breaking newsΔιεθνή

Κεραυνοί από τον δήμαρχο Κιέβου: «Ο Ζελένσκι είναι αυταρχικός και επικίνδυνος για την Ουκρανία»

 

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι γίνεται όλο και πιο αυταρχικός και ωθεί την Ουκρανία σε ένα σημείο στο οποίο δεν θα διαφέρει πλέον από τη Ρωσία, είναι επικίνδυνος, ισχυρίστηκε ο πρώην πρωταθλητής της πυγμαχίας βαρέων βαρών και πλέον δήμαρχος Κιέβου, Vitali Klitschko, εκφράζοντας την πλήρη στήριξή του προς τον στρατηγό Zaluzhny.

Αν μη τι άλλο, πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου κριτική στον Ουκρανό πρόεδρο από την εισβολή της Ρωσίας πριν από σχεδόν δύο χρόνια και εντεύθεν, ενώ η αντεπίθεση της Ουκρανίας κατά των δυνάμεων του Vladimir Putin έχει «παγώσει» – τουλάχιστον.

Όπως είπε στο ελβετικό μέσο ενημέρωσης 20 Minuten, «Οι άνθρωποι αρχίζουν να βλέπουν ποιος είναι αποτελεσματικός και ποιος όχι. Και υπήρχαν και υπάρχουν πολλές προσδοκίες. Πληρώνουμε τα λάθη που έχει κάνει ο Zelensky. Ο κόσμος αναρωτιέται γιατί δεν ήμασταν καλύτερα προετοιμασμένοι για αυτόν τον πόλεμο. Επειδή ο Zelensky αρνιόταν μέχρι τέλους ότι θα συμβεί. Αναρωτιούνται επίσης οι πολίτες γιατί οι Ρώσοι μπόρεσαν να φτάσουν στο Κίεβο τόσο γρήγορα. Υπήρχαν πάρα πολλές πληροφορίες που δεν ταίριαζαν με την πραγματικότητα. Ο Πρόεδρος επιτελεί ένα σημαντικό ρόλο και πρέπει να τον στηρίξουμε μέχρι το τέλος του πολέμου. Αλλά στο τέλος κάθε πολιτικός θα πληρώσει για τις επιτυχίες ή τις αποτυχίες του».

Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως ο Klitschko είναι σε διαμάχη με τον Zelensky από τον περασμένο χειμώνα, όταν ο Ουκρανός πρόεδρος τον κατηγόρησε ότι δεν κατάφερε να διατηρήσει τα καταφύγια του Κιέβου στο επιθυμητό επίπεδο. Αλλά η δύναμη των λόγων του δημάρχου του Κιέβου υπογραμμίζει τους αγώνες που πρέπει να δώσει ο Zelensky για να κρατήσει την ηγεσία της χώρας.

Μιλώντας στο γερμανικό Der Spiegel, ο Klitschko είπε ότι ο Zelensky δείχνει αυταρχικές τάσεις που θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνες για την Ουκρανία, αν και δεν ήταν σαφές σε τι αναφερόταν. «Κάποια στιγμή δεν θα διαφέρουμε από τη Ρωσία, όπου όλα εξαρτώνται από τις ιδιοτροπίες ενός ανθρώπου», δήλωσε ο πρώην πυγμάχος.

«Δεν θα ήταν σοφό να μιλήσω για τις πολιτικές μου φιλοδοξίες τώρα»

Σε ό,τι αφορά τις πολιτικές του φιλοδοξίες, ο Klitschko απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά. Όπως είπε, «ο Putin δεν δέχεται την Ουκρανία ως ανεξάρτητη χώρα, αυτό δεν είναι μυστικό. Λέει ότι η Ουκρανία είναι μέρος της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Αγωνιζόμαστε για την ελευθερία και την ανεξαρτησία μας. Ταυτόχρονα, διεξάγεται ήδη πόλεμος χαρακωμάτων μεταξύ των πολιτικών μας – σε μια χώρα κλονισμένη. Αυτό είναι απλά ηλίθιο. Επομένως, το να μιλήσω τώρα για τις πολιτικές μου φιλοδοξίες δεν θα ήταν σοφό».

«Αχαλίνωτη διαφθορά»

Σύμφωνα με τον Klitschko, χρειαζόμαστε ευρωπαϊκούς νόμους και την ευρωπαϊκή ποιότητα ζωής για να καταπολεμήσουμε την αχαλίνωτη διαφθορά που υπάρχει στη χώρα.

«Όταν μιλάμε για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, δεν κάνουμε λόγο μόνο για τα σπασμένα σπίτια και τις κατεστραμμένες γέφυρες, αλλά και για μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα, τη διοίκηση και την πολιτική. Εργαζόμαστε πάνω σε αυτό και στο τέλος του πολέμου πρέπει να κάνουμε μεταρρυθμίσεις πολύ γρήγορα, γιατί αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να περάσει γρήγορα. Χρειαζόμαστε όμως και τη βοήθεια της Ευρώπης για αυτό.

Πρέπει να μάθουμε από τις ιστορίες επιτυχίας και τα λάθη των άλλων. Πρέπει να είμαι ειλικρινής: ζηλεύω όταν οδηγώ στην Πολωνία, τη Σλοβακία ή την Τσεχία. Αυτές οι χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ έχουν κάνει τεράστια βήματα προόδου.

Για Zaluzhny

«Ο στρατηγός Zaluzhny χαρακτήρισε τον πόλεμο αδιέξοδο και δέχθηκε έντονη κριτική για αυτό. Δεν έσφαλε. Είπε την αλήθεια. Μερικές φορές οι άνθρωποι δεν θέλουν να ακούσουν την αλήθεια. Αλλά αυτός είναι υπεύθυνος. Εξήγησε και αιτιολόγησε ποια είναι η κατάσταση σήμερα. Φυσικά μπορούμε να λέμε ευφορικά ψέματα στους ανθρώπους μας και στους συνεργάτες μας. Αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε ες αεί. Μερικοί από τους πολιτικούς μας επέκριναν τον Zaluzhny (σ.σ. Zelensky) για τα ξεκάθαρα λόγια του – λανθασμένα. Στηρίζω τον στρατηγό μας» είπε ο Klitschko.

Δημοσκόπηση στην Ουκρανία

Δημοσκόπηση στην Ουκρανία που επικαλέστηκε τον περασμένο μήνα ο Economist ανέφερε ότι η δημοφιλία του Zelensky ήταν στο 32%, έχοντας πτωτική τάση για μήνες.

Παρά τα σχόλιά του, ο δήμαρχος Κιέβου είπε ότι δεν θα ήθελε ο Zelensky να εγκαταλείψει την εξουσία μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος.

Οι προεδρικές εκλογές επρόκειτο να διεξαχθούν τον Μάρτιο, αλλά οι εκλογές απαγορεύονται βάσει του στρατιωτικού νόμου που εισήχθη όταν η Ρωσία εισέβαλε.

Η κυβέρνηση υποστήριξε ότι η ψηφοφορία δεν θα ήταν δίκαιη επειδή πολλοί στρατιώτες βρίσκονται στο μέτωπο και εκατομμύρια Ουκρανοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Η Kira Rudik, ηγέτις της ουκρανικής αντιπολίτευσης, είπε στον Independent ότι διαφώνησε επίσης με τις εκλογές παρά τη μείωση της δημοτικότητας του Zelensky.

«Από γεωπολιτική σκοπιά, θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο να πραγματοποιούσαμε εκλογές μόνο σε εδάφη που ελέγχουμε», είπε. «Θα σήμαινε ότι φαίνεται να αναγνωρίζουμε ότι η Ουκρανία δεν περιλαμβάνει τα κατεχόμενα εδάφη».

Πρόσθεσε δε ότι το να ξοδεύει κανείς χρήματα σε προεκλογικές εκστρατείες σε περίοδο πολέμου είναι «τρέλα». Σε κάθε περίπτωση, ο Klitschko έγινε ο δεύτερος αξιωματούχος που ενεπλάκη σε διαμάχη με τον πρόεδρο, μετά τον αρχηγό του ουκρανικού στρατού, Valery Zaluzhny, που έχει περιπέσει σε δυσμένειας επειδή είπε πως η κατάσταση στο μέτωπο είναι σε αδιέξοδο. Ο Zelensky αρνήθηκε ότι ο πόλεμος ήταν αδιέξοδος, αλλά παραδέχθηκε την ότι η αντεπίθεση δεν κατάφερε να επιτύχει «τα επιθυμητά αποτελέσματα».

PrimeNews.

Back to top button