breaking newsΔιεθνή

Θρίλερ με τον τζιχαντιστή στην Ουγγαρία – Επικαλείται «συνεργασία με τις Ελληνικές μυστικές υπηρεσίες» – Κατηγορείται για δεκάδες εκτελέσεις

 

Ο Χασάν Φ. συνελήφθη από την ουγγρική αστυνομία τον περασμένο Δεκέμβριο όταν έφθασε στο αεροδρόμιο της Βουδαπέστης με ένα ψεύτικο ελληνικό διαβατήριο, αλλά η αντιτρομοκρατική υπηρεσία (ΤΕΚ) αποκάλυψε μόλις την περασμένη εβδομάδα ότι ο άνδρας, συνοδευόμενος από γυναίκα, βρισκόταν υπό κράτηση στην Ουγγαρία.

 

Ο άνδρας, είναι υπήκοος Συρίας και σε ακροαματική διαδικασία την Κυριακή δήλωσε ότι ήταν πρόθυμος να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τους δεσμούς του με τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες, αλλά μόνο αν όλοι οι αστυνομικοί έφυγαν από την αίθουσα του δικαστηρίου. Φοβούμενος ότι μπορεί να σχεδιάζει να πάρει ομήρους, ο αξιωματικός του ΤΕΚ αρνήθηκε το αίτημα.

Από τη σύλληψή του στο αεροδρόμιο Liszt Ferenc της Βουδαπέστης, οι βελγικές μυστικές υπηρεσίες επιβεβαίωσαν επίσης ότι ο άνδρας είχε κάνει τρία ταξίδια στο Βέλγιο με ένα διαβατήριο πρόσφυγα που εκδόθηκε στην Ελλάδα, σύμφωνα με ουγγρικά ΜΜΕ. Παντρεμένος, με πέντε παιδιά, στον Χασάν Φ. είχε χορηγηθεί άσυλο από την Ελλάδα το 2016 και η οικογένειά του βρίσκεται ακόμα στη χώρα.

Οι έρευνες έχουν μέχρι στιγμής αποκαλύψει ότι ο Χασάν Φ. ήταν επικεφαλής της τρομοκρατικής οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» και στις 31 Μαρτίου 2015 οι άνδρες υπό την εξουσία του αποκεφάλισαν ή έκαψαν ζωντανούς 37 έως 44 ανθρώπους στο χωριό Μαβουγιά κοντά στην πόλη Χομς της Συρίας, και οι οποίοι είχαν αρνηθεί να συμμετάσχουν στην τρομοκρατική οργάνωση. Μερικοί από αυτούς που εκτελέστηκαν ήταν μέλη της οικογένειάς του.

Οι ουγγρικές αρχές υποψιάζονται επίσης ότι ήταν ο «εγκέφαλος» μιας άλλης σφαγής το 2016, αλλά οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί από άλλες πηγές. Σύμφωνα με τον αναλυτή της Ουγγρικής Ασφάλειας, Magyar Nemzet, οι ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες δεν θα είχαν κανένα συμφέρον να συνεργαστούν μαζί του.

Ο Φ. Χασάν θεωρείται ότι είναι ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους, ο οποίος φέρεται να οργάνωσε πολυάριθμες βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας και δεκάδες εκτελέσεις.

Ο Ούγγρος Γενικός Εισαγγελέας δήλωσε τη Δευτέρα, ότι ο 27χρονος φέρεται να συμμετείχε σε πολυάριθμες εκτελέσεις του ISIS στη Χομς, το 2016. Σύμφωνα με δηλώσεις του συνηγόρου υπεράσπισής του, ο ύποπτος αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται.

Το Κέντρο Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας της Ουγγαρίας δήλωσε ότι συνεργάζεται με την Europol καθώς και με μυστικές υπηρεσίες διαφόρων χωρών, για να αξιολογήσει τις τυχόν ποινικές δραστηριότητες και το δίκτυο των συνδέσμων που διατηρούσε ο Φ. Χασάν στην Ευρώπη.

B.K.

 

 

.pentapostagma

Back to top button