breaking newsΔιεθνή

Γάζα: Ακολούθησαν την εντολή εκκένωσης και σκοτώθηκαν από ισραηλινή επιδρομή μία ημέρα μετά

 

Παλαιστίνιοι που εκκένωσαν εν τέλει τη βόρεια Γάζα, σκοτώθηκαν σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έξω από τη ζώνη εκκένωσης

Όταν οι Παλαιστίνιοι στη βόρεια Γάζα άκουσαν τις προειδοποιήσεις που επικοινωνήθηκαν από τηλεφωνικές κλήσεις, μηνύματα και φυλλάδια του ισραηλινού στρατού που τους συμβούλευαν να κατευθυνθούν νότια, νόμιζαν ότι έφευγαν προς μία πιθανή ασφάλεια.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις εξέδωσαν καθοδήγηση την Παρασκευή, λέγοντας σε όλους τους αμάχους στη βόρεια Γάζα να εκκενώσουν τις περιοχές προς τον νότο της Γάζας «για τη δική σας ασφάλεια και την ασφάλεια των οικογενειών σας», καθώς ο Ισραηλινός Στρατός συνεχίζει «να επιχειρεί σημαντικά στην πόλη της Γάζας και να καταβάλει εκτεταμένες προσπάθειες για να αποφευχθεί η βλάβη των αμάχων».

Ωστόσο, ορισμένοι Παλαιστίνιοι που ακολούθησαν τις προειδοποιήσεις εκκένωσης και εγκατέλειψαν τα σπίτια τους αναζητώντας ασφάλεια είχαν την ίδια τη μοίρα από την οποία έτρεχαν: οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές τους σκότωσαν έξω από τη ζώνη εκκένωσης.

Οι δολοφονίες υπογραμμίζουν την πραγματικότητα ότι οι ζώνες εκκένωσης και οι προειδοποιήσεις από τον ισραηλινό στρατό δεν έχουν εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών στην πυκνοκατοικημένη Λωρίδα της Γάζας, όπου οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν ασφαλές μέρος για να ξεφύγουν από τις ισραηλινές βόμβες.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, ο Aaed Al-Ajrami και ο ανιψιός του, Raji, έλαβαν ένα τηλεφώνημα από έναν Ισραηλινό στρατιωτικό αξιωματούχο – τον προειδοποίησε να πάρει όλους όσους γνωρίζει και να κατευθυνθεί αμέσως προς τα νότια, είπε ο ανιψιός μιλώντας στο CNN. Παρά το γεγονός ότι ακολούθησε τις οδηγίες και διέφυγε επιτυχώς νότια της ζώνης εκκένωσης, η οικογένεια του Aaed σκοτώθηκε από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή την επόμενη μέρα.

Μια ηχητική ηχογράφηση της τηλεφωνικής κλήσης που έλαβε το CNN αποκαλύπτει τις λεπτομέρειες της σύντομης συνομιλίας, η οποία περιελάμβανε οδηγίες του Ισραηλινού Στρατού για φυγή νότια της ζώνης εκκένωσης και καμία καθοδήγηση για το πώς να φτάσουν εκεί. Ο Raji είπε μόλις κατάλαβαν ποιος καλούσε, ηχογράφησε την κλήση για να τη μοιραστεί με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειά του.

«Όλοι σας πηγαίνετε στον Νότο. Εσείς και όλα τα μέλη της οικογένειάς σας. Μαζέψτε όλα τα πράγματα μαζί σας και κατευθυνθείτε προς τα εκεί», τους είπε ο αξιωματικός.

Ο Aaed ήθελε να μάθει ποιος δρόμος θα ήταν ασφαλής να ακολουθήσει και τι ώρα έπρεπε να φύγει.

«Δεν έχει σημασία ποιος δρόμος», απάντησε ο αξιωματικός. «Κάνε το όσο πιο γρήγορα μπορείς. Δεν υπάρχει χρόνος».

Ο Aaed άκουσε την προειδοποίηση. Μέχρι την ανατολή του ηλίου την Παρασκευή, κατευθύνθηκε νότια με την οικογένειά του και τους συγγενείς του για να μείνει με φίλους στο Deir Al Balah, μια πόλη περίπου οκτώ μίλια νότια της Γουάντι Γάζας και έξω από τη ζώνη εκκένωσης.

Την επόμενη μέρα, μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην περιοχή κατέστρεψε τμήματα του κτηρίου όπου αναζήτησε καταφύγιο η οικογένεια του Aaed – σκοτώνοντας τον ίδιο και άλλα 12 μέλη της οικογένειάς του, συμπεριλαμβανομένων επτά παιδιών.

Ο ανιψιός του Raji, 32 ετών, έμενε σε ένα διαφορετικό κτήριο κοντά όταν άκουσε την έκρηξη και φοβήθηκε τα χειρότερα. Έσπευσε στο σημείο αφού έλαβε μια κλήση που του είπε ότι τα μέλη της οικογένειας του θείου του ήταν μεταξύ των θυμάτων.

«Η καταστροφή ήταν τεράστια», είπε ο Raji. «Αρχίσαμε να ξεθάβουμε ανθρώπους που χτυπήθηκαν από την έκρηξη, κάποιοι από αυτούς ήταν ακόμα ζωντανοί… η μυρωδιά της πυρίτιδας ήταν πολύ έντονη, η σκόνη ήταν παντού».

«Όλοι αυτοί οι άνθρωποι νόμιζαν ότι τελικά ήταν ασφαλείς και ότι τίποτα δεν θα συνέβαινε στην περιοχή», είπε ο Raji. «Μπορείτε να ακολουθήσετε τις εντολές για να μην εκτεθείτε σε κίνδυνο, αλλά ο κίνδυνος θα σας φτάσει όπου κι αν βρίσκεστε».

Το CNN απευθύνθηκε στον Ισραηλινό Στρατό για σχόλια σχετικά με την αεροπορική επιδρομή έξω από τη ζώνη εκκένωσης, συμπεριλαμβανομένου του Deir Al Balah.

Ενώ υπολογίζεται ότι 500.000 Παλαιστίνιοι έχουν εγκαταλείψει τη βόρεια Γάζα για τον νότο από την Παρασκευή, πολλοί άλλοι δεν μπορούν να κάνουν το ταξίδι νότια της ζώνης εκκένωσης και έχουν κολλήσει στη βόρεια Γάζα.

Η 22χρονη Yara Alhayek είπε στο CNN ότι η οικογένειά της που ζούσε στον βορρά δεν είχε πού να βρει καταφύγιο αν κατευθυνόταν προς τον νότο. «Δεν μπορούσαμε να φύγουμε γιατί δεν υπάρχει ασφαλές μέρος για να πάμε… είναι πραγματικά επικίνδυνο αν φύγουμε από το σπίτι μας, είναι πραγματικά επικίνδυνο αν μένουμε στο σπίτι μας, οπότε δεν έχουμε ιδέα τι να κάνουμε».

Το Ισραήλ υπερασπίστηκε τη συνεχιζόμενη σφυρηλάτηση της Γάζας με αεροπορικές επιδρομές, καθώς στόχευε κεντρικά γραφεία και περιουσιακά στοιχεία της Χαμάς που βρίσκονται κρυμμένα μέσα σε πολιτικά κτήρια, ισχυριζόμενος ότι αυτό που μπορεί να φαίνεται ως πολιτικό κτήριο είναι στην πραγματικότητα «ένας νόμιμος στρατιωτικός στόχος».

Ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ καταδίκασαν τις «αδιάκριτες επιθέσεις του Ισραήλ εναντίον Παλαιστινίων αμάχων». Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κυκλοφόρησαν μια ενημέρωση την Κυριακή το βράδυ λέγοντας ότι τα χτυπήματα έπληξαν επίσης νοσοκομεία και ασθενοφόρα και κατήγγειλε την «αδιάκριτη εκστρατεία βομβαρδισμών στην οποία τα περισσότερα θύματα ήταν άμαχοι».

Οι στρατιωτικές αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ έχουν σκοτώσει περισσότερους από 2.800 και έχουν τραυματίσει 11.000 από τις 7 Οκτωβρίου, δήλωσε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Mohammad Shtayyeh τη Δευτέρα, σύμφωνα με το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο τύπου WAFA.

Ισραηλινά στρατεύματα και στρατιωτικός εξοπλισμός έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα με τη Γάζα καθώς το Ισραήλ ετοιμάζεται να ενισχύσει την απάντησή του στη θανατηφόρα επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από την ισλαμιστική μαχητική οργάνωση Χαμάς. Πολεμικά αεροσκάφη συνέχισαν να ανατινάζουν τη Γάζα το Σαββατοκύριακο, καθώς οι άμαχοι τράπηκαν σε φυγή προς τα νότια, ακολουθώντας τις οδηγίες εκκένωσης του Ισραήλ.

Αρκετές υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών έχουν επίσης προειδοποιήσει ότι η μαζική εκκένωση υπό τέτοιες συνθήκες πολιορκίας θα οδηγήσει σε καταστροφή και ότι οι πιο ευάλωτοι κάτοικοι της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων και των εγκύων, ενδέχεται να μην μπορούν να μετεγκατασταθούν καθόλου.

«Η εντολή εκκένωσης 1,1 εκατομμυρίου ανθρώπων από τη βόρεια Γάζα αψηφά τους κανόνες του πολέμου και τη βασική ανθρωπότητα», έγραψε ο Μάρτιν Γκρίφιθς, επικεφαλής του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων, σε δήλωση αργά την Παρασκευή. «Δρόμοι και σπίτια έχουν γίνει ερείπια. Δεν υπάρχει πουθενά ασφαλές να πάτε».

Ο Raji, που μεταφέρθηκε με τα τραυματισμένα παιδιά που επέζησαν από την επίθεση, λέει ότι πρέπει να δείξει ένα δυνατό πρόσωπο για να τα υποστηρίξει παρά το γεγονός ότι έχει σπάσει εσωτερικά.

«Αισθάνομαι την αδικία, αυτοί είναι αθώοι άνθρωποι, τι έκαναν;».

Πηγή: CNN

PrimeNews.

Back to top button