Διεθνή

ΗΠΑ: Διάσημος τρανς ακτιβιστής συνελήφθη με την κατηγορία της σεξουαλικής κακοποίησης εφήβου

Reduxx / ΚΟ

Ένας διάσημος τρανς ακτιβιστής του οποίου την οδυνηρή ιστορία για διακρίσεις ταυτότητας φύλου που υπέστη, παρουσίασαν οι New York Times, είναι αντιμέτωπος τώρα με 16 κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα που σχετίζονται με τη σεξουαλική κακοποίηση και εκβίαση ενός έφηβου.

Ο Carlos Arturo Aparicio Hernandez, 36 ετών, κατηγορήθηκε την περασμένη εβδομάδα για τα κακουργήματα της επιβαρυντικής περίπτωσης σεξουαλικού εκβιασμού και έξι κατηγορίες για βίαιο σοδομισμό και άλλες τρεις κατηγορίες για βίαια σεξουαλική κακοποίηση, προσέλκυση ανηλίκου και πέντε κατηγορίες για σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκου – που όλα αφορούν την κακοποίηση ενός εφήβου το 2021.

Τον Ιανουάριο του περασμένου έτους, το 15χρονο θύμα δέχθηκε αίτημα φιλίας στο Facebookαπό κάποιον που πίστευε ότι ήταν ένα κορίτσι της ηλικίας του. Ο Hernandez επικοινωνούσε με το αγόρι για αρκετούς μήνες και κέρδισε την εμπιστοσύνη του, ζητώντας τελικά γυμνές φωτογραφίες από αυτόν.

Αφού έλαβε τις φωτογραφίες, ο Hernandez ζήτησε να συναντήσει το θύμα, προσκαλώντας το σε ένα σπίτι στο Taylorsville της Γιούτα.

Στη συνέχεια, ο Hernandez αφού εκβίασε το αγόρι με τις φωτογραφίες που αυτό του είχε στείλει, του επιτέθηκε σεξουαλικά. Σύμφωνα με την δικογραφία, ο Hernandez κατέγραψε επίσης τη σεξουαλική επίθεση.

Το θύμα είπε στην αστυνομία ότι ο Hernandez του είχε δείξει επίσης εικόνες σεξουαλικής εκμετάλλευσης «πολύ νεαρών» κοριτσιών και του είπε ότι τα είχε κακοποιήσει σεξουαλικά επίσης.

Μετά τη σύλληψή του, ο Hernandez παραιτήθηκε από το δικαίωμά του να μην μιλήσει και είπε στην αστυνομία ότι τον έλκυαν ανήλικοι από τότε που ήταν μικρός. Είπε επίσης ότι σκοπός του από τη συνάντηση με το αγόρι ήταν να τον κακοποιήσει σεξουαλικά.

Σύμφωνα με το Τμήμα του Σερίφη της κομητείας Σολτ Λέικ, ο Hernandez καταγράφηκε ως γυναίκα με το νόμιμο όνομά του, αλλά παρείχε το ψευδώνυμο Raiza Daniela Aparicio Hernandez. Καταγράφηκε επίσης ως πολίτης του Ελ Σαλβαδόρ.

Ο Hernandez είναι διάσημος τρανς ακτιβιστής που κάποτε εμφανιζόταν στους New York Times και μάλιστα μίλησε στο κτίριο γραφείων Cannon House, (πρόκειται για το παλαιότερο κτίριο γραφείων του Κογκρέσου), στην Ουάσιγκτον για τους LGBTQ μετανάστες.

Στην πατρίδα του, το Ελ Σαλβαδόρ, ο Hernandez ήταν ενεργός στην κοινότητα των τρανς ακτιβιστών και υπηρέτησε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Asociacion Aspidh Acoiris Trans (AAAT), μιας πολιτικής οργάνωσης που υποστηρίζει τους τρανς-αναγνωρισμένους άνδρες.

Λόγω της θέσης του στην AAAT, ο Hernandez εκπροσώπησε την LBTQ κοινότητα σε διάφορες εκδηλώσεις, πορείες, πολιτικές συναντήσεις, ακόμη και στο Διαμερικανικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Inter-American Court of Human Rights ή I.C.H.R.)στην Κόστα Ρίκα, όπου ο Hernandezάσκησε πίεση για ψήφιση νόμων περί αυτοπροσδιορισμού.

Το IACHRέχει δικαιοδοσία σε 25 από τα 35 κράτη μέλη του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS). Ο Hernandez επισκέφθηκε το Δικαστήριο το 2016 για να προωθήσει την ευρύτερη διάδοση των νόμων περί αυτοπροσδιορισμού. Το 2018, το IACHRδήλωσε ότι «η αλλαγή ονόματος και η διόρθωση δημοσίων αρχείων και εγγράφων ταυτότητας ώστε να συμμορφώνονται με την ταυτότητα φύλου ενός ατόμου» αποτελούν προστατευόμενα δικαιώματα. Μόλις πέρυσι, το IACHR διέταξε την κυβέρνηση της Ονδούρας να εφαρμόσει πολιτικές που θα διευκολύνουν τον αυτοπροσδιορισμό του φύλου και την παραποίηση του βιολογικού φύλου στα επίσημα έγγραφα.

                        

Τον Φεβρουάριο του 2017, ο Hernandez εθεάθη με τον Hugo Martinez (φώτο), ο οποίος ήταν υπουργός Εξωτερικών του Ελ Σαλβαδόρ εκείνη την εποχή. Ο Hernandez είχε πιέσει στον Martinez για υποστήριξη στους νόμους αυτοπροσδιορισμού.

Το 2018, οι New York Timesπαρουσίασαν το προφίλ του Hernandezσε ένα άρθρο σχετικά με τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι LGBTQ μετανάστες.

Στο άρθρο, ο Hernandezπαρουσιαζόταν ως «διαφυλικός ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα» που είχε φύγει από το Ελ Σαλβαδόρ τον Ιούνιο του 2017 μετά από παρενόχληση και σωματική επίθεση από την αστυνομία. Έλαβε άσυλο στις Ηνωμένες Πολιτείες την ίδια χρονιά και εγκαταστάθηκε στο Λος Άντζελες.

Η υπόθεση του Hernandez απέκτησε φήμη μεταξύ των ακτιβιστών, με τον ίδιο να προσκαλείται να μιλήσει σε μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από το Συμβούλιο για την Παγκόσμια Ισότητα στο κτήριο γραφείων CannonHouse στην Ουάσιγκτον, με βάση τη σεξουαλικότητα και την ταυτότητα φύλου του από το προσωπικό της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων.

Τον Μάρτιο του 2020, ο Hernandez μίλησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας (USC) με θέμα «Άσυλο, Αναπηρία και Ψυχική Υγεία».

Όπως επιβεβαιώνει το Reduxx, ο Hernandez κρατείται στο γυναικείο τμήμα της φυλακής της Salt Lake City.

ΚΟ / πηγή

Back to top button