breaking newsΕλλάδα

Ζάεφ : Κανείς δεν μπορεί να αλλάξει ότι είμαι Μακεδόνας

 

“Κανείς δεν μπορεί να αλλάξει ότι είμαι “Μακεδόνας” που ζω σε αυτή την περιοχή. Επιτέλους έχουμε μια χώρα που κανείς δεν αμφισβητεί, αυτό για το οποίο πάλεψαν οι πρόγονοί μας” είπε σε κανάλι της Βοσνίας, ο πρωθυπουργός της πΓΜΔ, Ζόραν Ζάεφ.

Επανέλαβε πως με τη Συμφωνία των Πρεσπών η Ελλάδα αποδέχτηκε το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και πως «κανείς δεν μπορεί πλέον να μας αρνηθεί το δικαίωμά να είμαστε “Μακεδόνες” που μιλούν τη “μακεδονική” γλώσσα σ’ αυτό το έδαφος».

 

Δήλωσε υπερήφανος πως έχει «μία χώρα, για την οποία οι πρόγονοί μας πολέμησαν, και κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό», αποτυπώνοντας ως το μόνο εκκρεμές πρόβλημα είναι αυτό της σχισματικής εκκλησίας.

Είπε επίσης ότι στη Συμφωνία των Πρεσπών συντέλεσε η επιμονή πολιτικών και από τις δύο χώρες,η μεγάλη υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ε.Ε., ενώ απέδωσε τις αντιδράσεις της Ρωσίας στο γεγονός πως δεν θέλει να δει τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ. »Θέλουμε μια καλή σχέση με τη Ρωσία. Κατανοούμε τη στάση της αλλά πάνω από το 80% των “Μακεδόνων” πολιτών θέλουν η χώρα να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό».

Σχολιάζοντας τα προβλήματα σε άλλες βαλκανικές χώρες ο Ζάεφ υπεραμύνθηκε της λογικής των «ανοιχτών» συνόρων, λέγοντας πως «στα Βαλκάνια όλα τα κράτη είναι πολυεθνικά και θα ήταν ιδανικό να υπάρχουν ανοιχτά σύνορα, συνεργασία μεταξύ των λαών, εύκολη ροή ανθρώπων και αγαθών».

Ο Ζάεφ διατύπωσε, τέλος, την άποψη ότι δεν θα είναι αυτός που θα λάβει το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης (σ.σ. μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα) προσθέτοντας ότι «από μόνη της η υποψηφιότητα είναι τιμή για τη “Μακεδονία”».

 

 

 

enikos.gr

Back to top button