Διεθνή

Ψηφιακή ταυτότητα – ψηφιακή φυλακή; ”Η ψηφιακή ταυτότητα είναι ο σύνδεσμος προς ένα διαλειτουργικό μετασύμπαν”……

Yπόθεση ή αλήθεια: είναι η «ψηφιακή φυλακή» για το αύριο;

Ένα άρθρο του Uwe Froschauer* (Γερμανία)

“Ο άνθρωπος εφηύρε την ατομική βόμβα, αλλά κανένα ποντίκι στον κόσμο δεν θα έφτιαχνε μια ποντικοπαγίδα.” – Άλμπερτ Αϊνστάιν

📍 «Όλοι πρέπει να έχουν μια ψηφιακή ταυτότητα, όλοι πρέπει να έχουν τραπεζικό λογαριασμό και όλοι πρέπει να έχουν smartphone», δήλωσε ο Ινδός Nandan Nilekani, συνιδρυτής της Infosys, στην εαρινή συνεδρίαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (IMF) το 2023. Με αυτά τα “εργαλεία του νέου κόσμου…μπορείς να κάνεις τα πάντα (εκείνη την ώρα). Όλα τα άλλα βασίζονται σε αυτό”.

Συμφωνώ, στην πραγματικότητα μπορείς να κάνεις σχεδόν τα πάντα με αυτά. Για παράδειγμα, πάγωμα του τραπεζικού σας λογαριασμού, πληρωμή στο σούπερ μάρκετ, κράτηση για τις επόμενες διακοπές σας, αδυναμία διέλευσης συνόρων εάν δεν συμμορφωθείτε με τις «συστάσεις» και τις οδηγίες των αρχών.

Αυτό που είναι ενδιαφέρον σε αυτό το πλαίσιο είναι ότι οι ελίτ και οι πολιτικές, μιντιακές και επιστημονικές μαριονέτες τους μας πωλούν τα τελευταία τους επιτεύγματα ως ευλογία για την ανθρωπότητα. Σκεφτείτε μόνο την «ευλογία» του εμβολίου Corona. “Όλα τελειώνουν με δύο χτυπήματα του σφυριού. Το κοπάδι, χωρίς πραγματική σκέψη, τυφλά και δουλικά ακολούθησε τις “συστάσεις” και τις προτροπές των τρομπετίστων (σε πολλές περιπτώσεις εκβιασμός με το εμβόλιο αν δεν ήθελε κανείς να χάσει τη δουλειά του). Το κοπάδι έκανε ουρά για να λάβει την πολυαναμενόμενη ένεση που θα τους επέτρεπε να ταξιδέψουν και θα τους σώσει από τον πιθανό θάνατο. Γνωρίζουμε τις συνέπειες.

Ο φόβος ήταν ανέκαθεν το ευνοημένο μέσο των εξουσιαστών για να κινήσουν τις μάζες προς την επιθυμητή κατεύθυνση. Και για να ενσταλάξουν τον φόβο, οι βοσκοί χρειάζονται φυσικά τα τσοπανόσκυλα τους.

Δυστυχώς, ο άνθρωπος είναι κύριος στο να χρησιμοποιεί τη νέα γνώση εναντίον του εαυτού του.

“Ο άνθρωπος εφηύρε την ατομική βόμβα, αλλά κανένα ποντίκι στον κόσμο δεν θα έφτιαχνε μια ποντικοπαγίδα.” – Άλμπερτ Αϊνστάιν

Ειδικά οι σκοτεινές δυνάμεις, στις οποίες ανήκουν οι περισσότερες ελίτ, αγαπούν να χρησιμοποιούν τα κέρδη του πολιτισμού για δικό τους όφελος και να επεκτείνουν τη δύναμή τους. Τα παραδείγματα αφθονούν, όπως η πυρηνική ενέργεια ή η ατομική βόμβα, η τεχνητή νοημοσύνη (AI), την οποία θεωρώ ακόμη πιο επικίνδυνη από την εκτροπή της γνώσης της δομής της ύλης.

Αυτές οι ελίτ δεν είναι απαραιτήτως πνευματικές ελίτ – αν και τα περισσότερα από τα μέλη τους μπορούν να ονομαστούν ευφυή και καλά δομημένα. Έχουν γίνει ελίτ λόγω της ικανότητάς τους να επιτυγχάνουν προσωπική και συλλογική επιτυχία σε βάρος των άλλων. Ο Hermann Oberth, ο ιδρυτής των διαστημικών ταξιδιών, περιέγραψε αυτό το φαινόμενο πριν από σχεδόν 100 χρόνια ως εξής:

“Στη ζωή, για έναν ειλικρινή χαρακτήρα, υπάρχουν τόσες πολλές λεωφόροι για την πρόοδο. Για έναν απατεώνα, με την ίδια ευφυΐα και την ίδια ενέργεια στο ίδιο μέρος, όλοι αυτοί οι δρόμοι είναι εξίσου ανοιχτοί. Αλλά υπάρχουν και άλλοι που κάνει ένας έντιμος άνθρωπος δεν δανείζεται, άρα έχει περισσότερες πιθανότητες να προχωρήσει, και λόγω της αρνητικής επιλογής των χαρακτήρων, τα ανώτερα στρώματα της κοινωνίας εμπλουτίζονται με σκάρτους».

Δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να ειπωθεί πιο απλά και πιο σωστά. Οι τεράστιες κοινωνικές στρεβλώσεις της εποχής μας έχουν την προέλευσή τους από αυτό. Χωρίς τη συγκέντρωση εξουσίας μέσα στην ελίτ, οι περισσότερες ανθρωπογενείς κρίσεις και καταστροφές δεν θα είχαν συμβεί, κατά τη γνώμη μου. Η δύναμη των ελίτ στηρίζεται στην υπακοή στην εξουσία, στο φόβο και στην απλοϊκότητα των μαζών. Το απόφθεγμα του Σαίξπηρ που έχω χρησιμοποιήσει συχνά, «Είναι η μάστιγα της εποχής μας: τρελοί που κυβερνούν τυφλά», πηγαίνει στην ουσία του θέματος. Σήμερα, αντί για τρελούς, θα χρησιμοποιούσα τον όρο ψυχοπαθείς, που είναι πολυάριθμοι μεταξύ των ελίτ, των πολιτικών, των υπερεθνικών θεσμών όπως ο ΠΟΥ, το WEF, ο ΟΗΕ, το ΔΝΤ, το ΝΑΤΟ.

Και είναι ακριβώς αυτοί οι θεσμοί, όπου έχουν διεισδύσει πολλούς ψυχοπαθείς και εκπαιδευμένοι από τις ελίτ -που υποστηρίζονται με επιτυχία από πολιτικούς, ΜΜΕ και ακαδημαϊκούς- που, κατά τη γνώμη μου, ετοιμάζουν κάτι σαν «ψηφιακή φυλακή».

Ψηφιακή ταυτότητα – ψηφιακή φυλακή;

Σε μια «ψηφιακή ταυτότητα», σχεδόν ό,τι είναι απαραίτητο για εσάς που μπορεί να συλλεχθεί από το εξωτερικό, τα δεδομένα της υγείας σας, η πιστωτική σας βαθμολογία, η τρέχουσα τοποθεσία σας, η αεροπορική σας κινητικότητα (αν είναι ακόμα δυνατό), με τρένο, δημόσια μέσα μεταφοράς και ταξί, τις διαδικτυακές σας αγορές (αργότερα όλες τις αγορές σας όταν εισαχθεί το ψηφιακό κεντρικό νόμισμα και τα μετρητά πιθανότατα δεν θα υπάρχουν πλέον), ιστότοποι που επισκέπτεστε , αναρτήσεις σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες στη συνέχεια μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον σας με μη κοινωνικούς τρόπους και πολλά άλλα.

Τα πιο οικεία δεδομένα και οι συμπεριφορές σας μπορούν να χρησιμοποιηθούν από ιδιωτικούς οργανισμούς, όπως τραπεζικές εταιρείες, ταξιδιωτικές εταιρείες, λιανοπωλητές κ.λπ. καθώς και από δημόσιους θεσμούς όπως κυβερνήσεις και αρχές για συχνά αμφίβολους σκοπούς. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν «προς το συμφέρον σας», όπως υποστηρίζεται, ή απλώς «ενάντια στο συμφέρον σας». Ο διάφανος πελάτης και πολίτης! Θεϊκό δώρο για τις μυστικές υπηρεσίες και άλλους «σημαντικούς» θεσμούς. Μπορούμε να περιμένουμε τεράστιες περικοπές θέσεων εργασίας στη CIA, την MI6, τη Μοσάντ κ.λπ. Τώρα που όλα καταγράφονται ψηφιακά, οι κλασικές υπηρεσίες πληροφοριών γίνονται περιττές! Ίσως θα υπάρξει αυξημένη ζήτηση για διαχειριστές συστημάτων πληροφορικής.

«Αυτή η ψηφιακή ταυτότητα καθορίζει σε ποια προϊόντα, υπηρεσίες και πληροφορίες μπορούμε να έχουμε πρόσβαση ή, αντιστρόφως, ποιες μας αρνούνται. (από μια έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για την ψηφιακή ταυτότητα, 2018)

Βλέπετε, η ψηφιακή ταυτότητα, που κατά τη γνώμη μου λειτουργεί κυρίως ως ψηφιακή φυλακή («…τι θα μας αρνηθούν. Τίποτα δεν θα μείνει «κλειστό» στις ελίτ, είμαι σίγουρος. Θα μας παρακολουθούν σαν κουνέλια στο κοτέτσι τους, να πανηγυρίζουν περήφανα την επιτυχημένη εμπειρία (τι είναι το πειραματόζωο στην εποχή του Covid, κύριε Scholz;) και θα κάνουν «δικαιολογημένα» αστεία για τη βλακεία των μικρών ανθρώπων (βλ. το δεύτερο του κ. Rothschild απόσπασμα, παρακάτω). Θα είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένοι με την αναλογία των έξυπνων και/ή ατρόμητων μεταξύ των συγκρατούμενων τους, γιατί δεν κατάφεραν να πείσουν το κοπάδι των σάπιων και ελευθεροκτόνων μηχανορραφιών των ελίτ και τώρα κάθονται, χωρίς ενοχές, στην ψηφιακή παγίδα δίπλα τους.

………..

Ο Τόνι Μπλερ, πρώην πρωθυπουργός πρότεινε την ανάπτυξη μιας «εθνικής ψηφιακής υποδομής» και είπε στην ετήσια συνάντηση του WEF στο Νταβός τον Ιανουάριο του 2023:

«Θα πρέπει να βοηθήσουμε τις χώρες να αναπτύξουν μια εθνική ψηφιακή υποδομή που θα χρειαστούν με αυτά τα νέα εμβόλια.

Πρέπει να γνωρίζετε ποιος είναι εμβολιασμένος και ποιος όχι. Μερικά από τα επερχόμενα εμβόλια θα είναι πολλαπλά εμβόλια.”

«Για λόγους υγείας γενικά, αλλά ειδικά σε περίπτωση πανδημίας, χρειάζεστε μια κατάλληλη ψηφιακή υποδομή, κάτι που δεν συμβαίνει στις περισσότερες χώρες.

Βλέπετε, έρχεται ο παγκόσμιος ψηφιακός εμβολιαστικός χάρτης.

Όλα αυτά θα καταλήξουν στην ψηφιακή ταυτότητα. Στο μέλλον, θα μπορούμε να κυκλοφορούμε σε όλους τους τομείς της ζωής χάρη στον ψηφιακό αριθμό ταυτότητας που θα μας έχει εκχωρηθεί και θα είναι αποθηκευμένος στα smartphone μας. Η Κίνα, της οποίας το πολιτικό σύστημα ευχαριστεί και τον κ. Habeck, έχει ήδη πετύχει αυτή τη δυστοπία. Τι θα σήμαινε αυτό για τους ηλικιωμένους που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν smartphone; Ανακούφιση λόγω των πολλών «δυνατοτήτων» που προωθούν τα ΜΜΕ ή αυξημένη απομόνωση;

Στις αρχές του 2023, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ κυκλοφόρησε ένα ενημερωτικό έγγραφο με τίτλο «Διαλειτουργικότητα στο μετασύμπαν », το οποίο σκιαγραφεί τη σημασία και την αναγκαιότητα της ψηφιακής ταυτότητας για το μελλοντικό μετασύμπαν. Η Wikipedia λέει τα εξής για το μετασύμπαν :

Το μετασύμπαν είναι μια έννοια στην οποία δημιουργείται ένας ψηφιακός χώρος από την αλληλεπίδραση εικονικής, επαυξημένης και φυσικής πραγματικότητας. Η κύρια πτυχή είναι να συγκεντρωθούν οι διαφορετικοί χώροι δράσης του Διαδικτύου σε μια ενιαία πραγματικότητα.

Ένα είδος ψηφιακού LSD, φαίνεται.

Το έγγραφο του WEF που αναφέρεται παραπάνω αναφέρει:

Η ψηφιακή ταυτότητα είναι ο σύνδεσμος προς ένα διαλειτουργικό μετασύμπαν. (σσ άκου μετασύμπαν ξεφύγαμε εντελώς η έπαρση δεν έχει τέλος ) “Σου επιτρέπει να διασχίζεις κόσμους με ελάχιστη πίεση και έλξη”.

Ίσως οι τεχνοκράτες του WEF να είναι πεπεισμένοι ότι αυτή η μετασύνδεση είναι υπέροχη, αλλά δεν το νομίζω! Κι όμως, δεν θα έλεγα τον εαυτό μου συντηρητικό των αξιών….

Σίγουρα οι τεχνοκράτες του WEF μπορούν να κάνουν αποδεκτό από ορισμένους αυτή τη μετατροπή της ψηφιακής ταυτότητας. Αυτό πέτυχε η εξουσία και οι συνεργάτες της με τα εμβόλια σε περιόδους κορωνοϊού. Σε ορισμένα σημεία υπάρχει ακόμη και δωρεάν χοτ ντογκ μετά το εμβόλιο. Τι ευκαιρια!

Ψηφιακό νόμισμα της Κεντρικής Τράπεζας (CBDC)

Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία του προγραμματισμένου ψηφιακού ελέγχου είναι η εισαγωγή των ψηφιακών νομισμάτων της κεντρικής τράπεζας. Για αυτό το έργο απαιτείται ψηφιακή ταυτότητα συνδεδεμένη με λογαριασμό.

Η ταυτότητα σε κάποιο επίπεδο είναι επομένως απαραίτητη για το σχεδιασμό των CBDC. Αυτό απαιτεί ένα CBDC που να βασίζεται σε λογαριασμούς και τελικά να συνδέεται με μια ψηφιακή ταυτότητα.

«Ο πιο πολλά υποσχόμενος τρόπος για την παροχή χρημάτων από την κεντρική τράπεζα στην ψηφιακή εποχή είναι ένα CBDC που βασίζεται σε λογαριασμούς που βασίζεται σε μια ψηφιακή ταυτότητα με τη συμμετοχή του δημόσιου τομέα». (Ετήσια Οικονομική Έκθεση BIS 2021).

Έτσι, οι ανώνυμες συναλλαγές πρακτικά δεν θα ήταν πλέον δυνατές, κάτι που φυσικά θα δυσκόλευε τις εγκληματικές ενέργειες. Θα ήταν πλεονέκτημα. Ο Bo Li, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΝΤ, κατά τη διάρκεια μιας στρογγυλής τραπέζης στην Ουάσιγκτον τον Οκτώβριο του 2022:

“Το CBDC μπορεί να επιτρέψει σε κυβερνητικούς φορείς και φορείς του ιδιωτικού τομέα να προγραμματίσουν έξυπνες συμβάσεις για να ενεργοποιήσουν συγκεκριμένες λειτουργίες πολιτικής. Για παράδειγμα, την πληρωμή κοινωνικών παροχών, κουπόνια καταναλωτών ή κουπόνια τροφίμων.”

Περαιτέρω, πιστεύει, «Με τον προγραμματισμό των CBDC, αυτά τα κεφάλαια μπορούν να στοχευτούν για να γνωρίζουν ακριβώς ποιος μπορεί να τα κρατήσει και σε τι μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα».

«… σε τι μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτά τα χρήματα». Για μένα, αυτό σημαίνει συγκεκριμένα ότι δεν είμαι πλέον ελεύθερος να αποφασίσω σε τι ξοδεύω τα χρήματά μου και αν μπορώ να τα χρησιμοποιήσω ή όχι. Επίσης, ο λογαριασμός μου μπορεί να παγώσει (όπως συνέβη με φορτηγατζήδες στον Καναδά). Εάν δεν συμμορφωθείτε, θα αφαιρεθείτε από την οικονομική σας βάση! Γίνεται επίσης λόγος για ημερομηνία λήξης που πρέπει να ξοδέψεις τα χρήματα. Αυτό μας θυμίζει τη διάσημη δήλωση του Klaus Schwab, ιδρυτή του WEF, ότι το 99% του πληθυσμού δεν θα έχει τίποτα το 2030, αλλά θα είναι ευτυχισμένο. Κατά τη γνώμη μου, αυτός ο επικεφαλής του WEF είναι ένας μέτρια ευφυής θεικός παίκτης! Και τι εννοεί ο Μπο Λι με το «…τι είδους άνθρωποι»; Οι υπεράνθρωποι – οι υπάνθρωποι; Προνομιούχοι – μη προνομιούχοι; Εμβολιασμένοι – ανεμβολίαστοι; Ετεροφυλόφιλοι – LGBTQ; θεοί – αμαρτωλοί; Ελιτίστας – μη ελιτίστας; Κομφορμιστής – μη κομφορμιστής; Ηλίθιος – έξυπνος; Ουμανιστές – διανθρωπιστές; Άνθρωποι – τέρατα;

Ψηφιακό ευρώ

Στη σελίδα του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικών από τον Απρίλιο του 2023, μπορεί κανείς να διαβάσει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Σύμφωνα με το Ευρωσύστημα, ένα ψηφιακό ευρώ θα πρέπει να εγγυάται τον μακροπρόθεσμο ρόλο του χρήματος της κεντρικής τράπεζας ως άγκυρας του νομισματικού συστήματος σε έναν όλο και πιο ψηφιακό κόσμο, να ενισχύει την ευρωπαϊκή κυριαρχία και να αποτελεί κινητήρα οικονομικής ανάπτυξης. «καινοτομία.

Ένα ψηφιακό ευρώ δεν θα αντικαθιστούσε τα μετρητά, αλλά θα τα συμπλήρωνε (σσ σε αυτή τη φάση). Τα μετρητά παραμένουν νόμιμο μέσο πληρωμής.

Η ΕΚΤ παρουσίασε τις αρχικές επιλογές για το σχεδιασμό ενός ψηφιακού ευρώ. Για το BMF, η προστασία της ιδιωτικής ζωής των πολιτών είναι απαραίτητη.

Φαίνεται καλό και ακίνδυνο, αυτό είναι σίγουρο.

Ο υπουργός Οικονομικών μας, ο κ. Lindner (ένα από τα λίγα μέλη του συνασπισμού των φωτεινών σηματοδοτών που, κατά τη γνώμη μου, εξακολουθεί να απολαμβάνει μια μικρή αξιοπιστία) έχει συχνά ρίξει το βάρος του πίσω από το CBDC. Λοιπόν, βλέπω τα πράγματα λιγότερο θετικά από τον κ. Λίντνερ. Συγκεκριμένα, δεν θεωρώ δεδομένη την τελευταία φράση για το οικονομικό απόρρητο.

Μεταξύ των πλεονεκτημάτων του ψηφιακού ευρώ που αναφέρονται σε αυτό το ενδεκασέλιδο κείμενο από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών είναι τα ακόλουθα:

“Η εμπιστοσύνη των πολιτών ότι μπορούν να αλλάξουν τις μετοχές τους σε μια εμπορική τράπεζα σε χρήμα κεντρικής τράπεζας ανά πάσα στιγμή” (ψηφιακό χρήμα κεντρικής τράπεζας ως άγκυρα του νομισματικού συστήματος, μετρητά θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Ας δούμε αν αυτή η υπόσχεση δεν είναι μέρος του άλλη τακτική απαξίωσης σε δόσεις).

Ενίσχυση της ευρωπαϊκής κυριαρχίας και ανταγωνισμού (γιατί τότε τα ευρωπαϊκά κράτη συμπεριφέρονται σαν υποτελείς της παρακμάζουσας αμερικανικής αυτοκρατορίας;) χάρη, μεταξύ άλλων, σε μια τυποποιημένη ευρωπαϊκή διαδικασία πληρωμής και «…ένα ψηφιακό ευρώ θα μπορούσε να συμβάλει αποφασιστικά στη δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής υποδομής πληρωμών» (παρεμπιπτόντως: το κινεζικό γουάν είναι στα πρόθυρα να ανατρέψει το ευρώ ως το δεύτερο πιο σημαντικό νόμισμα· η Ευρώπη υστερεί ήδη στο παιχνίδι των «παγκόσμιων δυνάμεων»).

Το ψηφιακό ευρώ ως τεχνολογική βάση πάνω στην οποία οι ιδιωτικοί πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών μπορούν να αναπτύξουν καινοτόμα προϊόντα (το πλεονέκτημα αυτό δεν φαίνεται ιδιαίτερα ενδιαφέρον). Πιθανή προστιθέμενη αξία (αναφέρεται αυτολεξεί στον ιστότοπο της BMF): “Για τους καταναλωτές, η γενική αποδοχή, η ευκολία χρήσης, το χαμηλό κόστος, η ταχύτητα επεξεργασίας πληρωμών, η ασφάλεια και η προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι πιθανό να αλλάξουν το παιχνίδι. Για τους λιανοπωλητές, το κόστος της επεξεργασίας πληρωμών και της συμβατότητας με τα υπάρχοντα συστήματα παίζουν ένα σημαντικό ρόλο”.

Συμπέρασμα :

Τα οφέλη που αναφέρθηκαν παραπάνω μπορεί να είναι (εν μέρει) πραγματικά, δεν θέλω να το αμφισβητήσω καθόλου. Από την άλλη, αμφιβάλλω έντονα για την «ασφάλεια και προστασία των προσωπικών δεδομένων»!

Όπως και να έχει, όποια και αν είναι τα επιχειρήματα και τα πλεονεκτήματα που προβάλλουν οι φορείς προώθησης: ο κίνδυνος κακής χρήσης μιας ψηφιακής ταυτότητας – όπως συμβαίνει σήμερα στην Κίνα – είναι ένα μειονέκτημα που υπερτερεί όλων των πλεονεκτημάτων που αναφέρθηκαν. Και οι ισχυροί -όπως εξηγήθηκε παραπάνω- τείνουν να κάνουν κατάχρηση κάθε καινοτομίας. Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να πούμε όχι στην ψηφιακή ταυτότητα:Και σίγουρα δεν χρειάζομαι μετασύνδεση! Η όμορφη φύση μας αρκεί ως έχει!

Uwe Froschauer, είναι Γερμανός γεννημένος το 1959, ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη διοίκηση επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Ludwig-Maximilians του Μονάχου. Το κύριο ενδιαφέρον του ήταν η επιχειρηματική ψυχολογία. Συγγραφέας αρκετών βιβλίων, δίνει σεμινάρια, καθοδηγεί νεοφυείς επιχειρήσεις και συμβουλεύει εταιρείες.

dimpenews.com

Back to top button