breaking newsΆποψηΕλλάδα

Η αρχαία Αθήνα μας διδάσκει γιατί η οικονομική συνταγή του 2020 θα είναι καταστροφή

To 430 π.χ. για την αρχαία Αθήνα ήταν ότι και ο 2020 για τον πλανήτη σήμερα

Η διεθνής οικονομία πήρε λάθος πορεία με τον κορωνοιό, αντιθέτως το σωστό παράδειγμα το δίνει η αρχαία Αθήνα ως προς την οικονομική διαχείριση… αναφέρει το αμερικανικό οικονομικό blog Sovereign Man.

Στην ανάλυση επισημαίνεται ότι η συνταγή των δημοσιονομικών κινήτρων και της ακραίας σπατάλης δημοσίων εσόδων θα οδηγήσει σε αδιέξοδο.
Η διεθνής οικονομία αντιμετωπίζει τον κορωνοιό με λάθος συνταγή, τον σωστό δρόμο τον δείχνει η αρχαία Αθήνα

.
Για την ισχυρή πόλη-κράτος της Αθήνας στην αρχαία Ελλάδα, το έτος 430 π.Χ. ήταν ένα από τα πιο ταραχώδη και δραματικά στην ιστορία του.
Πριν από το 430 π.Χ., η Αθήνα βρισκόταν στο αποκορύφωμα της σταθερότητας, έχοντας πανίσχυρη εξουσία στις άλλες πόλεις κράτη.
Όμως, κατά τη διάρκεια του 430 π.χ., η Σπάρτη εισέβαλε στην Αθήνα κατά το ξέσπασμα του Πελοποννησιακού Πολέμου. Αθηναίοι αξιωματούχοι ουσιαστικά κατηγόρησαν τον ηγέτη τους, τον Περικλή, και τον καταδίκασαν, ενώ μια θανατηφόρα πανούκλα οδήγησε στον θάνατο έως και το 20% του πληθυσμού της αρχαίας Αθήνας.

To 430 π.χ. για την αρχαία Αθήνα ήταν ότι και ο 2020 για τον πλανήτη σήμερα

Εν ολίγοις, για τους Αθηναίους, το 430 π.Χ. πιθανότατα θα ήταν ότι είναι σήμερα το 2020 για όλο τον κόσμο με τον κορωνοιό
Όμως, παρά όλες τις δυσκολίες, η Αθήνα κατάφερε να ξεπεράσει το πρόβλημα.
Και αυτό σε μεγάλο βαθμό οφειλόταν στην πειθαρχία των αρχαίων Αθηναίων να διαθέτουν μεγάλο πλεόνασμα στα ταμεία τους.
Ιστορικά αρχεία από εκείνη την εποχή δείχνουν ότι η Αθήνα είχε 9.700 τάλαντα ταμειακών αποθεμάτων στο ταμείο της.

Το τάλαντο ήταν μια αρχαία μονάδα μέτρησης για το χρυσό και το ασήμι που ήταν ίση με περίπου 26 κιλά.
Δεδομένου του πληθυσμού της πόλης-κράτους τον 5ο αιώνα π.Χ., αυτό σημαίνει ότι αντιστοιχούσαν σε 25.000 δολάρια (με τα σημερινά χρήματα) για κάθε Αθηναίο πολίτη εκείνη την εποχή.
Η αρχαία Αθήνα είχε πολλά μετρητά για τις δύσκολες στιγμές, είχαν αυτή την άποψη τότε και αυτή η άποψη διαχρονικά είναι η σωστή.
Έτσι, όταν ήρθε η μητέρα όλων των καταιγίδων, είχαν τις αποταμιεύσεις για να επιβιώσουν.

Η δημοσιονομική ευθύνη είναι ιστορικά… ασυνήθιστη  

Η ιστορία δείχνει ότι με μια τέτοια δημοσιονομική ευθύνη είναι εξαιρετικά ασυνήθιστη στην οικονομική ιστορία.
Οι περισσότερες χώρες και κυβερνήσεις τείνουν να αυξάνουν τις δαπάνες τους και να μειώνουν τις αποταμιεύσεις τους όταν φτάνουν στο αποκορύφωμα εξουσίας τους.

Πιστεύουν ότι η δύναμη και ο πλούτος τους θα διαρκέσουν για πάντα.
Έτσι αρχίζουν να συσσωρεύουν τεράστια χρέη και ελλείμματα με την πεποίθηση ότι το μέλλον θα μοιάζει ακριβώς με το παρόν.
Αυτή είναι μια εντελώς ανεύθυνη πρακτική, αλλά έχει κυριαρχήσει διεθνώς.
Και το βλέπουμε παντού σήμερα.
Το 2020 ήταν προφανώς μια συγκλονιστική χρονιά… και πιθανότατα ακόμη δεν έχουμε δει τα χειρότερα στις οικονομίες.
Αλλά ακόμη και πριν από το 2020, τα περισσότερα από τα «πλουσιότερα» έθνη στον κόσμο είχαν τεράστια δημοσιονομικά ελλείμματα σε μια εποχή που επικρατούσε η κανονικότητα.
Π.χ. εάν η αμερικανική κυβέρνηση έχανε 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως κατά τη διάρκεια μιας οικονομικής ανάκαμψης, πόσο άσχημα θα ήταν τα πράγματα σε περιόδους μεγάλης κρίσης;

Η απάντηση

Μόνο τους τελευταίους έξι μήνες, το ομοσπονδιακό χρέος των ΗΠΑ έχει αυξηθεί περισσότερο από 3,5 τρισεκατομμύρια δολάρια. Το συνολικό ομοσπονδιακό χρέος ανέρχεται πλέον σε περισσότερα από 27 τρισεκατομμύρια δολάρια που αντιστοιχούν σε 80.000 δολάρια για κάθε άνδρα, γυναίκα και παιδί του ελεύθερου κόσμου.

Έτσι, ενώ η αρχαία Αθήνα αντιμετώπισε την κρίση της με πλεόνασμα περίπου 25.000 δολάρια ανά πολίτη, οι ΗΠΑ έχουν έλλειμμα 80.000 δολάρια ανά πολίτη.
Και να θυμάστε – ολόκληρο το μέγεθος της οικονομίας των ΗΠΑ είναι 19,5 τρισεκατομμύρια δολάρια με όρους ΑΕΠ σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
Έτσι, το χρέος έχει εκτιναχθεί στο 138% του ΑΕΠ, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ του 118% κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Και φυσικά το χρέος στις ΗΠΑ και διεθνώς θα επιδεινωθεί περαιτέρω.
Σε μια καλή χρονιά, η οικονομία αναπτύσσεται κατά 2% έως 3%. Ωστόσο, το εθνικό χρέος αυξάνεται με ρυθμό διπλάσιο

Η συνταγή των κρατικών δαπανών είναι λάθος

Κανένα από αυτά δεν λαμβάνει υπόψη άλλες μη χρηματοδοτούμενες υποχρεώσεις – όπως το γεγονός ότι τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης θα εξαντληθούν πλήρως εντός των επόμενων 10 ετών.
Το κόστος θα είναι τεράστιο θα προκύψει ανάγκη για δεκάδες τρισεκατομμύρια δολάρια για να καλυφθούν οι τρύπες.
Αυτό προφανώς δεν είναι βιώσιμο.

Όμως, κάθε επιχείρημα δημοσιονομικής σύνεσης έχει απορριφθεί καθώς όλοι επικαλούνται τον κορωνοιό.
Υπάρχουν πλήθος παραγόντων, επιστημόνων, δημοσιογράφων και πολιτικών που εξακολουθούν να πιστεύουν στις καραντίνες σε κράτη και επιχειρήσεις και στη συνέχεια να δοθούν δωρεάν χρήματα τα οποία θα χρηματοδοτούν τα κράτη αυξάνοντας έτσι το χρέος.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει υποστηρίξει πολύ αυτήν την ιδέα.
Προκειμένου να διευκολυνθεί αυτή την τοξική συνταγή, η Fed έχει εκτυπώσει τρισεκατομμύρια δολάρια τους τελευταίους έξι μήνες και μείωσε τα επιτόκια στο μηδέν.

Δεσμεύτηκε η FED να διατηρήσει τα επιτόκια χαμηλά για τα επόμενα χρόνια, και μόλις την περασμένη εβδομάδα προειδοποίησαν για «τραγικές» συνέπειες στην οικονομία εάν η κυβέρνηση δεν μοιράσει τρισεκατομμύρια δολάρια σε νέο δημοσιονομικά κίνητρα αυξάνοντας ακόμη περισσότερο το χρέος.

Οι αρχαίοι Αθηναίοι δούλεψαν σκληρά, διαφύλαξαν χρήματα και έτσι διέθεταν ένα τεράστιο πλεόνασμα για την εποχή της μεγάλης κρίσης.
Η συνταγή του σήμερα εκτυπώστε νέο χρήμα, εκτοξεύστε το χρέος απλά για να υπάρχει εικονική ευημερία.
Ο χρυσός εξακολουθεί να έχει μακροπρόθεσμες προοπτικές, όπως και στην αρχαία Ελλάδα.
Ο χρυσός έχει τεράστια αξία σε περιόδους αβεβαιότητας… και το βιώνουμε σίγουρα τώρα.

www.bankingnews.gr

 

Back to top button