breaking newsΔιεθνή

Δημοσκόπηση CBS: 72% των Αμερικανών λέει ότι ο Τζο Μπάιντεν δεν είναι αρκετά υγιής για να είναι πρόεδρος

Ένα τεράστιο 72% των Αμερικανών υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος Joe Biden δεν είναι αρκετά υγιής για να είναι πρόεδρος ενόψει των εκλογών του 2024 -με μόλις το 59% να λέει το ίδιο για τον Donald Trump σε νέα δημοσκόπηση.

Η έρευνα έρχεται λίγες μόλις ημέρες αφότου οι New York Times και η Washington Post δημοσίευσαν άρθρα γνώμης που χαρακτηρίζουν τον 80χρονο πρόεδρο, τον γηραιότερο στην αμερικανική ιστορία, πολύ μεγάλο για να είναι υποψήφιος για επανεκλογή το 2024.

Στην πραγματικότητα, μόνο το 12% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι αισθάνονται σίγουροι ότι και τα δύο πιθανά φαβορί του 2024 είναι αρκετά υγιή για να τρέξουν για τον Λευκό Οίκο. Ίσως το πιο συγκλονιστικό είναι ότι μόνο το 7% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι αισθάνεται ότι τόσο ο Biden όσο και ο Trump έχουν την ψυχική και γνωστική υγεία για να υπηρετήσουν ως πρόεδροι, με το 23% να λέει ότι κανένας από τους δύο.

Ωστόσο, τα νέα παραμένουν πολύ πιο θλιβερά για τον 80χρονο Biden, παρόλο που είναι μόλις τρία χρόνια μεγαλύτερος από τον Trump. Μόνο το 33% των ερωτηθέντων αισθάνεται σίγουρο ότι ο Biden θα φτάσει στο τέλος μιας υποθετικής δεύτερης θητείας, ενώ το 55% λέει ότι ο Trump θα ζήσει μέχρι το 2029, σύμφωνα με το CBS News.

Όταν επικεντρώνονται στην ψυχική και σωματική ικανότητα, οι ψηφοφόροι είναι πολύ πιο σίγουροι ότι ο Trump είναι πιο ικανός να υπηρετήσει ως Πρόεδρος για άλλη μια θητεία -ακόμα κι αν δεν συμφωνούν με την πολιτική του. Μόλις το 16% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο Biden είναι αρκετά υγιής για ακόμη μία θητεία, έναντι του 43% που υποστηρίζει τον Trump.

Τον περασμένο μήνα, μια ξεχωριστή δημοσκόπηση του CBS/YouGov αποκάλυψε ότι το 77% των Αμερικανών πιστεύει ότι ο Biden είναι πολύ μεγάλος για να εκλεγεί για δεύτερη θητεία.

Ο Trump ανέφερε στην πρώην παρουσιάστρια του Fox News, Megyn Kelly, την περασμένη εβδομάδα ότι ο Biden δεν είναι «πολύ μεγάλος», αλλά είναι «εξαιρετικά ανίκανος». Αργότερα είπε στην παρουσιάστρια του CBS Norah O’Donnell, σε άλλη συνέντευξη, ότι θα υποστήριζε τις απαιτήσεις γνωστικών τεστ για να είναι υποψήφιος Πρόεδρος.

Πέρα από τα ηλικιακά, η δημοσκόπηση του CBS/YouGov δείχνει ότι ο Trump θα κέρδιζε τον Biden σε προεδρικές εκλογές μόνο με μία μονάδα, με ποσοστά 50% έναντι 49%. Αποκαλύπτει επίσης, ωστόσο, ότι τα δύο τρίτα των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων πιστεύουν ότι μια ρεβάνς του Trump με τον Biden το 2024 θα αποδείκνυε ότι το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ είναι «σπασμένο».

Μαζί με τις ανησυχίες για την ηλικία του Biden, ο Πρόεδρος αντιμετωπίζει τώρα μια έρευνα παραπομπής από τη Βουλή των Αντιπροσώπων που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους. Ο Trump, από την άλλη, κατηγορήθηκε τέσσερις φορές φέτος και θα χρειαστεί να καταθέσει σχετικά με τις προσπάθειές του να ανατρέψει τη νίκη του Biden στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Υπάρχουν περισσότεροι από δώδεκα Ρεπουμπλικάνοι που διεκδικούν τη θέση του Trump ως υποψήφιοι του GOP για το 2024. Σε αυτούς περιλαμβάνεται και ο 38χρονος Vivek Ramaswamy.

Από την άλλη, ο Biden τρέχει ουσιαστικά χωρίς αντίπαλο στις προκριματικές εκλογές.

Δημοσκόπηση CBS: 

Back to top button