breaking newsΔιεθνή

Αργεντινή: Ο Χαβιέρ Μιλέι θα απολύσει 70.000 δημόσιους υπαλλήλους

 

Την απόλυση 70000 δημοσίων υπαλλήλων μέσα στους επόμενους μήνες ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι, αναδεικνύοντας ένα ακόμη βήμα για την υλοποίηση του οράματος του ελευθεριακού για μια κοινωνία μικρού κράτους.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα πραγματοποιήσουμε μια δημοσιονομική προσαρμογή, η οποία έχει πολύ αλυσοπρίονο και μπλέντερ», δήλωσε ο κ. Μιλέι σε μια ωριαία ομιλία του σε εκδήλωση της 26ης Μαρτίου που πραγματοποιήθηκε στο Μπουένος Άιρες από το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αμερικανικής Ηπείρου, αναφερόμενος στο σχέδιό του να μειώσει γρήγορα τον πληθωρισμό της νοτιοαμερικανικής χώρας που κυμαίνεται στο 250% σε μονοψήφια επίπεδα.

«Καταργήσαμε πλήρως τα δημόσια έργα, για τα οποία είμαι υπερήφανος και κάτι στο οποίο όλοι οι καλοί άνθρωποι θα πρέπει να αντιταχθούν. Εξαλείψαμε τις διακριτικές μεταβιβάσεις προς τις επαρχίες. Απολύσαμε 50.000 δημόσιους υπαλλήλους. Ακυρώθηκαν συμβάσεις και θα περικοπούν ακόμη 70.000».

Ο κ. Μιλέι, αυτοαποκαλούμενος αναρχοκαπιταλιστής, προανήγγειλε επίσης τον τερματισμό περισσότερων από 200.000 προγραμμάτων κοινωνικής πρόνοιας, τα οποία, όπως είπε, παρέχονται με «παράτυπο» τρόπο. «Σε καμία περίπτωση δεν παραμελήθηκε η κοινωνική πολιτική», διαβεβαίωσε το ακροατήριο, επισημαίνοντας τις αυξήσεις των κονδυλίων που βοηθούν τους πολίτες να καλύψουν τα έξοδα διατροφής και εκπαίδευσης.

Σε δήλωσή της στην αργεντίνικη εφημερίδα La Nación, η Casa Rosada (το κυβερνητικό μέγαρο της Αργεντινής) εξήγησε ότι ο αριθμός των 70.000 αντιπροσωπεύει το σύνολο των συμβάσεων των κυβερνητικών υπαλλήλων που βρίσκονται υπό αναθεώρηση. Η διοίκηση Μιλέι σημείωσε περαιτέρω ότι η περικοπή θα πραγματοποιηθεί σταδιακά, με περίπου το 20% των εν λόγω υπαλλήλων να απολύεται μέχρι το τέλος του μήνα.

Η προεδρία του κ. Μιλέι ξεκίνησε με την υπόσχεση να σταματήσει τη δεκαετή πορεία της Αργεντινής προς την οικονομική λήθη. Τον Δεκέμβριο του 2023, όταν ορκίστηκε στην εξουσία, περισσότεροι από 26 εκατομμύρια άνθρωποι, ή το 49% του πληθυσμού της χώρας, ζούσαν σε συνθήκες φτώχειας.

Παρά τους πλούσιους οικονομικούς της πόρους, η Αργεντινή έχει αθετήσει το δημόσιο χρέος της εννέα φορές. Η χώρα βρέθηκε συχνά αντιμέτωπη με αυξανόμενο εξωτερικό χρέος, συμπεριλαμβανομένων δανείων δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και πιο πρόσφατα από την Κίνα, τον δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της.

Πριν από την άνοδο του κ. Μιλέι, στην πολιτική της Αργεντινής κυριαρχούσε ο Περονισμός, ένα λαϊκιστικό κίνημα που ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1940 και χαρακτηριζόταν από αριστερές, συλλογικές δημόσιες πολιτικές, όπως η εθνικοποίηση της κεντρικής τράπεζας και των μεγάλων επιχειρήσεων, η επέκταση των κοινωνικών παροχών και η σύναψη συμμαχιών με τα εργατικά συνδικάτα.

Στην ομιλία του στις 26 Μαρτίου, ο κ. Μιλέι επανέλαβε τον όρκο του για αποχώρηση από το περονιστικό status quo, το οποίο περιέγραψε ως «πραγματική καταστροφή».

«Εμείς οι Αργεντινοί χάσαμε το 80% του εισοδήματός μας σε αυτή τη λαϊκιστική περιπέτεια που έλαβε χώρα τα τελευταία χρόνια», είπε. «Πέντε εκατομμύρια Αργεντινοί δεν έχουν αρκετό φαγητό. Και είχαμε επίσης ένα διψήφιο έλλειμμα 17 μονάδων του ΑΕΠ».

Ο κ. Μιλέι απέρριψε επίσης τις επικρίσεις ότι η προσέγγιση τύπου αλυσοπρίονου δεν είναι βιώσιμη, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνησή του πρέπει να λάβει γρήγορα μέτρα για να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να επιτευχθεί μια οικονομική ανάκαμψη σε σχήμα “V”. Κατηγόρησε επίσης τους πολιτικούς που «δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τις δουλειές τους και επιδιώκουν να διατηρήσουν τα προνόμιά του» για την παρεμπόδιση της μεταρρύθμισής του.

«Κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε, και αυτό προϋποθέτει μια δόση θάρρους που άλλοι δεν έχουν, προς κακή τύχη της λέσχης ελικοπτέρων και όλων εκείνων που επιθυμούν να τα πάμε άσχημα, ειδικά εκείνων που διαμαρτύρονται ότι τους κόψαμε τις δουλειές», είπε.

Από την ορκωμοσία του πέρυσι, ο οικονομολόγος της Αυστριακής Σχολής που έγινε πρόεδρος έχει εφαρμόσει μέτρα για να αντιμετωπίσει το παρελθόν του κρατικού παρεμβατισμού της Αργεντινής, συμπεριλαμβανομένης της σημαντικής υποτίμησης του πέσο και της δραστικής μείωσης των κρατικών δαπανών.

Σε ομιλία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στις 17 Ιανουαρίου, ο κ. Μιλέι υποστήριξε ότι το κλειδί για την καταπολέμηση της φτώχειας σε όλο τον κόσμο είναι να αγκαλιάσουμε, και όχι να απορρίψουμε, τα ιδανικά του καπιταλισμού της ελεύθερης αγοράς.

«Μακριά από το να είναι η αιτία των προβλημάτων μας, ο καπιταλισμός της ελεύθερης επιχειρηματικότητας, ως οικονομικό σύστημα, είναι το μόνο εργαλείο που έχουμε για να τερματίσουμε την πείνα, τη φτώχεια και την ανέχεια», είπε. «Τα εμπειρικά στοιχεία είναι αδιαμφισβήτητα».

PrimeNews.

Back to top button