breaking newsΔιεθνή

Το εμπάργκο στο ρωσικό χρυσό και η συνεχιζόμενη αυτοκτονία της Δύσης

Μόνο ένας νοσηρός νους θα σκεφτόταν τη νέα ακύρωση που φαίνεται ότι αποφασίζουν οι ηγέτες των G7 κατά της Ρωσίας.

Μετά την τεράστια επιτυχία των προηγούμενων κυρώσεων, για λογαριασμό του Πούτιν φυσικά, που έχουν εκτινάξει το εμπορικό ισοζύγιο της Ρωσίας ενώ παράλληλα έχουν καταβαραθρώσει τις δυτικές οικονομίες, τώρα έρχεται και η απόφαση για επιβολή εμπάργκο στον ρωσικό χρυσό.

Μία κίνηση που είναι βέβαιο πως θα αποδειχθεί ακόμα πιο αποτυχημένη από τις προηγούμενες αποφάσεις για περιορισμό της ρωσικής οικονομίας. Με απλά λόγια, η τιμή του χρυσού θα αυξηθεί, τα αποθέματα της Ρωσίας θα αποκτήσουν ακόμα μεγαλύτερη αξία και ως γνωστόν, ο χρυσός δεν είναι πετρέλαιο για να κυνηγάς τα πλοία που το μεταφέρουν. Ούτε είναι φυσικό αέριο για να μπορείς να κλείνεις την στρόφιγγα.

Δηλαδή, η Ρωσία θα μπορεί να πουλά το χρυσό της ακόμα πιο ακριβά, σε τρίτες χώρες που στην συνέχεια θα τον διακινούν όπως αυτές νομίζουν. Όπως για παράδειγμα γίνεται με το ρωσικό πετρέλαιο και την Ινδία η οποία εξελίσσεται στο μεγαλύτερο διαμετακομιστικό κέντρο παραγώγων ρώσικου πετρελαίου.

Βλέποντας τα πραγματικά αποτελέσματα του συνόλου των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί μέχρι σήμερα κατά της Ρωσίας αλλά και την βεβαιότητα ότι το εμπάργκο ρωσικού χρυσού θα εξελιχθεί σε μεγαλύτερο φιάσκο, αρχίζουμε πραγματικά να αναρωτιόμαστε μήπως όλοι αυτοί οι τύποι είναι στην πραγματικότητα πράκτορες του Πούτιν.

Επιφυλακτική η ΕΕ για εμπάργκο στο ρωσικό χρυσό, λέει ο Σαρλ Μισέλ κρατώντας αποστάσεις από τον Μπάιντεν

Επιφυλακτικός για την απαγόρευση της εισαγωγής ρωσικού χρυσού και για επιβολή πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7 που πραγματοποιείται στη Βαυαρία.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρθηκε στην εξαγγελία του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, κρατώντας σαφείς αποστάσεις.

«Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε περισσότερο στις λεπτομέρειες και να εξετάσουμε εάν είναι δυνατό να θέσουμε στο στόχαστρο τον χρυσό κατά τρόπο ο οποίος δεν θα πλήττει εμάς τους ίδιους», δήλωσε.

Παράλληλα, επιφυλάξεις εξέφρασε και για την επιβολή πλαφόν στο πετρέλαιο στις χώρες παραγωγής που συζητείται μεταξύ των G7.

«Είμαι προσεκτικός και επιφυλακτικός. Είμαστε έτοιμοι να μπούμε σε λεπτομέρειες και να λάβουμε από κοινού με τους εταίρους μας μια απόφαση, αλλά θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι αυτό που θα αποφασίσουμε θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη Ρωσία και όχι σε εμάς», τόνισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, σε ανάρτησή του στο Twitter, προεξόφλησε ότι η G7 θα ανακοινώσει την απαγόρευση του ρωσικού χρυσού, ο οποίος αποτελεί σημαντική πηγή εξαγωγών, στερώντας από τη Ρωσία δισεκατομμύρια δολάρια».

Εν όψει της κοινής ανακοίνωσης που θα υπάρξει την Τρίτη, με την ολοκλήρωση της συνόδου της G7, η Βρετανία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Ιαπωνία ανακοίνωσαν ήδη σήμερα την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές χρυσού που έχει παραχθεί πρόσφατα στη Ρωσία, εξαιρώντας από τις κυρώσεις τον χρυσό, που έχει ήδη πουληθεί.

«Τα μέτρα αυτά θα πλήξουν άμεσα τους Ρώσους ολιγάρχες και θα πλήξουν την καρδιά της πολεμικής μηχανής του Πούτιν» σημείωσε σε ανακοίνωσή του ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον

Η απαγόρευση αυτή αναμένεται να τεθεί σε ισχύ γρήγορα και θα αφορά τον πρόσφατα εξορυχθέντα ή επεξεργασμένο χρυσό.

«Ο Πούτιν σπαταλά τους πόρους του σε αυτόν τον ανώφελο και βάρβαρο πόλεμο. Θρέφει το εγώ του σε βάρος του ουκρανικού και του ρωσικού λαού. Οφείλουμε να στεγνώσουμε τους πόρους χρηματοδότησης του Πούτιν. Αυτό κάνουμε με τους συμμάχους μας» συμπλήρωσε ο Τζόνσον..

Prime News

Back to top button