breaking newsΔιεθνή

Χαμάς: «Η Χεζμπολάχ θα εισέλθει πλήρως στη μάχη εάν καταστραφούμε στη Λωρίδα της Γάζας»

Παραμένουν οι φόβοι για την πιθανή ενορχήστρωση μίας μεγάλης επίθεσης από τη Χεζμπολάχ στο Ισραήλ. Η ισλαμιστική ομάδα με έδρα τον Λίβανο «θα εισέλθει πλήρως στον πόλεμο με το Ισραήλ εάν η Χαμάς καταστραφεί πλήρως στη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της παλαιστινιακής οργάνωσης, όπως μετέδωσε το NBC.

«Δεν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή», δήλωσε ο Ahmed Abdul Hadi, εκπρόσωπος της Χαμάς στη Βηρυτό, σχετικά με την πλήρη εμπλοκή της Χεζμπολάχ στις μάχες στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ. «Η κόκκινη γραμμή για τη Χεζμπολάχ θα ήταν η πλήρης καταστροφή της αντίστασης στη Γάζα».

Οι δηλώσεις, γράφει το NBC, είναι η πρώτη σαφής ένδειξη από αξιωματούχο της Χαμάς για τις προσδοκίες της σχετικά με τον ρόλο των Λιβανέζων εταίρων της στις μάχες.

Σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα, ο δεύτερος τη τάξει διοικητής της Χεζμπολάχ, Ναΐμ Κασέμ, δήλωσε στο NBC ότι μέχρι στιγμής οι μάχες της Χεζμπολάχ είχαν ως στόχο την αποτροπή «για να μειωθεί η πίεση στη Γάζα».

Ο φόβος είναι ένας: Η Χεζμπολάχ, μια ισλαμιστική ομάδα με έδρα τον Λίβανο, που μπορεί να ετοιμάζεται να συμμετάσχει στον πόλεμο ή να παραβιάσει τα σύνορα με το Ισραήλ σε μια νέα επίθεση, είχε μεταδώσει πριν από λίγες ημέρες το Bloomberg.

«Πρέπει να παραμείνουμε σε αυτά τα σύνορα για να στείλουμε ένα μήνυμα αποτροπής», είχε δηλώσει ο ταγματάρχης Αριέλ, 30 ετών, διοικητής του λόχου στο κιμπούτς Εϊλόν, ο οποίος βρίσκεται σε εφεδρική υπηρεσία. Γιατρός και πατέρας τριών μικρών κοριτσιών, προσθέτει: «Η ζωή μου είναι σε αναμονή. Δεν ξέρω πόσο καιρό θα είμαι εδώ, αλλά δεν μπορούμε να φύγουμε. Η 7η Οκτωβρίου ήταν μια ειδοποίηση αφύπνισης».

Τις τελευταίες πέντε εβδομάδες, η προσοχή του κόσμου ήταν στραμμένη στην αεροπορική και χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα, η οποία σχεδιάστηκε για να ξεριζώσει τις υποδομές της Χαμάς και να καταστρέψει τη στρατιωτική δυναμική της οργάνωσης.

Μεγάλη ανησυχία για τον στρατό του Ισραήλ και τη χώρα δημιουργεί η Χεζμπολάχ, η οποία διαθέτει σχεδόν 10 φορές μεγαλύτερο αριθμό πυραύλων από τη Χαμάς και μεγαλύτερη, πιο επαγγελματική στρατιωτική ισχύ.

Νετανιάχου σε Χεζμπολάχ

Νέα αυστηρή προειδοποίηση στη Χεζμπολάχ, η οποία επιχειρεί κατά του Ισραήλ στα βόρεια σύνορά του, έστειλε τη Δευτέρα ο Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ο Ιραηλινός πρωθυπουργός, αναφερόμενος στα περιστατικά ασφαλείας στα σύνορα με τον Λίβανο, κατά την επίεσκεψή του σε στρατιωτικη μονάδα, είπε: «Υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν ότι μπορούν να επεκτείνουν τις επιθέσεις εναντίον των δυνάμεών μας και εναντίον αμάχων. Αυτοί παίζουν με τη φωτιά».

«Τα πυρά τους θα απαντηθούν με πολύ ισχυρότερα πυρά. Ας μη μας δοκιμάσουν επειδή δείξαμε μόνο λίγη από τη δύναμή μας», προειδοποίησε και πρόσθεσε: «Θα αποκαταστήσουμε την ασφάλεια στο βορρά και θα αποκαταστήσουμε την ασφάλεια και στο νότο».

Ο Νετανιάχου επισκέφτηκε ακόμα και το τάγμα Karakal κοντά στον φράχτη της Γάζας, και σε ομιλία του στους άντρες και τις γυναίκες στρατιώτες είπε πως η τρέχουσα εκστρατεία στη Λωρίδα της Γάζας θα είναι ένας «πόλεμος μέχρι τέλους» και όχι ένας ακόμη γύρος μαχών, προσθέτοντας πως «αν δεν τους τελειώσουμε (τη Χαμάς), θα επιστρέψουν».

Από την πλευρά του, μήνυμα τόσο στη Χαμάς, όσο και στη Χεζμπολάχ έστειλε ο Μπένι Γκαντζ, ο οποίος συμμετέχει στο πολεμικό συμβούλιο της κυβέρνησης του Ισραήλ. «Λέω στους εχθρούς μας από το νότο και από το βορρά – έχει έρθει η ώρα σας», είπε κατά τη διάρκεια περιοδείας που πραγματοποίησε σε περιοχές συγκέντρωσης στο νότο και σε οικισμούς στη Λωρίδα της Γάζας.

«Εργαζόμαστε στη συνοριακή γραμμή και βαθιά στην περιοχή για να απομακρύνουμε κάθε απειλή. Υπάρχουν πολλοί που παρέμειναν στους οικισμούς που δεν εκκενώθηκαν, είμαστε υποχρεωμένοι να τους προστατεύσουμε, να τους βοηθήσουμε και οικονομικά και αυτό θα κάνουμε», πρόσθεσε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και σε όσους έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους, αλλά και στους ομήρους, λέγοντας: «Θέλω να τους πω ότι θα κάνουμε τα πάντα για να επιστρέψουν στα σπίτια τους με ασφάλεια. Είναι σημαντικό για μένα να πω σε ολόκληρη την ισραηλινή κοινωνία και ιδιαίτερα στα μέλη των οικογενειών των απαχθέντων – να είστε σίγουροι ότι ακόμη και σε αυτές τις στιγμές κάνουμε τα πάντα, στρατιωτικά και πολιτικά, για να επιστρέψουν οι αγαπημένοι σας».

PrimeNews.

Back to top button