breaking newsΕλλάδα

Εμπλοκή ελληνικού και τουρκικού Λιμενικού -Στήνουν προβοκάτσια στο Αιγαίο με το μεταναστευτικό

«Το ελληνικό λιμενικό συνελήφθη στα χέρια ενώ απωθούσε το λαστιχένιο σκάφος που μετέφερε μετανάστες στα ανοιχτά του Αϊβαλί. Ομάδες της τουρκικής ακτοφυλακής επενέβησαν στα ελληνικά σκάφη που παραβίασαν τα τουρκικά χωρικά ύδατα και άφησαν τους μετανάστες να πεθάνουν»

Αυτά είναι τα νέα ρεπορτάζ των Τούρκων που κατηγορούν για πολλοστή φορά την ελληνική πλευρά για επαναπροωθήσεις και βία εναντίον μεταναστών.

«Αγνόησαν το διεθνές δίκαιο. Έσπρωξαν το γεμάτο με μετανάστες σκάφος, του οποίου είχαν διαλύσει τη μηχανή, στα τουρκικά χωρικά ύδατα. «Σταματήστε» απάντησε στη σκληρή στάση των ελληνικών σωμάτων ασφαλείας η τουρκική ακτοφυλακή. 45 μετανάστες, ανάμεσά τους ένα μωρό 15 μηνών, διασώθηκαν. Οι ομάδες της Διοίκησης του Λιμενικού Σώματος στο Αϊβαλί ενήργησαν βάσει πληροφοριών» αναφέρουν τα…ρεπορτάζ και εντύπωση προκαλεί πως τα μίντια είχαν ειδοποιηθεί κι όλας και πήγαν με κάμερα!

Η ομάδα ειδήσεων του TRT παρακολούθησε τι συνέβη. Ισχυρίζονται μάλιστα πως όταν «οι ελληνικές δυνάμεις κατάλαβαν ότι καταγραφόταν η παρανομία τους, άρχισαν την παρενόχληση».

Και βέβαια οι…μαρτυρίες των μεταναστών συμπληρώνουν το «ρεπορτάζ» του TRT Haber:

«Φοβόμουν πολύ αυτό που έκαναν οι Έλληνες. Μας άφησαν να πεθάνουμε. Το είδατε κι εσείς. Θέλουμε μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη. Αλλά πήραν ό,τι είχαμε, μας πήραν τα χρήματα και τα τιμαλφή μας και μας έσπρωξαν πίσω. Μας έπιασαν, είπαν, επιστρέψτε στην Τουρκία. Έδεσαν τη βάρκα μας με σχοινί και την τράβηξαν προς την Τουρκία», ανέφερε ένας.

«Η ελληνική ακτοφυλακή με χτύπησε με ένα ραβδί. Μετά το είδαν οι Τούρκοι στρατιώτες, μας βοήθησαν και μας έσωσαν από τη θάλασσα» είπε ένας άλλος.

Και καλά όλα αυτά τα έχουμε ξαναδει και ξανακούσει είτε με ψαράδες είτε με μετανάστες…

Το σημαντικό είναι η εμπλοκή της ελληνικής με την τουρκική ακτοφυλακή, σύμφωνα τουλάχιστον με τα λεγόμενα των Τούρκων:

Ομάδες της ακτοφυλακής παρακολουθούσαν στιγμή προς στιγμή την παραβίαση των χωρικών υδάτων. Όταν οι ελληνικές δυνάμεις κατάλαβαν ότι καταγραφόταν η παρανομία τους, άρχισαν την παρενόχληση. Στην παραβίαση των συνόρων το Λιμενικό ανταποκρίθηκε αμέσως. Η πρόληψη έγινε με αιχμηρούς ελιγμούς κατά των ελληνικών στοιχείων.

Το εγχώριο σκάφος ταχείας απόκρισης κατηγορίας Kaan πήρε πολύ καλό βαθμό σε αυτόν τον αγώνα εναντίον ελληνικών σκαφών διπλάσιο από αυτό.

Παρέμβαση Βόζεμπεργκ για την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία

Άμεση και αποτελεσματική αντίδραση από την Ε.Ε. στις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις που περιλαμβάνουν, συν τοις άλλοις, την εργαλειοποίηση απελπισμένων μεταναστών που αποστέλλονται μαζικά από την Τουρκία δια θαλασσής και ξηράς στην Ελλάδα μέσω παράνομων κυκλωμάτων λαθρεμπόρων ζήτησε στο μεταξύ με παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ. κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, σε συζήτηση επί σημαντικών πολιτικών ζητημάτων. 

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους εντοπίστηκαν περίπου 15.650 παράτυποι μετανάστες στον Έβρο, συγκρίνοντας το αντίστοιχο διάστημα του 2021 που ήταν μόνο 1.400. Παράλληλα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί ακόμα μια φορά στην προκλητική στάση της Τουρκίας που επιχειρείται από την αρχή του έτους με την κλιμάκωση της επιθετικής πολιτικής με fake news και αβάσιμες κατηγορίες σε βάρος της Ελλάδος, παραβιάζοντας συστηματικά την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών της χώρας μας. 

Ακολουθεί το κείμενο της παρέμβασης της Ελίζας Βόζεμπεργκ στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:

«Από την αρχή του έτους η Τουρκία έχει ξεκινήσει κλιμάκωση επιθετικής πολιτικής με fake news και αβάσιμες κατηγορίες σε βάρος της Ελλάδος. 

Παραβιάζει συστηματικά την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μου και τα κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών κατασκευάζοντας ακόμα και πλαστούς χάρτες. 

Η ένταση που επιδιώκει ο Πρόεδρος Ερντογάν περιλαμβάνει εκτός των άλλων, εργαλειοποίηση απελπισμένων μεταναστών τους οποίους μαζικά αποστέλλει δια θαλασσής και ξηράς μέσω παράνομων κυκλωμάτων λαθρεμπόρων. 

Από τον Ιανουάριο μέχρι Απρίλιο τρέχοντος έτους εντοπίστηκαν 15.650 παράτυποι μετανάστες στον Έβρο, ενώ το αντίστοιχο διάστημα το 2021 ήταν μόνο 1.400. 

Επίσης πριν 15 μέρες την 24η Μαΐου 2022 , σε μια μέρα 5 σκάφη μετέφεραν 500 άτομα από τα Τουρκικά παράλια με προορισμό τη Σάμο κ τη Χίο. 

Η Ε.Ε. οφείλει να αντιδράσει! Αυτή τη φορά επιτέλους αποτελεσματικά. Τρόποι υπάρχουν όταν υπάρχει και η βούληση».

pentapostagma

Back to top button