breaking newsΕλλάδα

Συμμορία Μητσοτάκη: Δίνει αυξήσεις στους διοικητές των νοσοκομείων για να βλέπουν την διάλυση και να μη μιλάνε

Σε απόλυτη αποσύνθεση βρίσκονται τα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, καθώς η μακρά αναμονή των διοικητών νοσοκομείων να περάσουν από τη νέα διαδικασία αξιολόγησης με τον νόμο Κεραμέως έχει βάλει στον πάγο ακόμη και την απλή διαχείριση των καθημερινών προβλημάτων. Η παρατεινόμενη αναμονή των στελεχών του ΕΣΥ για να διαπιστώσουν εάν θα εξασφαλίσουν πάλι μια θέση σε διοίκηση νοσοκομείου έχει προκαλέσει αναρίθμητα προβλήματα στο ΕΣΥ, το οποίο καταρρέει μέρα με την ημέρα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμη και τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, όπως ο Ευαγγελισμός, δεν διαθέτουν καν ισολογισμούς βάσει πρόσφατης μελέτης του ΙΟΒΕ. Γεγονός που καταδεικνύει ότι η αδιαφάνεια στο ΕΣΥ, με την υπογραφή των διοικητών, ζει και βασιλεύει υπό τις ευλογίες του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Αντί να τους τραβήξει το αυτί ώστε να καταγράφουν όπως όλες οι επιχειρήσεις τα έσοδα και τα έξοδα, οι διοικητές συνεχίζουν να λειτουργούν ανεξέλεγκτα, χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν.

Με βάση τη μελέτη του ΙΟΒΕ, τα νοσοκομεία που δεν διαθέτουν λογιστικές καταστάσεις είναι ο Ευαγγελισμός, το ΓΝΑ Αλεξάνδρα, το ΓΝ Μαιευτήριο Αθηνών «Ελενα Βενιζέλου», το ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς», το ΓΝ Αττικής «Σισμανόγλειο», το ΓΝ Δυτικής Αττικής, το ΓΝ Θεσσαλονίκης «Γ. Γεννηματάς» κ.ά.

Η κατάσταση πάντως δεν προβλέπεται να αλλάξει καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του Documento για τη θέση των διοικητών νοσοκομείων ετοιμάζονται να καταθέσουν τα χαρτιά τους οι ίδιοι υπερήλικες διοικητές που είχαν διοριστεί από την κυβέρνηση της ΝΔ στο ΕΣΥ. Πρόσωπα που δεν έχουν καμία γνώση από σύγχρονο μάνατζμεντ. Η κυβέρνηση παρ’ όλα αυτά υποστηρίζει ότι στόχος της είναι να προσελκύσει νέα στελέχη και μάνατζερ από την ιδιωτική αγορά.

Αδράνεια και διαρροές Χρυσοχοΐδη

Και βέβαια δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα. Ο υπουργός Υγείας Μιχ. Χρυσοχοΐδης, που φέρει την ευθύνη για το ΕΣΥ, προτιμά όπως φαίνεται να κρύβει τα προβλήματα κάτω από το χαλί, κρυπτόμενος όμως και ο ίδιος πίσω από την επικαιρότητα που σήμερα εστιάζεται στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και στην εγκληματικότητα που «θερίζει» τη χώρα. Αντί να συντονίσει τα «γαλάζια» στελέχη που είναι σε αδράνεια αναμένοντας το ΑΣΕΠ, ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης προτιμά να διαρρέει σε φίλια ΜΜΕ ότι μετά τις γιορτές θα αναλάβει να οργανώσει τις διοικήσεις των υγειονομικών περιφερειών και των νοσοκομείων, ώστε να λειτουργήσει ομαλά το ΕΣΥ το επόμενο διάστημα.

Ομως ενδεικτικό σημάδι της απόλυτης εγκατάλειψης των νοσοκομείων από τους διοικητές που έχουν επιλεγεί από την κυβέρνηση είναι επίσης ότι δεν έχουν προχωρήσει καν οι κρίσεις των γιατρών, οι οποίες θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί εντός τριμήνου – όπως είχε δεσμευτεί ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης.

Εξάλλου οι διοικητές που αναμένουν με αγωνία να εκδοθεί η προκήρυξη του ΑΣΕΠ για την επιλογή των στελεχών του ΕΣΥ, με την οποία ασχολούνται αποκλειστικά πλέον τους τελευταίους μήνες, δεν έχουν φροντίσει να οργανώσουν τα συμβούλια κρίσεων και να πιέσουν τα μέλη τους ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να αναλάβουν υπηρεσία οι υπό κρίση γιατροί.

Και η εικόνα εντός των νοσοκομείων συνεχίζει να είναι τραγική, με τους ασθενείς να στοιβάζονται στα ανοργάνωτα τμήματα επειγόντων περιστατικών, στους διαδρόμους αλλά και μέσα στους τριτοκοσμικούς θαλάμους.

Η οργή για τις αυξήσεις στους διοικητές

Την ίδια ώρα όμως που οι περισσότεροι διοικητές νοσοκομείων περί άλλα τυρβάζουν η κυβέρνηση φρόντισε ώστε όσοι περάσουν από τη διαδικασία του ΑΣΕΠ για να μη χάσουν το «παντεσπάνι» τους. Η προκλητική απόφαση της κυβέρνησης να δώσει αυξήσεις στις αποδοχές των διοικητών νοσοκομείων και να περιοριστούν σε ψίχουλα οι γιατροί έχει κάνει όλους τους υγειονομικούς να βράζουν από θυμό.

Και η αντίφαση είναι σοκαριστική αν σκεφτεί κανείς ότι οι διοικητές –που εδώ και μήνες αδρανούν περιμένοντας τον επαναδιορισμό τους– θα λαμβάνουν μισθό ίσο με αυτόν του γενικού γραμματέα ενός υπουργείου (περίπου 3.200 ευρώ καθαρά τον μήνα) αλλά και μπόνους 20% στις ετήσιες αποδοχές τους, τη στιγμή που το ιατρικό προσωπικό θα λάβει αύξηση κατά 20% στη (μεικτή) εφημεριακή αμοιβή. Μάλιστα οι εφημερίες των γιατρών ενσωματώνονται στις μηνιαίες αποδοχές τους και φορολογούνται σε μεγάλο ποσοστό, αφού οι περισσότεροι γιατροί, παρότι εργάζονται νυχθημερόν, ξεπερνούν τη φορολογική κλίμακα και φορολογούνται με 45%.

karditsastakra

Back to top button