breaking newsΕλλάδα

Επίθεση Τουρκίας σε Μακρόν: ”Απαράδεκτη η μεταφορά Rafale στην Κύπρο”

Στα ”κάγκελα” βρίσκονται οι Τούρκοι. Η παρουσία των γαλλικών Rafale στην Κύπρο ενόχλησε την Άγκυρα. Ο Μακρόν αποδεικνύεται ως μοναδικός ηγέτης της Δύσης που ενδιαφέρεται για τις προκλήσεις Ερντογάν σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο. 

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

  1.  ”

    Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση δεν εκπροσωπεί όλο το νησί όπως και τους Τουρκοκύπριους, άρα δεν είναι αρμόδια και για μια τέτοια συμφωνία.

  2. Η συγκεκριμένη συμφωνία, είναι ενάντια στις συμφωνίες του 1960 και στην ισορροπία που έχει προκύψει από αυτές. Εμπεριέχει ρίσκο να εμποδίσει τις προσπάθειες που γίνονται για την σταθερότητα και την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο.

  3. Είναι απαράδεκτο η Γαλλία να κάνει βήματα που αυξάνουν την ένταση, και να κάνει ασκήσεις με την ‘’Ελληνοκυπριακή Διοίκηση’’ ( Κυπριακή Δημοκρατία) και έστω και προσωρινά να μεταφέρει τα μαχητικά της στο νησί παραβιάζοντας τις συμφωνίες του 1960

    ”.

Επίθεση σε Μπάιντεν 

Πυρά και απειλές κατά του υποψηφίου για την προεδρία των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, εξαπέλυσαν και άλλα στελέχη της τουρκικής προεδρίας με αφορμή βίντεο από τον περασμένο Δεκέμβριο που δημοσιεύτηκε χθες και τον εμφανίζει να τάσσεται κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.  

Ο Μπάιντεν έλεγε στο επίμαχο βίντεο ότι έχει μειωθεί η εμπιστοσύνη του στην Τουρκία και τάχθηκε υπέρ μιας νέας προσέγγισης των ΗΠΑ προς τον «αυταρχικό» Τούρκο πρόεδρο στηρίζοντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ότι πρέπει να πληρώσει ένα τίμημα για την ευρύτερη στάση του.  

Με αφορμή αυτές τις δηλώσεις, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχήμ Καλίν σε ανάρτησή του στο twitter σημείωσε ότι «οι ημέρες που διέταζαν την Τουρκία έχουν τελειώσει» και απείλησε ότι αν επιχειρήσουν να το ξανακάνουν, θα πληρώσουν το τίμημα.  

Αναλυτικά έγραψε ότι «Η ανάλυση του Τζο Μπάιντεν για την Τουρκία βασίζεται σε καθαρή άγνοια, αλαζονεία και υποκρισία. Οι ημέρες που διατάζατε την Τουρκία έχουν τελειώσει. Αλλά αν ακόμα νομίζετε ότι μπορείτε να το κάνετε, πολύ ευχαρίστως. Θα πληρώσετε το τίμημα». 

Ανησυχία ΗΠΑ για την άσκηση Γαλλίας-Ελλάδας!

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο διευθυντής Επικοινωνίας της Τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν υπογραμμίζοντας ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη νομιμότητα της εκλογής του Ερντογάν. Πρόσθεσε δε ότι όσοι το έκαναν, πήραν την απάντησή του την 15η Ιουλίου 2016, δηλαδή την ημέρα απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία. 

Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι «Κανένας δεν μπορεί να επιτεθεί στην λαϊκή μας βούληση και στην δημοκρατία μας. Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη νομιμότητα της εκλογής του προέδρου μας. Όσοι τόλμησαν πήραν την απάντηση τους την 15η Ιουλίου του 2016. Αυτό ήταν μια φιλική υπενθύμιση».

Αντι-NAVTEX από την Κύπρο

Αντι-Νavtex εξέδωσε η Κύπρος σε χθεσινή Navtex της Τουρκίας, με την οποία παρατείνει την παρουσία του Γιαβούζ στο τεμάχιο 6 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα με αντι-Navtex, που εκδόθηκε από το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, στη Λάρνακα, η Κυπριακή Δημοκρατία ειδοποιεί ότι η Navtex, που εξέδωσε η Τουρκία αφορά «μη εξουσιοδοτημένη και παράνομη δραστηριότητα του πλοίου γεώτρησης Γιαβούζ και των υποστηρικτικών προς αυτό πλοία στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και την υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Αυτή η ενέργεια, προστίθεται, «αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, επηρεάζει τις διαδικασίες θαλάσσιας ασφάλειας και είναι επίσης ποινικό αδίκημα σύμφωνα με τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας».

 

 

pentapostagma
Back to top button