Διεθνή

Η εξομολόγηση, το μυστήριο της αγάπης! Η εξομολόγηση αγάπης! Για μια άλλη εξομολόγηση κι όχι για μια ακόμη εξομολόγηση!

Η εξομολόγηση, το μυστήριο της αγάπης. Η εξομολόγηση αγάπης! Για μια άλλη εξομολόγηση κι όχι για μια ακόμη εξομολόγηση!

Γιατί δεν εξομολογούμαστε… Γιατί επικράτησαν η τυποποίηση η αυτοματοποίηση τα θρησκευτικά στερεότυπα η τυπολατρεία, το δικονομικό πνεύμα το σωφρονιστικό έναντι του συγκαταβατικού. Άλλα μυστήρια περιέπεσαν σε αχρηστία άλλα αλλοτριώθηκαν νοήματος μέσω της εμπορευματοποίησης εκκοσμίκευσης αλλά το μυστήριο της εξομολόγησης είναι ένα από εκείνα που πλήττονται περισσότερο.

Η εξομολόγηση δεν είναι ανάκριση, ιερά εξέταση ,μπουντρούμι, απομονωτήριο. Είναι το μυστήριο της αγάπης. Το νόημα της εξομολόγησης διασώθηκε από το λαικό αισθητήριο κι ένστικτο στην λεγόμενη ”ερωτική εξομολόγηση”. Η εξομολόγηση πρώτα απ΄όλα είναι εξομολόγηση αγάπης όπως αυτή του Πέτρου ”Σίμων Ἰωνᾶ, ἀγαπᾷς με πλεῖον τούτων; Λέγει αὐτῷ· ναί, Κύριε, σὺ οἶδας ὅτι φιλῶ σε” ( εδώ το απόλυτο πρότυπο Εξομολόγου ο Ιησούς) όπως αυτή του Θωμά ”ο Κύριος μου και ο Θεός μου” όπως αυτή της πόρνης που συγχωρέθηκαν οι αμαρτίες της γιατί αγάπησε πολύ. Η μόνη μετάνοια είναι η αγάπη και η μόνη συγχώρεση είναι η αγάπη.

Και ο ίδιος ο Χριστός κάπου έχει απαυδήσει με μια ανιαρή διαδικασία απαρίθμησης σφαλμάτων. Του λέμε αυτά που ξέρει τον ξενερώνουμε είναι σαν υποτίμηση νοημοσύνης του Παντογνώστη της Σοφίας Του να του αποκαλύπτεις τα ”μυστικά” σου. Η θεότης είναι το απόλυτο λογισμικό που καταγράφει τα πάντα ως και το τελευταίο αποτύπωμα στον ιστό της ζωής. Απλά δεν σε παρακολουθεί όταν του λες το ποίημα όταν του λες το μάθημα της αποστήθισης όταν επιχειρείς να περάσεις τις εξετάσεις με συνταγολόγιο καταλογοποίηση σφαλμάτων με αντιγραφές και στημένα κόλπα.. Όταν του υπενθυμίζεις ότι τον απάτησες ότι τον πρόδωσες ότι τον λησμόνησες ότι τον ξέγραψες και τόσα όλα..

Αρκεί η ενσυναίσθηση εγώ «ως άνθρωπος ήμαρτον, ως Θεός συγχώρησον»…

Το πρόβλημα δεν είναι ότι μιλάνε οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας ξύλινη γλώσσα, ξύλινη γλώσσα μιλούν πλέον και οι πιστοί.. Επικράτησε ένας θρησκευτικός καθωσπρεπισμός ακόμη και στα μυστήρια…

Το εξομολογητήριο δεν είναι το κριτήριο είναι ο νυμφώνας που μοιράζεσαι με το Πολυαγαπημένο με τον Ερώμενο με τον μεγάλο σου Έρωτα. Το ζητούμενο είναι να ξύνουμε πληγές του Ιησού; Πάμε για να τον χαλάσουμε; Η εξομολόγηση είναι λόγια αγάπης…

H εξομολόγηση είναι εξομολόγηση αγάπης στην Αγάπη στο Θεό που αγάπη εστί. Κι είναι αυτή η αγάπη το δόσιμο που σε δικαιώνει. Μόνο αυτή.

Τι έκανες για την αγάπη του Χριστού. Όχι τι έκανες..

Αγαπάτε και κάντε ό,τι θέλετε”’ (Ιερός Αυγουστίνος Ιππώνος)

άμα σε σκέφτονται οι άνθρωποι, σε σκέφτεται ο Θεός…

Σάββατο του Λαζάρου 2023

dimpenews.com

Back to top button