breaking newsΕλλάδα

Πολιτική κρίση στην Αλβανία λόγω Μπελέρη – Υπό πίεση ο Ράμα

Σε μείζονα πολιτική κρίση οδηγεί ο Εντι Ράμα τη χώρα του με τους χειρισμούς του γύρω από την υπόθεση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρας, Φρέντι Μπελέρη.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας ναι μεν αναγνώρισε τη νίκη Μπελέρη στις εκλογές, ωστόσο υποστηρίξε ότι δεν έχει δικαίωμα να ορκιστεί μέχρι να τελεσιδικήσει η δίκη που σέρνεται από τον Μάιο του 2023, και άρα -επειδή, όπως παραδέχεται ο Ράμα, ούτε ο Γιώργος Γκόρος θα μπορούσε να συνεχίσει να παραμένει στη θέση του δημάρχου – πρέπει να αναζητηθεί λύση με βάση τα «βέλτιστα ευρωπαϊκά πρότυπα».

Τι σημαίνει αυτό; Να επιλέξει έναν «εκλεκτό» του, ένα πρόσωπο της αρεσκείας του και φυσικά όχι τον νόμιμα εκλεγμένο δήμαρχο. Ο Γκόρος δήλωσε χθες το βράδυ σε αλβανικό τηλεοπτικό κανάλι ότι υπαναχωρεί από την παραίτησή του, με την απόφασή του να είναι ενδεχομένως συνέπεια της άρνησης των ανθρώπων που προσέγγισε ο Ράμα να αναλάβουν τον δήμο.

Ο Μπελέρης με την επιστολή του από τις φυλακές του Φιέρι όπου έχει μεταφερθεί τις τελευταίες ημέρες από τις φυλακές Δυρραχίου, όπου βρισκόταν, κάλεσε τον αλβανό πρωθυπουργό να διορίσει προσωρινό δήμαρχο κάποιον από τον συνδυασμό που κέρδισε τις εκλογές του Μαΐου, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε προσπάθεια του Ράμα να ορίσει κάποιον εκλεκτό του μακριά από τις επιλογές του λαού της Χειμάρρας είναι αντίθετη προς τις δημοκρατικές αρχές και από τη ρίζα της λανθασμένη.

Ολο αυτό το πολιτικό παρασκήνιο έχει εκ των πραγμάτων επιπτώσεις στις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Η Αθήνα, βλέπει τον αλβανό πρωθυπουργό να επιχειρεί με παραπλανητικούς ελιγμούς και άλλες μεθοδεύσεις να υφαρπάξει την Χειμάρρα, αγνοώντας τον Μπελέρη, αλλά και τις προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα άλλαζε στάση.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες ο Αλβανός πρωθυπουργός χαρακτήριζε «εκλεγμένο δήμαρχο» τον Μπελέρη και «ηττημένο υποψήφιο χωρίς νομιμοποίηση» τον Γκέργκι Γκόρο, ενώ παράλληλα αναγνώριζε ότι έχει πια δημιουργηθεί «αδιέξοδο» το οποίο χρήζει «επίλυσης» αναφορικά με τη δημαρχία στη Χειμάρρα. Οι παλινωδίες του Ράμα οδηγούν σε πολιτικό αδιέξοδο την ώρα που φαίνεται να μην έχει -δημόσια τουλαχιστον- συμμαχίες από τους ευρωπαίους εταίρους.

«…Η προσωρινή συνέχιση των καθηκόντων του ηττημένου υποψηφίου, ενώ ο εκλεγμένος δήμαρχος παραμένει προφυλακισμένος και ο προηγούμενος δήμαρχος στερείται νομιμότητας να ηγηθεί του δήμου απουσία του νικητή, τονίζει την ανάγκη επίλυσης αυτού του αδιεξόδου μέσω της διακοπής της θητείας του χαμένου υποψηφίου…», σημειώνει στην ανάρτησή του ο Αλβανός πρωθυπουργός.

PrimeNews.

Back to top button