breaking newsΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Νέο σοκ για Άστρα-Ζένεκα

 

Υπό αμφισβήτηση τίθεται για άλλη μια φορά η ασφάλεια του εμβολίου της AstraZeneca, ενώ χθεσινή δήλωση-βόμβα από τον επικεφαλής εμβολίων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για διασύνδεση των εμβολιασμών με τα περιστατικά θρομβώσεων που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα και τα όσα ακολούθησαν με τις αντιφατικές τοποθετήσεις αξιωματούχων της ΕΕ και του ΕΜΑ, ενέτειναν το αίσθημα ανασφάλειας που ήδη επικρατεί μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών.

Κι αυτό, τη στιγμή που τα εμβολιαστικά προγράμματα αρκετών κρατών-μελών, μεταξύ αυτών και η Κύπρος, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις ποσότητες εμβολίων της συγκεκριμένης εταιρείας.

Το νέο μπέρδεμα προέκυψε όταν το φως της δημοσιότητας είδαν δηλώσεις του επικεφαλής εμβολίων του ΕΜΑ, Μάρκο Καβαλέρι, ο οποίος ανέφερε ότι «μπορούμε ήδη να πούμε ότι είναι ξεκάθαρο πως υπάρχει μια σύνδεση με το εμβόλιο» και υπέδειξε πως «είναι αναγκαίο να εξεταστούν κατά περίπτωση οι διάφορες ηλικιακές ομάδες».

Το μπλέξιμο έγινε ακόμα πιο μεγάλο λίγο αργότερα όταν δόθηκε στη δημοσιότητα ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων ο οποίος, χωρίς να τοποθετείται επί της ουσίας, ανέφερε ότι «συνεχίζει να εξετάζει αν το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 συνδέεται με τον σπάνιο σχηματισμό θρόμβων» και πως η επιτροπή ασφάλειας της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής Αρχής «δεν έχει ακόμη καταλήξει σε συμπέρασμα και η εξέταση βρίσκεται σε εξέλιξη».

Τα όσα συνέβησαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αναπόφευκτα επηρέασαν και την Κύπρο με την αναπληρώτρια διευθύντρια φαρμακευτικών Υπηρεσιών Έλενα Παναγιωτοπούλου, να ξεκαθαρίζει ότι δεν φαίνεται να τίθεται θέμα απόσυρσης του εμβολίου αλλά να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για έκδοση νέων συγκεκριμένων συστάσεων από πλευράς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Σε αναμονή βρίσκονται οι Κύπριοι επιστήμονες με τον επιστημονικό σύμβουλο του υπουργείου Υγείας για θέματα εμβολιασμών για τον κορωνοϊό, Χρίστο Πέτρου, να δηλώνει στον «Φ» ότι «οι αποφάσεις πρέπει να είναι ξεκάθαρες και επιστημονικά τεκμηριωμένες και χρειάζεται να υπάρξει άμεση ενημέρωση». «Μια γενική δήλωση», είπε, «δημιουργεί πολλά ερωτηματικά, αν δεν ακολουθείται άμεσα με την επιστημονική αιτιολόγηση και ένα ξεκάθαρο μήνυμα και θέτει σε κίνδυνο ανθρώπους που δεν εμβολιάζονται από φόβο».

 

Back to top button