breaking newsΚύπροςΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Kυπρος-Aγωγή από 100 πολίτες εναντίον του SafePass

Aγωγή από 100 πολίτες εναντίον του SafePass
Πάνω από 100 πολίτες και κάτοικοι της Δημοκρατίας κινούνται με αγωγή στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας εναντίον του κράτους, του υπουργού Υγείας και των μελών της Συμβουλευτικής Ομάδας για θέματα Κορωνοϊού, μέσω του Δικηγορικού γραφείου Γ. Γεωργιάδης & Συνεργάτες ΔΕΠΕ, σε συνεργασία με τους Δικηγόρους Αλέξη Στυλιανού και Ανδρέα Σιάλαρο.
Μέσω της αγωγής διεκδικούνται αποζημιώσεις για αμέλεια στον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας και για την παραβίαση ατομικών δικαιωμάτων των εναγόντων ως αυτά προστατεύονται από το Σύνταγμα λόγω της επιβολής παράνομων, δυσανάλογων και αντισυνταγματικών περιοριστικών μέτρων.

Παράλληλα, με την αγωγή αυτή, οι ενάγοντες προχωρούν με αίτηση για προσωρινό διάταγμα μέσω του οποίου ζητούν την αναστολή της ισχύος υφιστάμενων διαταγμάτων του υπουργείου Υγείας και σχετικών μέτρων, τα οποία μεταξύ άλλων προβλέπουν την προσκόμιση αρνητικού αποτελέσματος σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) 72 ωρών ή πιστοποιητικού εμβολιασμού με τουλάχιστον την πρώτη δόση ή βεβαίωση αποδέσμευσης για όσους έχουν ήδη νοσήσει τους τελευταίους 6 μήνες με Covid-19 ως “safe pass”.

Σύμφωνα με τον Γιάννο Γεωργιάδη, εκτός του ότι τα εν λόγω διατάγματα είναι παράνομα και επομένως εξ αρχής άκυρα, εφόσον δεν έτυχαν έγκρισης από τη Βουλή ως προβλέπεται από το άρθρο 3(1) του του Περί Καταθέσεως στη Βουλή των Αντιπροσώπων των Κανονισμών που Εκδίδονται με Εξουσιοδότηση Νόμου Νόμος του 1989 (Ν. 99/1989), είναι επίσης αντίθετα, μεταξύ άλλων, με τα άρθρα 5, 6 & 26 της Σύμβασης για την Προστασία των Δικαιωμάτων και της Αξιοπρέπειας του Ανθρώπου αναφορικά με την Εφαρμογή της Βιολογίας και Ιατρικής (Σύμβαση του Οβιέδο) και τα άρθρα 7, 8, 9, 11, 13, 14, 15, 18, 20, 21, 25 και 28 του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Συμβάσεις.

Ο κ. Γεωργιάδης υποστηρίζει ότι τα περιοριστικά μέτρα αποτελούν έμμεσο εξαναγκασμό είτε σε υποχρεωτική υποβολή σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου καθώς και σε υποχρεωτικό εμβολιασμό, κατά παράβαση των πιο πάνω άρθρων. Επίσης, τα μέτρα αυτά, τονίζει, βρίσκονται σε αντίθεση με την απόφαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης ημερομηνίας 27 Ιανουαρίου 2021, σύμφωνα με την οποία οι Κυβερνήσεις έχουν υποχρέωση να ενημερώνουν τους πολίτες τους ότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός και ότι κανείς δεν υπόκειται σε πολιτική, κοινωνική ή άλλη πίεση να εμβολιαστεί εάν δεν το επιθυμεί. Στην εν λόγω απόφαση αναφέρεται επίσης και το γεγονός ότι κανείς δεν υπόκειται σε διάκριση λόγω της επιλογής του να μην προβεί σε εμβολιασμό.

Όπως αναφέρεται στην αγωγή: «Είναι ευρέως γνωστό και αποδεχτό ότι όλα τα εμβόλια που βρίσκονται στην αγορά για τον ιό Covid-19, είναι  ακόμη σε πειραματικό στάδιο εφόσον οι κατασκευάστριες εταιρείες αναφέρουν ότι συνεχίζουν ακόμη τις κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους που αποδέχτηκαν να συμμετάσχουν σε αυτές, για ακόμη περίπου δύο έτη. Γι’ αυτό άλλωστε το FDA και το EMA ενέκριναν τη χρήση τους προσωρινά για επείγουσες και εξαιρετικές περιπτώσεις. Αποτελεί επίσης γεγονός ότι χιλιάδες άνθρωποι είτε απεβίωσαν λόγω του εμβολιασμού ή κινδύνεψαν να χάσουν τη ζωή τους ή έχουν αναπτύξει θρομβωτική θρομβοπενία».

  O Φιλελεύθερος   

Back to top button