breaking newsNEA TAΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το ψεύτικο κρέας και η Μεγάλη Επανεκκίνηση στα τρόφιμα

Η μετάβαση στο καλλιεργημένο κρέας, που παρασκευάζεται από ζωικά κύτταρα και αναπτύσσονται σε ένα τρυβλίο Petri, είναι ένας στόχος της Μεγάλης Επανεκκίνησης για την παγκόσμια βιομηχανία τροφίμων.

Στόχος είναι ο έλεγχος των πληθυσμών δημιουργώντας εξάρτηση από ιδιωτικές εταιρείες που ελέγχουν την προσφορά τροφίμων.

Lab meat has 3 big problems. Is it time for a pivot? | Greenbiz

Η βιομηχανία ΓΤΟ (Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί), η οποία χρηματοδοτείται, υποστηρίζεται και υπερασπίζεται από την τεχνολογία και τη χημική βιομηχανία, επιδιώκει τώρα να αντικαταστήσει το βόειο κρέας, τα πουλερικά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα ψάρια με συνθετική βιολογία, καλλιεργημένο κρέας, ζύμωση ακριβείας, τρόφιμα με κυτταρική βάση και γονιδιακά επεξεργασμένα τρόφιμα.

Το Φόρουμ EAT, που ιδρύθηκε από το Wellcome Trust, έχει αναπτύξει αυτό που αποκαλούν «Δίαιτα για την Πλανητική Υγεία», σχεδιασμένο να εφαρμόζεται στον παγκόσμιο πληθυσμό.

 Συνεπάγεται μείωση της πρόσληψης κρέατος και γαλακτοκομικών έως και 90% και αντικατάστασή του σε μεγάλο βαθμό με τρόφιμα που παρασκευάζονται σε εργαστήρια, μαζί με δημητριακά και λάδι.

Meet Cultured Meat: It Comes Straight From a Laboratory

Το καλλιεργημένο κρέας (κρέας με βάση τα κύτταρα) παράγεται από κύτταρα ζωικού ιστού που αναπτύσσονται σε εμβρυϊκό βόειο ορό (FBS) που παράγεται από το αίμα εμβρύων αγελάδας. Έτσι, το καλλιεργημένο βόειο κρέας βασίζεται στη σφαγή τόσο των αγελάδων όσο και των αγέννητων μοσχαριών, τα οποία αποστραγγίζονται από το αίμα τους όσο είναι ακόμη ζωντανά.

Τα εναλλακτικά κρέατα φυτικής προέλευσης δεν περιέχουν ζωικά λίπη, παρά μόνο βιομηχανικά σπορέλαια που είναι φορτωμένα με λινολεϊκό οξύ (LA). Η υπερβολική κατανάλωση LA στη σύγχρονη διατροφή είναι ήδη ένας από τους βασικούς παράγοντες χρόνιων ασθενειών και τα φυτικά υποκατάστατα κρέατος θα επιδεινώσουν την κατάσταση.

Όπως αναφέρθηκε από το Organic Insider, η βιομηχανία ΓΤΟ, η οποία -όπως προείπαμε- χρηματοδοτείται, υποστηρίζεται και προστατεύεται από την τεχνολογία και τη χημική βιομηχανία, επιδιώκει τώρα να αντικαταστήσει ζωικά προϊόντα όπως το βόειο κρέας, τα πουλερικά, τα γαλακτοκομικά και τα ψάρια με συνθετική βιολογία, καλλιεργημένο κρέας, ακριβούς ζύμωσης, τρόφιμα με κυτταρική βάση και γονιδιακά επεξεργασμένα τρόφιμα.

Εταιρείες που εμπλέκονται στη δημιουργία αυτού του είδους ψεύτικων τροφίμων συμμετείχαν ακόμη και στη φετινή έκθεση Natural Products Expo Westη οποία ήταν ιστορικά για εταιρείες αποκλειστικά φυσικών και βιολογικών προϊόντων. Ο Alan Lewis, αντιπρόεδρος υπεράσπισης στο Natural Grocers σχολίασε την παρουσία εταιρειών τεχνολογίας τροφίμων στην Έκθεση 2022:

«Φαίνεται ότι ακόμη και με όλη την ευφυΐα και στην κοινότητα των φυσικών προϊόντων, δεν καταλάβαμε ότι βρισκόμαστε στο στόχαστρο μιας συντονισμένης παγκόσμιας εκστρατείας για να εξαναγκάσει την υϊοθέτηση συνθετικών τροφήμων σε φυσικά δίκτυα. Η εκστρατεία προέρχεται από το διαβόητο λόμπι των ΓΤΟ, το οποίο τώρα έχει ενισχυθεί και υποστηρίζεται από μεγιστάνες της τεχνολογίας».

Το Great Reset σε εφαρμογή

Ένας διατροφικός στόχος του Great Reset δηλώθηκε ακόμη και κατά τη διάρκεια αυτής της Έκθεσης. Στην κεντρική του παρουσίαση, ο Nick McCoy της Whipstitch Capital δήλωσε ότι «Ο μόνος τρόπος για να καλύψουμε τη ζήτηση, ως πλανήτης, είναι μέσω του καλλιεργημένου κρέατος». Είναι ένα καθαρό ψέμα, αλλά λειτουργεί καλά για όσους προωθούν την ατζέντα της Μεγάλης Επαναφοράς. Τα βασικά επιχειρήματα για τα συνθετικά κρέατα περιλαμβάνουν:

  • Βιωσιμότητα: Η εκτροφή ζώων είναι μη βιώσιμη, καθώς απαιτεί μεγάλες ποσότητες γης. Τα συνθετικά κρέατα μπορούν να παραχθούν χρησιμοποιώντας ένα μικρό αποτύπωμα γης και μπορούν να παραχθούν πολύ πιο γρήγορα, για να συμβαδίσουν με τις αυξανόμενες απαιτήσεις σε τρόφιμα.
  • Καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής: Είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον από την εκτροφή ζώων, τα οποία είναι πηγή αερίου μεθανίου.
  • Καλή μεταχείριση των ζώων: Είναι ανθρώπινο, καθώς κανένα ζώο δεν σκοτώνεται για ανθρώπινη τροφή.

Αυτά τα επιχειρήματα είναι όλα αποδεδειγμένα ψευδή, ωστόσο, και τίποτα περισσότερο από ένα λεπτό πέπλο, προκειμένου να καλύψει την αλήθεια, η οποία είναι ότι η στροφή προς τα κατοχυρωμένα με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τρόφιμα, έχει να κάνει με τη δημιουργία ελέγχου του πληθυσμού μέσω της εξάρτησης.

Το Φόρουμ EAT, που ιδρύθηκε από το Wellcome Trust, έχει αναπτύξει αυτό που αποκαλούν «Δίαιτα για την Πλανητική Υγεία», που έχει σχεδιαστεί για να εφαρμόζεται στον παγκόσμιο πληθυσμό. Συνεπάγεται μείωση της πρόσληψης κρέατος και γαλακτοκομικών έως και 90% και αντικατάστασή του σε μεγάλο βαθμό με τρόφιμα που παρασκευάζονται σε εργαστήρια, μαζί με δημητριακά και λάδι.

Artificial Meat? Food for Thought for 2050 - Our World

Η μεγαλύτερη πρωτοβουλία τους ονομάζεται FReSH, η οποία στοχεύει να μεταμορφώσει το σύστημα τροφίμων συνεργαζόμενος με εταιρείες βιοτεχνολογίας και “πλαστών” κρεάτων για να αντικαταστήσουν όλα τα τρόφιμα με εναλλακτικά, που έχουν δημιουργηθεί σε εργαστήριο.

Μόλις οι τεχνολογικοί γίγαντες έχουν τον έλεγχο του κρέατος, των γαλακτοκομικών, των δημητριακών και των ελαίων, θα είναι αυτοί που θα επωφεληθούν και θα ελέγχουν την προσφορά τροφίμων και οι ιδιωτικές εταιρείες που ελέγχουν την προσφορά τροφίμων θα ελέγχουν τελικά και χώρες και ολόκληρους πληθυσμούς.

Η Biotech θα ωθήσει τελικά τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους σε “έξωση”, εξαλείφοντας, με αυτόν τον τρόπο, κάθε ελπίδα για επισιτιστική ασφάλεια. Έτσι, το έργο που γίνεται στο όνομα της βιωσιμότητας και της σωτηρίας του πλανήτη αφορά πραγματικά τη μετατόπιση του ελέγχου των πληθυσμών σε ιδιωτικές εταιρείες.

Αυτές οι εταιρείες, με τη σειρά τους, χρηματοδοτούνται και/ή ανήκουν στην ίδια παγκοσμιοποίηση που προσπαθεί να «επαναφέρει» οτιδήποτε άλλο στην κοινωνία. Και, όπως όλα τα υπόλοιπα της ατζέντας του The Great Reset, οι προγραμματισμένες αλλαγές στον εφοδιασμό τροφίμων είναι εις βάρος του παγκόσμιου πληθυσμού.

Θα προκαλέσει χαμηλότερα επίπεδα υγείας, περισσότερες χρόνιες ασθένειες και, τελικά, χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής.

Η συνθετική βιολογία είναι ανεπιθύμητη τροφή ΓΤΟ με στεροειδή

Όπως σημειώνει ο Michael Hansen, Ph.D., ανώτερος επιστήμονας στο Consumer Reports, οι εναλλακτικές λύσεις για το κρέας και τα γαλακτοκομικά είναι πραγματικά απλά πρόχειρο φαγητό και ΓΤΟ σε στεροειδή. Τίποτα καλό δεν μπορεί να προκύψει από τη μετάβαση από τις πραγματικές ζωικές τροφές στις ανθρωπογενείς εναλλακτικές:

«Οι εταιρείες αποκαλούν αυτά τα πράγματα «συνθετική βιολογία» και «τεχνολογία ζύμωσης», αλλά αυτά τα τρόφιμα είναι όλα απλά ΓΤΟ. Χρησιμοποιούν όρους που οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μην συνειδητοποιούν ότι πρόκειται για συστατικά ΓΤΟ.

Αυτά είναι συχνά βαρέως επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία σχετίζονται με αυξημένη πρόσληψη θερμίδων και αύξηση βάρους», σύμφωνα με μια μελέτη από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας.

Και ενώ αυτές οι εταιρείες μπορεί να θεωρηθούν ως νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας, τα προϊόντα που παράγουν έχουν σχεδιαστεί για να ταιριάζουν σε ένα βιομηχανικό σύστημα τροφίμων και η κοινωνία κινείται σαφώς ενάντια σε αυτήν την τάση και προς ένα σύστημα τροφίμων με βάση την αγρο-οικολογία.

Επιπλέον, εισάγουν νέες, γενετικά τροποποιημένες πρωτεΐνες στην προσφορά τροφίμων που θα έχουν άγνωστες πιθανές επιπτώσεις στο ανθρώπινο μικροβίωμα και στο περιβάλλον, και αυτές οι εταιρείες επιβεβαιώνουν το καθεστώς GRAS με τον FDA, μια εθελοντική διαδικασία που είναι απίστευτα προβληματική και υπολείπεται πολύ από την προστασία του καταναλωτή.

Το καλλιεργημένο κρέας δεν γλυτώνει τη ζωή των ζώων

Το καλλιεργημένο κρέας ή κρέας με βάση τα κύτταρα, παράγεται από κύτταρα ζωικού ιστού που στη συνέχεια αναπτύσσονται σε μεγαλύτερες πλάκες. Ένα από τα κύρια σημεία που προβάλλουν, είναι ότι μπορείτε να φάτε το βοδινό σας κρέας χωρίς να βλάψετε ένα ζώο.

Αυτό που αφήνει έξω η PR ωστόσο, είναι ότι ένα βασικό συστατικό για την ανάπτυξη των κυττάρων είναι ο εμβρυϊκός βόειος ορός (FBS), ο οποίος παράγεται από το αίμα των εμβρύων αγελάδας. Το FBS χρησιμοποιείται επειδή είναι ένα καθολικό μέσο ανάπτυξης, που σημαίνει ότι οποιοδήποτε κύτταρο μπορεί να αναπτυχθεί σε αυτό, ενώ άλλα μέσα είναι ειδικά για τα κύτταρα και περιέχει αυξητικούς παράγοντες που εμποδίζουν τον κυτταρικό θάνατο.

Το 2017, το περιοδικό Slate παρουσίασε λεπτομερώς τη φρικτή διαδικασία της εξαγωγής FBS:

Εάν μια αγελάδα που πηγαίνει για σφαγή τυγχάνει να είναι έγκυος, η αγελάδα σφάζεται και αιμορραγεί και στη συνέχεια το έμβρυο αφαιρείται από τη μητέρα του και μεταφέρεται σε ένα δωμάτιο συλλογής αίματος.

Το έμβρυο, το οποίο παραμένει ζωντανό κατά την ακόλουθη διαδικασία για να διασφαλιστεί η ποιότητα του αίματος, έχει μια βελόνα που εισάγεται στην καρδιά του. Στη συνέχεια, το αίμα του παροχετεύεται μέχρι να πεθάνει το έμβρυο, ένας θάνατος που συνήθως διαρκεί περίπου πέντε λεπτά. Αυτό το αίμα στη συνέχεια εξευγενίζεται και το εκχύλισμα που προκύπτει είναι FBS».

Πρόκειται λοιπόν για ψευδή διαφήμιση στα καλύτερά της. Η κατανάλωση κρέατος καλλιέργειας σημαίνει ότι δεν τρώτε απλώς ένα ζώο που σκοτώθηκε στο τέλος της ζωής του, τρώτε τροφή φτιαγμένη από ένα ζώο που θυσιάστηκε πριν καν γεννηθεί. Αυτός είναι ένας αρκετά περίεργος τρόπος για να προωθήσετε την καλή διαβίωση των ζώων, αν με ρωτάτε.

Η πραγματικότητα είναι ότι χρειάζονται τόσο αγελάδες όσο και έμβρυα μόσχου για να παρασκευάσουν καλλιεργημένο βόειο κρέας. Σύμφωνα με την Christiana Musk, ιδρύτρια του Flourish *ink, το καλλιεργημένο κρέας είναι «κρέας χωρίς σφαγή» .

Ακριβώς επειδή δεν τρώτε το κρέας από αυτό το μοσχάρι δεν σημαίνει ότι δεν πέθανε για να φάτε κρέας. Το χειρότερο είναι ότι το κρέας από αυτό το μοσχάρι πετάχτηκε και η ζωή του θυσιάστηκε για να στραγγίξει το αίμα του, κάτι που με θεωρεί πολύ πιο βάρβαρο και απάνθρωπο από το να σφάξω και να τρώω μια γεμάτη αγελάδα.

Πέρα από τους γενικούς λόγους ηθικής, το καλλιεργημένο βόειο κρέας δεν πληροί τις χορτοφαγικές απαιτήσεις και θα μπορούσε κανείς να εγείρει και θρησκευτικές αντιρρήσεις. Οι Εβραίοι και οι Χριστιανοί, για παράδειγμα, απαγορεύεται -Βιβλικά μιλώντας- να καταναλώνουν το αίμα οποιουδήποτε ζώου, και στο καλλιεργημένο κρέας, το αίμα είναι βασικό συστατικό.

Η εταιρεία Beyond Meat αντιμετωπίζει ομαδικές αγωγές για προπαγάνδα

Επί του παρόντος, η Σιγκαπούρη είναι η μόνη χώρα που έχει εγκρίνει το καλλιεργημένο κρέας για εμπορική πώληση, αλλά, μέχρι στιγμής, είναι μια χαμένη επιχείρηση. Όπως αναφέρει η Daily Mail, το FSB πωλείται για 1.000 δολάρια το λίτρο, επομένως το καλλιεργημένο κρέας θα έπρεπε να πωλείται στα 200.000 δολάρια ανά λίβρα για να εξισωθεί.

Στις ΗΠΑ και αλλού, ένα άλλο είδος εναλλακτικού βοείου κρέατος, που δεν κοστίζει μια περιουσία έχει κατακλύσει την αγορά, συγκεκριμένα υποκατάστατα κρέατος φυτικής προέλευσης όπως το Impossible Burger και το Beyond Meat. Έχει αποκαλυφθεί στο παρελθόν η βαριά επεξεργασία και τα αμφισβητήσιμα συστατικά που περιέχονται σε αυτά τα προϊόντα.

Η Beyond Meat, τα κύρια συστατικά, τα οποία περιλαμβάνουν πρωτεΐνη μπιζελιού, λάδι canola και πρωτεΐνη ρυζιού, αντιμετωπίζει τώρα μια ομαδική αγωγή που ισχυρίζεται ότι η εταιρεία έχει παραποιήσει την περιεκτικότητα και/ή την ποιότητα πρωτεΐνης και το συνολικό διατροφικό όφελος εννέα διαφορετικών προϊόντα. Όπως αναφέρεται από το ClassAction.org:

«Σύμφωνα με την προτεινόμενη ομαδική αγωγή, ορισμένοι ισχυρισμοί της εταιρείας σχετικά με τα πρωτεϊνικά και διατροφικά οφέλη είναι «ψευδείς και παραπλανητικοί».

Συγκεκριμένα, η καταγγελία 46 σελίδων από το Ιλινόις, ισχυρίζεται ότι η εταιρεία φυτικών υποκατάστατων κρέατος «υπολογίζει λάθος και υπερεκτιμά» την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και την ποιότητα πρωτεΐνης των προϊόντων της.

Η αγωγή ισχυρίζεται επίσης ότι η Beyond Meat παραπλανά τους καταναλωτές να πιστέψουν ότι τα προϊόντα της παρέχουν ισοδύναμα διατροφικά οφέλη με αυτά που προσφέρουν τα παραδοσιακά τρόφιμα με βάση το κρέας…

Στην αγωγή αναφέρεται, ότι οι βιομηχανικές δοκιμές που έγιναν, από τους έξι ενάγοντες, αποκάλυψαν ότι πολλά προϊόντα Beyond Meat περιείχαν λιγότερη πρωτεΐνη από ό,τι αναγράφεται στις αντίστοιχες ετικέτες των προϊόντων τους(…) Ακόμη χειρότερα, λέει η αγωγή, το ποσοστό ημερήσιας αξίας πρωτεΐνης σε καθένα από τα είδη είναι «ένα μικρό κλάσμα» από αυτό που ισχυρίζεται η Beyond Meat(…)

Προσοχή στα ανθυγιεινά λιπαρά

Εκτός από το γεγονός ότι δεν λαμβάνετε την ποσότητα πρωτεΐνης που νομίζετε ότι λαμβάνετε από το Beyond Meat, μια πολύ μεγαλύτερη ανησυχία έχει να κάνει με τα λίπη που περιέχει – το λάδι canola. Δεν υπάρχει ζωικό λίπος σε αυτά τα φυτικά υποκατάστατα κρέατος. Αντίθετα, παίρνετε βιομηχανικό σπορέλαιο, το οποίο είναι το χειρότερο δυνατό λίπος.

Οι υψηλές ποσότητες μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα, καθώς δρα ως μεταβολικό δηλητήριο που παραμένει στα κύτταρα σας για έως και επτά χρόνια. Είναι σχεδόν βέβαιο, ότι το υπερβολικό λινολεϊκό οξύ (LA), στη σύγχρονη διατροφή, συμβάλλει καθοριστικά σε όλες τις χρόνιες ασθένειες.

Για να είμαστε σαφείς, το LA είναι το μόνο λίπος που θέλετε οπωσδήποτε να ελαχιστοποιήσετε στη διατροφή σας. Οτιδήποτε πάνω από 10 γραμμάρια την ημέρα είναι πιθανό να προκαλέσει βλάβη στον οργανισμό. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τους επιβλαβείς μηχανισμούς του LA, ανατρέξτε στο « Πώς το λινολεϊκό οξύ καταστρέφει την υγεία σας». Η αντικατάσταση πραγματικών ζωϊκών τροφών με ψεύτικα υποκατάστατα, ανεξάρτητα από τον τρόπο παρασκευής τους, είναι μια από τις χειρότερες ιδέες στην ανθρώπινη ιστορία.

Με απλά λόγια, δεν υπάρχουν οφέλη ούτε για το περιβάλλον, ούτε για τη διατροφή του ανθρώπου ή την καλή διαβίωση των ζώων, παρά μόνο κίνδυνοι και παραπληροφόρηση. Έτσι, εάν αγαπάτε την υγεία σας, καλό θα ήταν να μείνετε μακριά από υποκατάστατα ζωικής τροφής, είτε είναι βόειο κρέας, πουλερικά, ψάρια ή υποκατάστατα γαλακτοκομικών.

primenews.press
Back to top button