breaking newsΔιεθνήΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Έκτακτη ανακοίνωση ΠΟΥ: Νεκροί στην Ευρώπη και ανησυχία για νέα πανδημία

 

ΠΟΥ: Τα κρούσματα ψιττάκωσης στην Ευρώπη έχουν προκαλέσει συναγερμό

Επείγουσα προειδοποίηση εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αφού πέντε ευρωπαϊκές χώρες ανέφεραν τεράστια αύξηση των κρουσμάτων Ψιττάκωσης.

Ο ιός προκαλείται κανονικά από το βακτήριο Chlamydophila Psittaci στα πτηνά και μεταδίδεται στους ανθρώπους μέσω των κοπράνων των πτηνών. Έχουν παρατηρηθεί μαζικές αυξήσεις των κρουσμάτων στην Αυστρία, τη Δανία, τη Γερμανία, τη Σουηδία και την Ολλανδία, με κάθε χώρα να αναφέρει από 15 έως 30 κρούσματα η καθεμία μόνο τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους.

Συνολικά, πέντε επιβεβαιωμένοι θάνατοι αναφέρθηκαν στην Ολλανδία, αν και η Αυστρία επιβεβαίωσε επίσης ότι κάποιοι άνθρωποι πέθαναν, αλλά δεν έχει δώσει ακριβείς αριθμούς στον ΠΟΥ.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο ιός συνδέεται ως επί το πλείστον με όσους εργάζονται με πτηνά, εργάτες πουλερικών, κτηνιάτρους, ιδιοκτήτες πτηνών και κηπουρούς.

Η μετάδοση της νόσου στον άνθρωπο συμβαίνει κυρίως μέσω της εισπνοής σωματιδίων του αέρα από αναπνευστικές εκκρίσεις, αποξηραμένα κόπρανα ή σκόνη φτερών – δεν απαιτείται άμεση επαφή με τα πουλιά για να εμφανιστεί μόλυνση.

Τα συμπτώματα στους ανθρώπους είναι πυρετός και ρίγη, πονοκέφαλοι, μυϊκοί πόνοι και ξηρός βήχας με συμπτώματα που μερικές φορές δεν εμφανίζονται παρά μόνο 14 ημέρες μετά τη μόλυνση.

Ο ΠΟΥ πρότεινε τα άτομα με πτηνά κατοικίδια να διατηρούν τα κλουβιά καθαρά, να τα τοποθετούν έτσι ώστε να μην εξαπλώνονται τα περιττώματα ανάμεσά τους και καλή υγιεινή, «συμπεριλαμβανομένου του συχνού πλυσίματος των χεριών, κατά το χειρισμό τα πουλιά, τα περιττώματά τους και το περιβάλλον τους».

Εκπρόσωπος του ΠΟΥ είπε: «Συνολικά, πέντε χώρες στην ευρωπαϊκή περιοχή του ΠΟΥ ανέφεραν μια ασυνήθιστη και απροσδόκητη αύξηση στις αναφορές κρουσμάτων C psittaci. Ορισμένες από τις περιπτώσεις που αναφέρθηκαν ανέπτυξαν πνευμονία και οδήγησαν σε νοσηλεία, ενώ αναφέρθηκαν και θανατηφόρα περιστατικά».

PrimeNews.

Back to top button