breaking newsΔιεθνή

Διπλωματική αναδίπλωση από την Ινδία: «Χορεύει» με την Ελλάδα και ανησυχεί την Άγκυρα

 

Η Ινδία ενισχύει τις σχέσεις της με χώρες που βρίσκονται σε ανοιχτή διαμάχη με την Τουρκία

Η προοπτική ενίσχυσης του οπλοστασίου της Ελλάδας με υπερηχητικούς πυραύλους BrahMos δημιουργεί μία διπλωματική και αμυντική περίπλοκη δυναμικής, που επηρεάζει τις σχέσεις μεταξύ Ινδίας και Τουρκίας. Η αναζήτηση της Ελλάδας για αποτελεσματικότερα αμυντικά συστήματα προκαλεί αναμφίβολα την προσοχή της Τουρκίας.

Η πρόταση για τους υπερηχητικούς πυραύλους στην Αθήνα ελλοχεύει να επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις Άγκυρας-Νέου Δελχί, οι οποίες δεν είναι και τόσο καλές, διαπιστώνει η εφημερίδα Αϊντινλίκ.

Η τουρκική εφημερίδα υπενθυμίζει ότι τα τελευταία χρόνια η Ινδία έχει αυξήσει τις αποστολές όπλων προς την Αρμενία, την ώρα που η Τουρκία είναι ένας σημαντικός στρατιωτικός υποστηρικτής του Αζερμπαϊτζάν. Όπως είναι γνωστό, η Τουρκία διατηρεί επίσης στενές στρατιωτικές σχέσεις και με το Πακιστάν, που χρησιμοποιεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη τουρκικής κατασκευής. Σύμφωνα με την Defence Security Asia (DSA), το Νέο Δελχί δεν είναι καθόλου ευχαριστημένο με αυτή την κατάσταση.

Ο εθνικιστικός τύπος της Τουρκίας θεωρεί ότι η Ινδία καταστρώνει τη δική της στρατηγική αναπροσανατολισμού, στρεφόμενη προς την Αρμενία και την Ελλάδα και απομακρύνοντας την Τουρκία από τα εμπορικά και στρατιωτικά της σχέδια.

Η πρόσφατη κίνηση της ινδικής κυβέρνησης να κυρώσει συμβάσεις με τουρκικές εταιρείες που συμμετείχαν σε προγράμματα ναυπήγησης εντός των ινδικών συνόρων αποτελεί το τελευταίο επεισόδιο σε μια σειρά από διπλωματικές κινήσεις που υπογραμμίζουν την αυξανόμενη επιθυμία του Νέου Δελχί να προσεγγίσει άλλες χώρες στην ευρύτερη περιοχή, εν μέσω των εντάσεων με την Τουρκία και το Πακιστάν.

Η τελευταία κίνηση της Ινδίας ήταν να ακυρώσει όλες τις συμφωνίες που είχε συνάψει η Hindustan Shipyard Limited (HSL) με τουρκικές εταιρείες για τη ναυπήγηση ενός στόλου πέντε πλοίων υποστήριξης για το Ινδικό Ναυτικό.

Η Ινδία «χώνει» τη μύτη της στο Αιγαίο

Την ίδια ώρα, η φιλοκυβερνητική ιστοσελίδα TR Haber (υπό αρχισυνταξία πρώην αρχισυντάκτη εφημερίδας Γενί Σαφάκ, Ιμπραχίμ Καραγκιούλ) αναφέρει ότι οι δεσμοί Ινδίας με Ελλάδα και Αρμενία ενισχύονται, σε μια περίοδο κρίσιμων διπλωματικών ανακατατάξεων. Από τη μία, η Ινδία ενισχύει τις σχέσεις της με χώρες που βρίσκονται σε ανοιχτή διαμάχη με την Τουρκία, και από την άλλη, απαντά στην τουρκική στήριξη προς το Πακιστάν στο ζήτημα του Κασμίρ.

«Καθώς οι σχέσεις ΤουρκίαςΙνδίας έχουν πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών, η κυβέρνηση της Ινδίας δεν έχασε αυτή την ευκαιρία.  Η κυβέρνηση του Νέου Δελχί χώνοντας τη μύτη της στα προβλήματα της Τουρκίας στο Αιγαίο, άρχισε να ξεσηκώνει την Ελλάδα».

Σκανδαλώδες βίντεο animation στα ΜΜΕ της Ινδίας

Προς επίρρωση της εχθρικής στάσης της Ινδίας προς την Άγκυρα αποτελεί για την τουρκική σχολιογραφία ένα «σκανδαλώδες» βίντεο στα ΜΜΕ της Ινδίας που απειλεί την παρουσία της Τουρκίας στη «Γαλάζια Πατρίδα». Στο εν λόγω βίντεο παρουσιάζεται ένας πύραυλος BrahMos να πλήττει ένα τουρκικό πλοίο που πλέει στο Αιγαίο Πέλαγος.

Οι Έλληνες αναλυτές υποστηρίζουν ότι η λειτουργία των πυραυλικών συστημάτων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου θα «αναχαιτίσει» αποτελεσματικά τα τουρκικά πολεμικά πλοία στα «γκρίζα ύδατα».

Η αντιπλοϊκή έκδοση του πυραύλου BrahMos, που προτάθηκε στο ελληνικό ΥΠΕΘΑ για αγορά 150 τεμαχίων, έχει πραγματικό βεληνεκές περίπου 300 χιλιομέτρων με υπερηχητική ταχύτητα Mach 2,8 και φέρει φορτίο υψηλής εκρηκτικότητας σχεδόν 200 κιλών.

PrimeNews.

Back to top button