breaking newsΔιεθνή

Οι ΗΠΑ χάνουν την πίστη τους … στη νίκη της Ουκρανίας

Οι ΗΠΑ έχουν χάσει την πίστη τους στο σενάριο νίκη της Ουκρανίας και πλέον πιέζουν την Ουκρανία να πάει σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία αναφέρει ο Doug Bandow, πολιτικός αναλυτής και πρώην σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ, Ronald Reagan.

Σε άρθρο του στο περιοδικό The American Conservative, o Bandow κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην αλλαγή στρατηγικής των Αμερικάνων.

«Ενώ οι Ουκρανοί διανύουν τον δεύτερο χειμώνα σε σύγκρουση, η κυβέρνηση Biden έχει προφανώς εγκαταλείψει τις σκέψεις για μια ουκρανική νίκη. Αντίθετα, η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να διαπραγματευτούν» υπογραμμίζει ο Bandow, τονίζοντας ότι οι δηλώσεις των ΗΠΑ για την Ουκρανία έχουν αλλάξει σημαντικά.

«Εάν στην αρχή των εχθροπραξιών ο Λευκός Οίκος μιλούσε για την κατάληψη της Κριμαίας και την ήττα της Ρωσίας, τώρα επιμένει σε διπλωματική λύση της σύγκρουσης και στη διατήρηση των νέων εδαφών για τη Μόσχα . Επιστρέψτε το Donbass και την Κριμαία. Αφοπλίστε τη Μόσχα. Διαλύστε τη Ρωσία, έλεγαν αρχικά. Ωστόσο, τώρα ο στόχος των συμμάχων είναι μάλλον να προετοιμάσουν το Κίεβο για διαπραγματεύσεις» επισημαίνει ο Bandow.

Μπορεί να τελειώσει ο πόλεμος… στην Ουκρανία

Την εκτίμηση πως το 2024 θα είναι καθοριστικό για τον πόλεμο στην Ουκρανία διατυπώνει ο απόστρατος Γερμανός αντιστράτηγος Roland Kater, ο οποίος δεν αποκλείει ακόμα και το τέλος των συγκρούσεων.

«Το 2024 θα είναι καθοριστικό για τη σύγκρουση Ρωσίας – Ουκρανίας. Θα είναι μια κρίσιμη χρονιά από στρατιωτική άποψη. Θα δείξει εάν η Ουκρανία, και πρέπει να είμαστε ρεαλιστικοί στις εκτιμήσεις μας, είναι σε θέση να αναλάβει την πρωτοβουλία. Τώρα βλέπω ότι αυτή την πρωτοβουλία την έχουν οι Ρώσοι» λέει ο Kater μιλώντας στο κανάλι της Welt.

Επιπλέον, εκτιμά ότι το θέμα των διαπραγματεύσεων θα επιλυθεί φέτος, ενώ δεν απέκλεισε ακόμα και την πιθανότητα του τέλους του πολέμου.

Διαμαρτυρίες στρατιωτών για τις τεράστιες απώλειες

Για σφαγή των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στον ποταμό Δνείπερο κάνει λόγο δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post, η οποία επικαλείται Ουκρανούς στρατιώτες και πολεμικούς ανταποκριτές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, Ουκρανοί στρατιώτες εξέφρασαν τις διαμαρτυρίες τους για τις μεγάλες απώλειες που είχαν ύστερα από μια ανεπιτυχή προσπάθεια να διασχίσουν τον Δνείπερο στην περιοχή της Kherson.

«Έχουμε τεράστιες απώλειες. Εμείς απλά χάνουμε ανθρώπους, δεν υπάρχει κανένα αποτέλεσμα» αναφέρουν Ουκρανοί δημοσιογράφοι που παρακολουθούν τις εξελίξεις στο στρατιωτικό μέτωπο.

Σύμφωνα με Ουκρανούς στρατιώτες που συμμετείχαν στην επιχείρηση διάσχισης του Δνείπερου, η αποστολή τους δεν στέφθηκε με επιτυχία: υπέστησαν απώλειες προσπαθώντας να διασχίσουν τον ποταμό, δεχόμενοι πυρά πυροβολικού. Όπως υποστηρίζουν οι Ουκρανοί στρατιώτες, τέτοιου είδους επιχειρήσεις δεν αξίζουν τη ζωή τους.

Ωστόσο, δημοσιογράφοι αναφέρουν ότι η ουκρανική ηγεσία πρέπει να δείξει στους δυτικούς «χορηγούς» της κάποια επιτυχία.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αναφέρει ότι τα ουκρανικά στρατεύματα δεν εγκαταλείπουν τις προσπάθειες τους να περάσουν στην αριστερή όχθη του Δνείπερου, παρά το γεγονός ότι καταστρέφονται κατά τη διάρκεια των προσπαθειών τους.

PrimeNews.

Back to top button