breaking newsΕλλάδαΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Στάχτη 15.000 στρέμματα στη Δαδιά: Ανεπανόρθωτη ζημιά στη πανίδα

Η φωτιά στον Έβρο συνεχίζεται με αμείωτη ένταση καίγοντας στο πέρασμά της το ανεκτίμητο από πλευράς χλωρίδας και πανίδας δάσος της Δαδιάς.

Η φωτιά απειλεί τον πυρήνα του παρθένου δάσους, που αποτελεί καταφύγιο άγριας ζωής και φιλοξενεί την τελευταία αποικία μαυρόγυπα στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Μέχρι στιγμής έχουν καεί 15.οοο στρέμματα

Οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν σκληρή μάχη με τις φλόγες για να περιορίσουν τα πύρινα μέτωπα και να σωθεί το δάσος, αλλά οι συνθήκες στην περιοχή είναι πολύ δύσκολες.

Περίπου 15.000 στρέμματα κάηκαν στη Δαδιά, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς. «Εστιάζουμε στις αντιπυρικές ζώνες ειδικά κοντά στο χωριό της Δαδιάς που εκκενώθηκε χθες» τόνισε, ενώ διευκρίνισε ότι πρόκειται για ένα παρθένο δάσος με ιδιαίτερο ανάγλυφο και μεγάλη δυσκολία πρόσβασης.

Αυτή την ώρα υπάρχουν ενεργά μέτωπα κυρίως στο νοτιοδυτικό τμήμα, και κίνδυνος περαιτέρω επέκτασης νοτιοδυτικά και δυτικά προς την Α1 Ζώνη. Το Βόρειο τμήμα έχει και εκεί ενεργό μέτωπο, σε απόσταση ασφάλειας από τον οικισμό Δαδιά. Για αυτό και αποφασίστηκε οι προσπάθειες να επικεντρωθούν σε αυτές τις περιοχές, με έμφαση στην διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών.

Από άνεμο υπάρχει άπνοια προσώρας, αλλά δυσκολία για τα εναέρια μέσα λόγω θερμοκρασιακής ανάστροφης και έντονου καπνού, και για αυτό επιχειρούν τώρα μόνο ελικόπτερα, 2 Mi8, 2 AB214 και ένα Erickson. Όταν βελτιωθούν οι συνθήκες θα ξεκινήσουν και τα αεροσκάφη.

Στην περιοχή γίνονται εκτιμήσεις για μεγάλη οικολογική καταστροφή, καθώς αναφέρεται ότι η πανίδα, μεταξύ αυτών και τα σπάνια αρπακτικά πτηνά, έχει υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά, ενώ η χλωρίδα θα χρειαστεί 20 με 30 χρόνια για να επανέρθει στην προηγούμενη κατάσταση.

Η σημασία του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς

Το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου βρίσκεται στο μέσο του νομού Έβρου σε έκταση 428.000 στρ, από τα οποία τα 72.900 στρ. είναι αυστηρά προστατευόμενη ζώνη. Κατέχει ξεχωριστή γεωγραφική θέση σε διεθνές επίπεδο, καθώς βρίσκεται στο σταυροδρόμι μεταξύ Ασίας, Ευρώπης και Αφρικής και κοντά στον ανατολικότερο μεταναστευτικό διάδρομο πολλών ειδών πουλιών.

Στην περιοχή έχουν καταγραφεί συνολικά 360-400 είδη φυτών, από τα οποία 25 είδη είναι ορχιδέες, 104 είδη πεταλούδων, 12-13 είδη αμφιβίων, 29 είδη ερπετών και 60-65 είδη θηλαστικών, εκ των οποίων 24 είναι νυχτερίδες.

Επιπλέον, τα ιδιαίτερης αισθητικής τοπία με βραχώδεις σχηματισμούς, ρυάκια και ποτάμια, τα ενδημικά φυτά και τα σημεία γεωλογικού ενδιαφέροντος της περιοχής είναι υψηλής οικολογικής αξίας.

Η οικολογική αξία του Δάσους Δαδιάς επισημάνθηκε το 1970 από Ευρωπαίους επιστήμονες, το 1980 η περιοχή ανακηρύχτηκε προστατευόμενη και από το 2006 έχει χαρακτηριστεί ως Εθνικό Πάρκο. Πλέον, αποτελεί ένα από τα λίγα καταφύγια σπάνιων αρπακτικών πουλιών σε όλη την Ευρώπη, ενώ εδώ συναντάται ο μοναδικός αναπαραγόμενος πληθυσμός Μαυρόγυπα στα Βαλκάνια.

Όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα naturagraeca.com, η βλάστηση στην περιοχή παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία κάτι που οφείλεται στα διαφορετικά γεωστρώματα, στον συνδυασμό μεσογειακού και ηπειρωτικού κλίματος, στη γειτνίαση με την Ασία και στην ποικιλία των οικοσυστημάτων. Το κυριότερο δασικό είδος είναι η τραχεία πεύκη που ακολουθείται από λίγα μαυρόπευκα, τσερνοβελανιδιές, πλατύφυλλες βελανιδιές, πουρνάρια, αγριόκεδρα, σφενδάμια, γάβρους, σκλήθρα, οστρυές, κουμαριές, φράξους, πλατάνια, λεύκες, ιτιές, φιλίκια, κ.ά.

Prime News

Back to top button