breaking newsΔιεθνή

Υεμένη: Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους μετά τα αμερικανοβρετανικά πλήγματα στους Χούθι

Κρατούσαν σημαίες της Υεμένης και της Παλαιστίνης και φωτογραφίες του αρχηγού των ανταρτών

Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι της Υεμένης ανταποκρίθηκαν σήμερα στο κάλεσμα των Χούθι να διαδηλώσουν στη Σαναά κατά των πληγμάτων που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ και η Βρετανία εναντίον των ανταρτών ως αντίποινα για τις επιθέσεις τους κατά του θαλάσσιου εμπορίου στην Ερυθρά Θάλασσα.

Το πλήθος κατέκλυσε την πλατεία Σαμπίν, στην καρδιά της Σαναά, κρατώντας σημαίες της Υεμένης και της Παλαιστίνης και φωτογραφίες του αρχηγού των ανταρτών Αμπντελμαλέκ αλ Χούθι και του αρχηγού της Χεζμπολάχ του Λιβάνου Χασάν Νασράλα, οι οργανώσεις των οποίων στηρίζονται από το Ιράν.

«Θάνατος στην Αμερική, θάνατος στο Ισραήλ», φώναζαν οι διαδηλωτές, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, υποστηρικτές των ανταρτών που ελέγχουν την πρωτεύουσα Σαναά και περιοχές της Υεμένης.

Ορισμένοι από το πλήθος κράδαιναν τυφέκια AK-47, σύμφωνα με έναν ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Από την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, ο οποίος ξεκίνησε έπειτα από την άνευ προηγουμένου επίθεση της παλαιστινιακής Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος την 7η Οκτωβρίου, διαδηλώσεις συμπαράστασης στους Παλαιστίνιους της Γάζας πραγματοποιούνται κάθε Παρασκευή στη Σαναά.

Ωστόσο, η τελευταία αυτή κινητοποίηση είχε έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα, καθώς ακολούθησε τα αμερικανικά και βρετανικά πλήγματα εναντίον στόχων των Χούθι ως αντίποινα για τις επιθέσεις τους εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Εάν η Αμερική και οι σύμμαχοί της αποφασίσουν να μας κηρύξουν ανοικτό πόλεμο, θα είμαστε έτοιμοι»

«Εάν η Αμερική και οι σύμμαχοί της αποφασίσουν να μας κηρύξουν ανοικτό πόλεμο, θα είμαστε έτοιμοι για αυτό και δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από το να νικήσουμε ή να πεθάνουμε ως μάρτυρες», είπε στο AFP ο Άμπντελ Άζιμ Αλί, ένας εκ των διαδηλωτών.

«Αναμένουμε την ημέρα όπου θα εμπλακούμε σε έναν πόλεμο με την Αμερική», ανέφερε ένας άλλος διαδηλωτής, ο Μοχάμεντ Χουσέιν.

Σε μία ανακοίνωση εκ μέρους των διαδηλωτών, ένας εκ των διοργανωτών της κινητοποίησης έκανε λόγο για «ένα εκατομμύριο» συμμετέχοντες. Η «αμερικανοβρετανική επίθεση εναντίον της Υεμένης αποτελεί ένδειξη της στήριξης στη σιωνιστική οντότητα και μια απόπειρα να μας εμποδίσουν να στηρίξουμε την Παλαιστίνη», τονίζεται.

«Δίνουμε την ευλογία μας στην ιερή μάχη (για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης) και εξουσιοδοτούμε τον ηγέτη μας (Αμπντελμάλεκ αλ Χούθι) την εξουσία να την διεξάγει», συμπληρώνεται.

Σύμφωνα με ανταποκριτές του AFP, διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε άλλες πόλεις που ελέγχουν οι Χούθι, όπως στη Χοντέιντα (δυτικά) και την Ίμπ (νότια).

PrimeNews.

Back to top button