breaking newsΚύπρος

Κύπρος-Γονάτισε το σύστημα ασύλου με 31.000 αιτήσεις ασύλου

  Μιχάλης Χατζηβασίλης

 

Εγκλωβισμένους κατοίκους αλλά και μετανάστες στη νεκρή ζώνη, θ’ αφήσει πίσω του ο φράκτης που στήνεται στην Πράσινη Γραμμή, τόνισαν χθες επηρεαζόμενοι κάτοικοι αλλά και βουλευτές.

Η κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών συζήτησε χθες τα προβλήματα που προκύπτουν από την τοποθέτηση συρματοπλέγματος για τους κατοίκους των επηρεαζόμενων περιοχών, οι οποίοι θα πρέπει πλέον για να πηγαίνουν στα σπίτια τους να χρησιμοποιούν κωδικό ώστε ν’ ανοίγουν οι ηλεκτρονικές πύλες. Από τη ρύθμιση αυτή επηρεάζονται 35 κατοικίες που βρίσκονται εντός της νεκρής ζώνης. Αιτιολογώντας την τοποθέτηση του συρματοπλέγματος, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Κωνσταντίνου, είπε πως το σύστημα ασύλου έχει γονατίσει, προσθέτοντας ότι υπάρχουν περίπου 24.000 εκκρεμούσες αιτήσεις, και άλλες 7.300 που βρίσκονται στο Διοικητικό Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας, δηλαδή 31.000 αιτήσεις στο σύστημα ασύλου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάτι που, όπως είπε, δεν υπήρξε ποτέ προηγουμένως. Φέτος, πρόσθεσε, τους πρώτους έξι μήνες, υπήρξαν 12.000 αφίξεις, αριθμός που είναι το σύνολο των περσινών αφίξεων.

Στην τεράστια πλειοψηφία τους περνούν μέσω της πράσινης γραμμής. Ο ίδιος ανέφερε ότι από τον Σεπτέμβρη του 2021 και μετά άνοιξαν δύο νέοι διάδρομοι διέλευσης παράτυπων μεταναστών, μέσω Κωνσταντινούπολης από υποσαχάριες χώρες στην Τύμπου και ο δεύτερος μέσω θαλάσσης στην περιοχή Μόρφου, από όπου μετά περνούν στις ελεύθερες περιοχές μέσω τυφλών σημείων στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός. Ο κ. Κωνσταντίνου πρόσθεσε ότι η ιδιωτικότητα αυτών που θα χρησιμοποιούν κωδικό για να εισέρχονται στην περιφραγμένη περιοχή, έχει διασφαλιστεί. 

Ο κοινοτάρχης Αστρομερίτη Άρης Κωνσταντίνου, είπε ότι στην τελευταία συνάντησή τους με τον υπουργό Εσωτερικών άκουσαν ότι οι μετανάστες θα μένουν στη νεκρή ζώνη, αντί να τους παίρνουν στο Πουρνάρα, και έθεσε ζήτημα ασφάλειας των κατοίκων. Ο κοινοτάρχης Αυλώνας Μενέλαος Σάββα, είπε ότι κάποιοι κάτοικοι έκτισαν τείχη δύο μέτρων γύρω από τα σπίτια τους, γιατί ο υπουργός τους είπε ότι οι μετανάστες θα μένουν στην ουδέτερη ζώνη. Ο κοινοτάρχης της Δένειας, Χριστάκης Παναγιώτου, εξέφρασε τη δυσπιστία του προς τα Ηνωμένα Έθνη, γιατί, όπως είπε, όφειλαν να είναι κυρίαρχοι στη νεκρή ζώνη, και να μην αφήνουν τους μετανάστες να επεμβαίνουν. Η αντιπρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Ακακίου Ελένη Γεωργοπούλου, είπε ότι το πιο σημαντικό είναι η ασφάλεια των «εγκλωβισμένων» και διερωτήθηκε τι θα γίνει σε περίπτωση πυρκαγιάς, πώς θα διαφύγουν.

Η Αφροδίτη Λούγκρου, εκ μέρους της Ομάδας Πρωτοβουλίας κατά των συρματοπλεγμάτων μίλησε για διχοτόμηση των κοινοτήτων και θυματοποίηση κοινοτήτων, κατοίκων και εργαζομένων. Είπε ότι 35 σπίτια επηρεάζονται από αυτό το μέτρο, αλλά και πολλοί γεωργοί και αναρωτήθηκε τι θα γίνει με τους μετανάστες που θα αφεθούν να περιφέρονται μέσα στην περίκλειστη περιοχή.

Η εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, Όλγα Κομήτη, είπε ότι δεν ενημερώθηκαν ακόμη για τα σχέδια για να παραμείνουν πρόσφυγες σε ουδέτερη περιοχή εντός των συρματοπλεγμάτων και ότι θα πρέπει να εξεταστεί αν συνάδουν με την εσωτερική, ευρωπαϊκή και τη διεθνή νομοθεσία. 

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου, σε παρέμβασή του είπε ότι η Κύπρος δέχεται επίθεση μέσα από τις Τουρκικές αερογραμμές που κάνουν δρομολόγια από την υποσαχάρια Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί στην Τύμπου. Η Αλεξάνδρα Ατταλίδου του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, αναφέρθηκε σε παραβίαση του δικαιώματος ελεύθερης διακίνησης αλλά και προσωπικών δεδομένων. 

philenews.
Back to top button