηγές μυστικών υπηρεσιών υποστηρίζουν

ότι δεν είναι η α’ φορά που οι τούρκικες μυστικές υπηρεσίες αποφασίζουν να εκθέσουν τις δομές των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών επί τουρκικού εδάφους. Το ίδιο έγινε το 2013,αφότου το Ισραήλ είχε επιτηρήσει ”Ιρανικές τρομοκρατικές υποδομές”.Το κάνει ταυτόχρονα με την έκθεση της ιρανικής υποδομής πληροφοριών. Η έκθεση εστιάζει τώρα στη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις δραστηριότητες της Χαμάς.

Προσθέτουν ότι οι αναφορές για την εικαζόμενη έκθεση του κατασκοπευτικού δικτύου στην Τουρκία είναι ακόμη περιορισμένες. Οι Τούρκοι μπορεί να έχουν συμφέρον να ελέγχουν το εύρος των πληροφοριών και το χρονοδιάγραμμα σε μυστικές διαπραγματεύσεις για άλλα θέματα στα οποία έχει συμφέρον η Τουρκία.

Ισχυρίζονται ότι η αποκάλυψη του ισραηλινού δικτύου κατασκοπείας στην Τουρκία πιθανότατα σχετίζεται και με την επιθυμία του τουρκικού αρχηγού πληροφοριών, Hakan Fidan, να ρυθμίσει τους κανόνες του παιχνιδιού μεταξύ των δύο υπηρεσιών πληροφοριών Τουρκίας και Ισραήλ, μετά την ανάληψη καθηκόντων του νέου επικεφαλής της Mossad, David Barnea.

dimpenews.com

Back to top button