breaking newsΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ποιος επωμίζεται το κόστος της απομάκρυνσης των ανεμογεννητριών μόλις λήξουν;

Λοιπόν, στην Αυστραλία, θα μπορούσε να είναι ο γαιοκτήμονας ή ο αγρότης.

Ο Άντριου Ντάιερ (Andrew Dyer), επίτροπος ενεργειακών υποδομών της Αυστραλίας, λέει ότι έχει δει αρκετές «αμφισβητήσιμες συμφωνίες» μεταξύ εταιρειών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και κατόχων γης που θα μπορούσαν να αφήσουν τους τελευταίους φορτωμένους με εκατομμύρια δολάρια σε λογαριασμούς παροπλισμού.

«Σύμφωνα με το νόμο, θα χρεωθεί ο ιδιοκτήτης», δήλωσε ο Ντάιερ σε ακρόαση της Γερουσίας για τις εκτιμήσεις στις 23 Μαΐου. «Εναπόκειται στον ιδιοκτήτη να βεβαιωθεί ότι έχει […] μια πραγματικά καλή σύμβαση και ότι έχετε τις κατάλληλες ρυθμίσεις ομολόγων για την κάλυψη του κόστους».

«Κοστίζει περισσότερα χρήματα η κατεδάφιση μιας ανεμογεννήτριας απ’ ό,τι η τοποθέτησή της, και αυτό είναι μάλλον λογικό αν το σκεφτείτε. Το κόστος της κατεδάφισης μιας ανεμογεννήτριας μπορεί να υπερβαίνει τα έσοδα που θα έχετε για 25 χρόνια. Αυτή δεν είναι καλή έκβαση».

«Στην περίπτωση μιας ανεμογεννήτριας στο Κουίνσλαντ, όπου η πλάκα βάσης έσπασε και δεν μπορούσες να πλησιάσεις την ανεμογεννήτρια επειδή θα μπορούσε να πέσει στο κεφάλι σου, η κατεδάφιση της με ρομπότ και εκρηκτικά κόστισε εκατομμύρια δολάρια. Θα μπορούσατε να βρεθείτε αντιμέτωποι με μεγάλους λογαριασμούς».

Πόσο δύσκολο είναι να αφαιρέσετε μια ανεμογεννήτρια;

Η μέση ανεμογεννήτρια έχει διάρκεια ζωής 25 χρόνια πριν από τον παροπλισμό και την αποσυναρμολόγησή της.

Ωστόσο, η διαδικασία αποδόμησης και απόρριψης των ανεμογεννητριών δεν είναι απλό εγχείρημα.

«Έχουν έναν επίγειο όγκο σκυροδέματος που μπορεί να φτάσει τους 800 τόνους [για να στηρίξει μια ανεμογεννήτρια ύψους 200 μέτρων] και θα μπορούσε να αφεθεί στον ιδιοκτήτη γης ή σε έναν αγρότη […] να αποδομήσει αυτό που είναι ουσιαστικά ένα γιγαντιαίο σετ Meccano [παρόμοιο με το Lego]», δήλωσε ο ομοσπονδιακός βουλευτής των Εθνικών Κιθ Πιτ (Keith Pitt) σε συνέντευξή του.

Τεχνικοί χρησιμοποιούν βαρέα μηχανήματα για να συναρμολογήσουν μέρος σε εργοτάξιο όπου αντικαθίστανται ανεμογεννήτριες στο αιολικό πάρκο Souleilla-Corbieres στην Treilles της νότιας Γαλλίας

«Αυτό [το κίνημα net zero: μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου όσο το δυνατόν πιο κοντά στο μηδέν] κινείται τόσο γρήγορα που κανείς δεν έχει τους απαραίτητους κανονισμούς για να προστατεύσει τους ιδιοκτήτες της γης και ενδεχομένως το μελλοντικό κόστος για τον Αυστραλό φορολογούμενο», πρόσθεσε.

Ο Πιτ ζήτησε να διατεθούν οικονομικές εγγυήσεις ή ομόλογα, όπως ο τρόπος με τον οποίο η εξορυκτική δραστηριότητα διαθέτει παρόμοιες ρυθμίσεις για την αποκατάσταση της γης μετά την ολοκλήρωση ενός έργου.

«Αυτό θα πρέπει οπωσδήποτε να συμβεί για τη διαλείπουσα αιολική και ηλιακή ενέργεια. Ηλιακά πάνελ που θα καλύπτουν κυριολεκτικά εκατομμύρια εκτάρια και ανεμογεννήτριες που θα κυριαρχούν στον ορίζοντα», είπε.

Ο επίτροπος ενεργειακών υποδομών δήλωσε ότι ορισμένοι πάροχοι ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα προσπαθούσαν να αποφύγουν ένα ομόλογο «επειδή ο κάτοχος γης αγνοούσε τον κίνδυνο».

«Εκδώσαμε μια επικαιροποιημένη κατευθυντήρια γραμμή τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους για να βοηθήσουμε τους γαιοκτήμονες να κάνουν τις σωστές ερωτήσεις πριν υπογράψουν ένα έγγραφο», δήλωσε ο Ντάιερ.

«Υπάρχουν κάποιες αμφισβητήσιμες συμφωνίες εκεί έξω που δεν ήταν ισορροπημένες, κατά την άποψή μας, και έτσι δώσαμε στην κοινότητα και στους ιδιοκτήτες γης ένα χέρι βοήθειας».

Ο Ντάιερ πρότεινε επίσης να γίνουν οι διατάξεις περί ομολόγων μέρος της αδειοδότησης που αφορά την κατασκευή έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Πτερύγια παροπλισμένων ανεμογεννητριών σε μια αποθήκη στο Sweetwater του Τέξας

Η πορεία προς το net zero (καθαρό μηδέν) προκάλεσε μια σειρά από υλικοτεχνικέςοικονομικές, μηχανολογικές προκλήσεις, ακόμη και προκλήσεις ασφαλείας.

Σύμφωνα με τον Ενεργειακό Χάρτη 2023 του Επιτρόπου, οι αγρότες δήλωσαν ότι η κατασκευή νέων υποδομών για την υποστήριξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα μπορούσε να επιβαρύνει την αγροτική γη.

«[Περίπου] το 58% των ερωτηθέντων γαιοκτημόνων δήλωσαν ότι οι υποδομές μεταφοράς θα οδηγήσουν σε άμεση απώλεια καλλιεργήσιμης γης ή σε διαταραχή της παραγωγικότητας της γης τους», αναφέρεται στο έγγραφο.

«Το εξήντα τοις εκατό πιστεύει επίσης ότι οι υποδομές μεταφοράς θα επηρεάσουν τη χρήση μηχανημάτων ή εξοπλισμού τους. Ορισμένοι γαιοκτήμονες σημείωσαν επίσης επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα, οι οποίες ενδέχεται να μειώσουν τα φυσικά χαρακτηριστικά που εκτιμά η τοπική κοινότητα και την αισθητική της περιοχής».

Ο ομοσπονδιακός βουλευτής Πιτ δήλωσε ότι οι νέες γραμμές μεταφοράς απαιτούν διευκολύνσεις, οι οποίες πρέπει να διατηρούνται ελεύθερες από την αναγέννηση για να αποφευχθούν μελλοντικές παρεμβάσεις.

«Αυτή η γη γενικά δεν μπορεί να καλλιεργηθεί και δεν μπορεί να αξιοποιηθεί», είπε. «Και εμποδίζει τη μετακίνηση στην ιδιοκτησία σας. Γενικά, κανείς δεν θέλει μια λωρίδα 200 μέτρων άχρηστης γης στη μέση μιας πρώτης τάξεως γεωργικής γης που επηρεάζει όχι μόνο τις εργασίες του αλλά και την αξία της ιδιοκτησίας του».

primenews.

Back to top button