breaking newsΔιεθνή

Nanchang: Κάποτε σύμβολο της εξωφρενικής ανάπτυξης της Κίνας, αποτελεί πλέον παράδειγμα της θηριώδους στεγαστικής κρίσης στη χώρα

 

Οι σειρές των πανύψηλων κτιρίων που συνωστίζονται στις όχθες του ποταμού Γκαν είναι μια απόδειξη της έκρηξης της αγοράς ακινήτων που θα μετέτρεπε τη Ναντσάνγκ στην ανατολική Κίνα από μία καταθλιπτική βιομηχανική περιοχή σε ένα σύγχρονο αστικό κέντρο. Τώρα αυτοί οι ουρανοξύστες είναι η απόδειξη για κάτι πολύ διαφορετικό: Η αγορά ακινήτων της Κίνας βρίσκεται σε διαρκή κρίση, που ταράζεται μετά από χρόνια υπερβολικής δόμησης.

Από τους Daisuke Wakabayashi και Claire Fu

Καθώς η οικονομία της Κίνας ευημερούσε τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η Ναντσάνγκ, η πρωτεύουσα της επαρχίας Τζιανγκξί, έχτισε τεράστια συγκροτήματα διαμερισμάτων και αστραφτερούς πύργους γραφείων για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση για σπίτια και χώρους εργασίας. Η πόλη επιδίωξε την αστική επέκταση με ένα σύνθημα που υπογράμμιζε την προσέγγισή της για ανάπτυξη με κάθε κόστος: «Προχωρήστε προς τα ανατολικά, επεκτείνετε νότια, επεκτείνετε δυτικά, ενσωματωθείτε προς τα βόρεια και βρείτε την ευημερία στο κέντρο».

Αλλά η παρατεταμένη ύφεση της αγοράς των ακινήτων της χώρας έχει αποκαλύψει τεράστια προβλήματα σε πόλεις, όπως η Ναντσάνγκ, όπου τα χρόνια συνεχούς οικοδόμησης έχουν δημιουργήσει υπερβολική προσφορά. Με βάση ένα δείκτη μέτρησης, σχεδόν το 20% των σπιτιών στη Ναντσάνγκ είναι κενά, το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ 28 μεγάλων και μεσαίου μεγέθους κινεζικών πόλεων.

Η κατάσταση στην πόλη απεικονίζει τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην προσπάθεια αναζωογόνησης της οικονομίας της Κίνας. Κατά τις προηγούμενες οικονομικές κρίσεις, το Πεκίνο στράφηκε στις δαπάνες ακινήτων και υποδομών για να επανεκκινήσει την οικονομία της. Αλλά αυτή τη φορά, κάτι τέτοιο δεν αποτελεί μια εύκολη λύση. Οι κατασκευαστές επιβαρύνονται με χρέη, οι πόλεις γεμίζουν με άδειες κατοικίες και τα οικονομικά της τοπικής κυβέρνησης είναι ήδη εξαντλημένα εξαιτίας των δαπανών για τρισεκατομμύρια τεστ Covid.

Πολλά από τα νεότερα διαμερίσματα της Ναντσάνγκ παραμένουν άδεια επειδή οι κατασκευαστές ξέμειναν από χρήματα και δεν ολοκλήρωσαν την κατασκευή μονάδων που είχαν ήδη πουληθεί. Ορισμένοι ιδιοκτήτες σπιτιών αρνούνται να πληρώσουν τα στεγαστικά δάνεια τους μέχρι να ολοκληρωθούν τα διαμερίσματά τους, μια πανεθνική πράξη διαφωνίας που έχει συγκλονίσει το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

Τον περασμένο χρόνο, το Πεκίνο και οι τοπικές κυβερνήσεις έφαρμοσαν κίνητρα για να προσελκύσουν τους αγοραστές κατοικιών, προτρέποντας τις τράπεζες να δανείζουν ελεύθερα και να αναστρέψουν τους περιορισμούς που τέθηκαν σε εφαρμογή πριν από την πανδημία προκειμένου να δροσίσουν μια εξαιρετικά ψυχρή αγορά κατοικίας.

Οι τιμές των νέων κατοικιών στις 70 μεγαλύτερες πόλεις της Κίνας αυξήθηκαν σε καθέναν από τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους, αντιστρέφοντας μια ετήσια διολίσθηση κατά τη διάρκεια της κορύφωσης των περιορισμών Covid. Αλλά η εκκολαπτόμενη ανάκαμψη χάνει την ισχύ της. Η αύξηση των τιμών των κατοικιών επιβραδύνθηκε τον Απρίλιο.

Και η ανάκαμψη δεν έχει κατανεμηθεί ομοιόμορφα. Οι τιμές έχουν εκτοξευθεί σε μεγαλύτερες πόλεις όπως το Πεκίνο και η Σαγκάη. Σε πόλεις δεύτερης βαθμίδας, όπως η Ναντσάνγκ, η ανάκαμψη είναι πιο σιωπηλή, ακόμη και ανύπαρκτη σε μικρότερες πόλεις.

Τα προβλήματα στέγασης της Κίνας είναι πιο έντονα εκτός των κορυφαίων πόλεων, επειδή η υπερκατασκευή είναι πιο διάχυτη στις μικρότερες πόλεις, σύμφωνα με μια δημοσίευση από τον Kenneth Rogoff, καθηγητή οικονομικών στο Χάρβαρντ, και τον Yuanchen Yang, οικονομολόγο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο Δρ. Rogoff λέει ότι η οικιστική έκρηξη της Κίνας βασιζόταν στην «ταχεία ανάπτυξη για τα πάντα», αλλά ότι σε πολλές μικρότερες πόλεις, η οικονομία δεν συμβάδιζε με τη δημιουργία κατοικιών.

«Η Κίνα χτίζει ακίνητα και υποστηρίζει υποδομές με ιλιγγιώδεις ρυθμούς εδώ και δεκαετίες», είπε. «Τελικά τώρα είναι αντιμέτωπη με μειωμένο ενδιαφέρον».

Η άνθηση της κατασκευής κατοικιών στην Κίνα ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 στις μεγαλύτερες πόλεις πριν εξαπλωθεί σε μικρότερες αστικές περιοχές όπως η Ναντσάνγκ τη δεκαετία του 2000. Μόνο το 2000, η Κίνα έχτισε περίπου δύο εκατομμύρια διαμερίσματα. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2010, έχτιζε περισσότερα από επτά εκατομμύρια διαμερίσματα το χρόνο. Τα ακίνητα έγιναν γρήγορα η ραχοκοκαλιά της οικονομίας της Κίνας, αντιπροσωπεύοντας περίπου το ένα τέταρτο της συνολικής δραστηριότητας.

Ο συγκεκριμένος τομέας δημιούργησε θέσεις εργασίας, στήριξε τα οικονομικά των τοπικών κυβερνήσεων που νοίκιαζαν δικαιώματα γης για νέα κτίρια και παρείχαν μία από τις λίγες αξιόπιστες επενδυτικές επιλογές για τους απλούς Κινέζους που αναζητούσαν συσσώρευση πλούτου. Καθώς η οικονομία εξαρτιόταν περισσότερο από την ακίνητη περιουσία, ο Xi Jinping, ο Κινέζος ηγέτης, προσπάθησε να πατάξει τους φορτωμένουν με χρέη κατασκευαστές, δηλώνοντας ότι «τα σπίτια είναι για να ζεις και όχι για κερδοσκοπία».

Σε μέρη όπως η Ναντσάνγκ, υπήρχαν περισσότερες κατασκευές από ό,τι μπορούσε να υποστηρίξει η αύξηση του πληθυσμού από μόνη της. Στη δεκαετία πριν από το 2021, η ετήσια κατασκευή κατοικιών στην πόλη περίπου διπλασιάστηκε ενώ ο πληθυσμός αυξήθηκε κατά 25%.

Ο Kuang Wei, κτηματομεσίτης στην Ναντσάνγκ, ανέφερε ότι οι τιμές στο πιο απομακρυσμένο μέρος της πόλης όπου εργάζεται μειώθηκαν σταθερά, κάτω από 25% από το 2019. Ο ίδιος αναμένει ότι οι τιμές θα μειωθούν περαιτέρω επειδή πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να πουλήσουν. Κάποιοι αναζητούν την αναβάθμιση σε νεότερα διαμερίσματα, ενώ άλλοι θέλουν να ξεφορτώσουν τα επενδυτικά ακίνητα πριν θεσπιστεί ο αναμενόμενος φόρος ακινήτων. Ο Kuang είπε ότι περίπου το 80% των πελατών του εξακολουθούν να αρνούνται να μειώσουν τις τιμές, ελπίζοντας ότι η αγορά θα ανακάμψει.

«Η αγορά τώρα δεν είναι όπως ήταν πριν από πολλά χρόνια», πρόσθεσε.

Το ποσοστό κενών κατοικιών της Ναντσάνγκ είναι υψηλότερο, στο 20% περίπου, από το μέσο όρο του 12% σε ένα εθνικό δείγμα, σύμφωνα με μια έκθεση του Αυγούστου από το Κινεζικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Beike. Οι αυξανόμενες κενές μονάδες συγκέντρωσαν μεγάλη προσοχή επειδή επιβεβαίωσαν ότι τα δεινά της Κίνας στον τομέα των ακινήτων ήταν πιο διαδεδομένα από ό,τι είχε αφήσει να εννοηθεί το Πεκίνο.

Μετά τη δημοσίευση, το Beike διέγραψε την αναφορά, λέγοντας ότι είχε συλλέξει πληροφορίες με «λανθασμένη διαδικασία» και ότι τα δεδομένα «δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική κατάσταση».

Παραδοσιακά, η οικονομία της Ναντσάνγκ βασιζόταν στις κατασκευές. Η πόλη προσπάθησε να προσφέρει καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας στον κλάδο της ψηφιακής οικονομίας και τεχνολογίας χωρίς μεγάλη επιτυχία. Γνωστή ως η πόλη όπου οι αντάρτες του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος νίκησαν για πρώτη φορά τους Εθνικιστές πριν από σχεδόν έναν αιώνα, η Ναντσάνγκ περιβάλλεται από άλλες πόλεις που είναι καλύτερες επιλογές για την κατασκευή γραφείων.

Η Ναντσάνγκ είχε τον ίδιο αριθμό κτιρίων άνω των 200 μέτρων (περίπου 60 όροφοι), όπως το Πεκίνο το 2022. Ωστόσο, ο πληθυσμός του Πεκίνου είναι τρεις φορές μεγαλύτερος και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας σε οικονομικό μέγεθος. Συγκριτικά, η Ναντσάνγκ είναι 36η. Το 2021, η εταιρεία εμπορικών ακινήτων JLL ανέφερε ότι το ποσοστό κενών θέσεων γραφείων στην Ναντσάνγκ ήταν στο 40%.

Η 28χρονη Cinderella Fang γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ναντσάνγκ. Όταν η ίδια ήταν σε πολύ νεαρή ηλικία τα περισσότερα διαμερίσματα της πόλης βρίσκονταν σε χαμηλά κτίρια και δεν υπήρχαν οργναωμένα κτιριακά συγκροτήματα. Όπως ανέφερε, η περιοχή κοντά στο σπίτι της παιδικής της ηλικίας έχει σήμερα μετατραπεί σε ένα μεγάλο συγκρότημα διαμερισμάτων 30 ορόφων.

Αφού πήγε σε ένα πανεπιστήμιο στο Πεκίνο, η Fang επέστρεψε στη Ναντσάνγκ το 2019 ελπίζοντας να βρει δουλειά και ενδεχομένως να αγοράσει ένα οικονομικό σπίτι. Αλλά μετακόμισε στη Σαγκάη μετά από ένα μήνα, επειδή η μόνη δουλειά που μπορούσε να βρει ήταν μια θέση μάρκετινγκ που πλήρωνε το ένα τρίτο από αυτά που έβγαζε στο Πεκίνο. «Η αγορά εργασίας στην Ναντσάνγκ δεν είναι πολύ καλή», είπε.

Κι άλλοι προσπάθησαν να μετακομίσουν στην πόλη έχοντας κατά νου την προοπτική διαμερισμάτων σε λογικές τιμές και τα καλά δημόσια σχολεία της περιοχής. Ωστόσο, βρήκαν κατασκευαστές που δεν μπορούσαν να παραδώσουν τα σπίτια που τους υποσχέθηκαν.

Λίγο μετά τη γέννηση της κόρης της το 2019, η Andie Cao, η οποία ζει και εργάζεται στη Σαγκάη, αγόρασε ένα ημιτελές διαμέρισμα στην Ναντσάνγκ. Ήταν πιο κοντά στη γενέτειρά της στην κινεζική ύπαιθρο και σχεδίαζε να μετακομίσει αφού ο κατασκευαστής επρόκειτο να ολοκληρώσει το έργο στα τέλη του 2021. Παρ’ όλα αυτά, αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα και σταμάτησε την κατασκευή τον Ιούλιο του 2021. Αφού συνέχισαν να πληρώνουν το στεγαστικό δάνειο για ένα χρόνο, η Cao και άλλοι ιδιοκτήτες σπιτιών οργάνωσαν μποϊκοτάζ στην αποπληρωμή δανείων τον περασμένο Ιούλιο.

Η Cao είπε ότι οι μεσίτες της είπαν επίσης ότι το διαμέρισμα βρισκόταν σε μια από τις πιο κέντρικές συνοικίες της Ναντσάνγκ με καλά σχολεία, αλλά στην πραγματικότητα ήταν τοποθετημένο σε μια γειτονική, λιγότερο ανεπτυγμένη περιοχή στα περίχωρα της πόλης. «Όλοι εξαπατήθηκαν», είπε. «Διαφορετικά, γιατί θα υπήρχαν τόσοι πολλοί άνθρωποι που θα αγόραζαν ένα σπίτι στα προάστια;».

Είπε ότι συνέχιζει το μποϊκοτάζ, επειδή τα σπίτια ήταν ακόμη ημιτελή. Ανέφερε επίσης ότι η αστυνομία επισκέφτηκε τους γονείς της για να μεταφέρουν στην Cao να σταματήσει να διαμαρτύρεται. Οι τράπεζες τώρα μηνύουν ορισμένους από τους γείτονές της που επίσης συμμετέχουν στο μποϊκοτάζ. «Είναι σαν ένα αυγό που σπάει πάνω σε βράχο», είπε η Cao. «Δεν περίμενα να συμβεί κάτι τέτοιο σε απλούς ανθρώπους σαν εμάς».

Ο Zou Shengji, ένας μεσίτης ακινήτων στην Ναντσάνγκ, είπε ότι η αρνητική δημοσιότητα για τα ημιτελή διαμερίσματα έχει αφήσει πολλούς πιθανούς αγοραστές κατοικιών «φοβισμένους και ανήσυχους». Κατά τη διάρκεια των εορτών της Εργατικής Πρωτομαγιάς στις αρχές Μαΐου, συνήθως μια πολυάσχολη περίοδο για πωλήσεις κατοικιών, η ομάδα του Zou πούλησε λιγότερα από 20 διαμερίσματα, είπε. Είχε πουλήσει τριπλάσια σε αριθμό την ίδια περίοδο πριν από δύο χρόνια.

Οι πιθανοί πελάτες λένε ότι θα έρθουν να δουν τα διαμερίσματα αλλά δεν εμφανίζονται, είπε. Διστάζουν να αγοράσουν επειδή αισθάνονται την αγορά ακινήτων υπερβολικά ριψοκίνδυνη αυτή τη στιγμή. «Πολλοί κάθονται στον φράχτη», είπε ο Zou. «Φαντάζει πολύ δύσκολο αυτά τα σπίτια να πουληθούν στο μέλλον».

* Ο Daisuke Wakabayashi είναι επιχειρηματικός ανταποκριτής στην Ασία για τους Times, με έδρα τη Σεούλ
** Η Claire Fu καλύπτει ειδήσεις στην ηπειρωτική Κίνα για τους New York Times στη Σεούλ

Nanchang: Κάποτε σύμβολο της εξωφρενικής ανάπτυξης της Κίνας, αποτελεί πλέον παράδειγμα της θηριώδους στεγαστικής κρίσης στη χώρα Prime News.

Back to top button