breaking newsΙστορικάΚύπρος

Μαρί: Νωπή η φρίκη-«Επανέρχεται ο πόνος, ο φόβος, η απώλεια»

Μαρί: Νωπή η φρίκη-«Επανέρχεται ο πόνος, ο φόβος, η απώλεια»
  Δέσποινα Ψύλλου   

 

Εναποθέτουν με ευλάβεια τα λουλούδια που κρατούν, πάνω στα μνήματα των δικών τους ανθρώπων. Το λευκό του μαρμάρου είναι σε κόντρα με το πένθος και τη μαύρη μέρα που ξημέρωσε. Ο πόνος είναι νωπός, 11 χρόνια μετά από τη φονική έκρηξη στο Μαρί. Από το δυστύχημα στη Ναυτική Βάση «Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης», εξαιτίας της οποίας έχασαν τη ζωή τους 13 άνθρωποι. Τη μνήμη των θυμάτων της ανείπωτης τραγωδίας τίμησαν η Πολιτεία, κρατικοί φορείς, κόμματα, συγγενείς και φίλοι των πεσόντων στη διάρκεια εκδηλώσεων.

Μνημόσυνο τελέστηκε στον Ιερό Ναό των Κυπρίων Νεομαρτύρων, που ανεγέρθηκε στον χώρο της έκρηξης, ενώ ακολούθησε τρισάγιο στο Μνημείο Πεσόντων ΕΜΑΚ, όπου κατατέθηκαν στεφάνια. Πραγματοποιήθηκε, ακόμη, πεζοπορία πυροσβεστών της ΕΜΑΚ που ξεκίνησε από την Κοφίνου στις 4:30 το πρωί, την ώρα που λήφθηκε το τηλεφώνημα για την έκρηξη, με κατάληξη τη Ναυτική Βάση.

Σε μέρες δύσκολες στις οποίες αναμοχλεύεται η μνήμη, αναφέρθηκε η Μαρία Ιωαννίδου, χήρα του πλοιάρχου Ανδρέα Ιωαννίδη. «Επανέρχεται ο πόνος. Επανέρχεται ο φόβος, η απώλεια, η απουσία. Ξυπνούν συναισθήματα που μας κάνουν να νιώθουμε δύσκολα αυτές τις μέρες. Δικαίωση για εμάς θα ήταν αν το κράτος λειτουργούσε εύρυθμα, αν δεν υπήρχαν οι ανεπάρκειες. Αυτή θα ήταν η δικαίωση», είπε και χαρακτήρισε, παράλληλα ως «μεγάλη πληγή» το χαμό ατόμων που υπηρετούν στην Εθνική Φρουρά.

Από την πλευρά της, η Κάτια Κλεάνθους, χήρα του αρχικελευστή Κλεάνθη Κλεάνθους, ανέφερε πως «ανηφορίσαμε για ακόμα μια φορά τον Γολγοθά, εδώ, στη Ναυτική Βάση για να αποτίσουμε φόρο τιμής στους ανθρώπους που απέδειξαν ότι το καθήκον και η πίστη στο καθήκον είναι πάνω απ’ όλα». Είπε ακόμη ότι οι 13 πλήρωσαν με τη ζωή τους την ανευθυνότητα των κυβερνώντων και με παράπονο, τόνισε, «ότι 11 χρόνια μετά δεν άλλαξε τίποτε ιδιαίτερα». Είναι κρίμα, είπε, «μέσα από μια τόσο μεγάλη τραγωδία που κομμάτιασε την Κύπρο και διέλυσε και εμάς τις οικογένειες», ότι δεν κατάφερε αυτός ο άδικος χαμός να μας διδάξει και να μας κάνει καλύτερους.

Επιπλέον, η Πόπη Χριστοφόρου, μητέρα των δίδυμων Μίλτου και Χριστάκη Χριστοφόρου, σημείωσε ότι 11 χρόνια μετά, αυτός ο τόπος από χώρος τραγωδίας μεταμορφώθηκε σε χώρο παρηγοριάς.

Από την έκρηξη εμπορευματοκιβωτίων που περιείχαν πολεμοφόδια έχασαν τη ζωή τους, στις 11 Ιουλίου του 2011, ο πλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης, ο αντιπλοίαρχος Λάμπρος Λάμπρου, ο αρχικελευστής Κλεάνθης Κλεάνθους, ο ΕΠΥ κελευστής Μιχάλης Ηρακλέους, οι ναύτες Μίλτος Χριστοφόρου, Χριστάκης Χριστοφόρου και Ανδρέας Χαραλάμπους, ο αρχιλοχίας της Πυροσβεστικής Ανδρέας Παπαδόπουλος, ο αρχιπυροσβέστης Γιώργος Γιακουμή και οι πυροσβέστες Βασίλης Κρόκος, Σπύρος Τταντής, Παναγιώτης Θεοφίλου και Αδάμος Αδάμου.

Αναστασιάδης: Ημέρα υπόμνησης των ευθυνών

Για μια τραγική ημέρα υπόμνησης των ευθυνών του κράτους, αλλά και των υποχρεώσεων του απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, μίλησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στην επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες στο Μαρί. Μετά από 11 χρόνια, είπε, «κανένας δεν ξέχασε την ολιγωρία και τις ευθύνες του κράτους». Κανένας δεν ξέχασε τον ηρωισμό και την αυτοθυσία που επέδειξαν οι 13 ήρωες.

Απευθυνόμενος στους συγγενείς, ζήτησε ειλικρινή συγγνώμη και πρόσθεσε πως «η θυσία τους δεν πήγε επί ματαίω». Αντιθέτως, ανέφερε, διαπιστώθηκαν ελλείψεις, αδυναμίες και παραλήψεις του συστήματος και έγιναν αλλαγές. Η θυσία των 13 που έπεσαν εν ώρα καθήκοντος, «είναι το βαρύ τίμημα που πληρώνετε εσείς οι οικογένειές τους, η Υπηρεσία τους, αλλά και ο τόπος μας».

Ο κ. Αναστασιάδης, επικαλέστηκε τον πατέρα του Γρηγόρη Αυξεντίου, ο οποίος δήλωσε μετά τον ηρωικό θάνατο του παιδιού του: «Ο γιος μου δεν ανήκει εις την οικογένειαν που τον εγέννησε, ούτε εις το σπίτι που ανετράφη. Ανήκει εις ολόκληρον την Κύπρον, εις ολόκληρον τον Ελληνισμόν». Αναλόγως, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «οι δικοί σας άνθρωποι τιμώντας με τη στάση τους, τους ίδιους αλλά και εσάς, ανήκουν πλέον στο πάνθεο των ηρώων της πατρίδας μας». Πέραν του υπέρτατου σεβασμού και της διαχρονικής ευγνωμοσύνης, συνέχισε, έχουμε υποχρέωση να υπερασπιστούμε το νόημα και την αξία της θυσίας τους.

Δεν θα επαναληφθούν ξανά τραγωδίες

Το τραγικό περιστατικό και τις αιτίες πίσω από αυτό, καταδίκασαν αξιωματούχοι, κόμματα και οργανώσεις, τιμώντας παράλληλα τους 13 νεκρούς.

Χρέος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι τραγωδίες όπως η έκρηξη της 11ης Ιουλίου στη Ναυτική Βάση «Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί δεν θα επαναληφθούν ποτέ ξανά, ανέφερε η πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, σε δηλώσεις μετά την κατάθεση στεφάνων, που πραγματοποιήθηκε στο Μνημείο Πεσόντων της ΕΜΑΚ στη Κοφίνου.

Από την πλευρά του, ο Αρχιπύραρχος της Πυροσβεστικής Πολύβιος Χατζηβασιλείου, ανέφερε ότι από τα 13 παλληκάρια τα έξι εργάζονταν στην ΕΜΑΚ. «Θα συνεχίσουμε τη μάχη για προστασία της ζωής και της περιουσίας», είπε.

Σε εθνική τραγωδία που δεν θα ξεχαστεί, αναφέρθηκε ο ΔΗΣΥ. Είναι ιερό, υπογραμμίζει ανακοίνωση, να διασφαλιστούν συνθήκες ασφαλούς διακυβέρνησης, ώστε τέτοιες τραγωδίες να μην συμβούν ποτέ ξανά. Το ΑΚΕΛ σημείωσε ότι «η Πολιτεία επιφορτίζεται με την ευθύνη να εγγυηθεί ότι δεν θα επαναληφθούν παρόμοιες τραγωδίες και δεν θα θρηνήσουμε ξανά θύματα». Το ΔΗΚΟ αναφέρθηκε στο χρέος της Πολιτείας να διασφαλίσει ότι «τα λάθη και παραλείψεις που οδήγησαν στην πολύνεκρη τραγωδία, δεν θα επαναληφθούν». Η ΕΔΕΚ ζήτησε απονομή της δικαιοσύνης και επιβολή ποινής στους πραγματικούς υπαίτιους της τραγωδίας. Για την ατιμωρησία που επικρατεί μέχρι σήμερα και το πόρισμα έρευνας που μπήκε στα συρτάρια του Προεδρικού, έκανε λόγο το Κίνημα Οικολόγων.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Πεθαίνουν ακόμη ενόσω υπηρετούν  

Δεν σταμάτησε ο χρόνος στην τραγωδία του Μαρί… μέχρι σήμερα χάνονται άνθρωποι εν καιρώ ειρήνης, καθώς υπηρετούν την Πολιτεία. Η φρικτή έκρηξη, την οποία προκάλεσαν οι παραλείψεις και η αδιαφορία, δεν ήταν το τελευταίο δυστύχημα. Τρεις νέοι άνθρωποι της Εθνικής Φρουράς χάθηκαν τον τελευταίο χρόνο κατά τη διάρκεια κάποιας άσκησης. Τρία διαφορετικά δυστυχήματα. Τρεις διαφορετικές αβλεψίες.

Τι και αν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι η τραγική επέτειος υπενθυμίζει το καθήκον της Πολιτείας απέναντι στα Σώματα Ασφαλείας και στην Εθνική Φρουρά; Τι και αν είπε ότι υπενθυμίζεται το καθήκον της Πολιτείας όσοι υπηρετούν την πατρίδα να ενεργούν κάτω από συνθήκες που υπαγορεύουν οι κανόνες σωστής λειτουργίας του όποιου συστήματος.

Η πραγματικότητα διαψεύδει τις όποιες προθέσεις και δεσμεύσεις. Χάνουμε και άλλους ανθρώπους από φονικά σφάλματα, σκοτώνοντας ξανά και ξανά και εκείνους που χάθηκαν στο Μαρί.

 

philenews
Back to top button