breaking newsNEA TAΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝΔιεθνή

Κίνα: Φοιτητές εφευρίσκουν «αόρατο μανδύα» που κρύβει τους ανθρώπους από τις κάμερες ασφαλείας

Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές έχουν αναπτύξει το παλτό InvisDefense, το οποίο είναι ορατό στα ανθρώπινα μάτια αλλά έχει περίεργα σχέδια παντού που τυφλώνει τις κάμερες κατά τη διάρκεια της ημέρας και εκπέμπει σήματα θερμότητας τη νύχτα.

Αναρωτηθήκατε ποτέ αν ο «αόρατος μανδύας » του Χάρι Πότερ μπορεί να γίνει πραγματικότητα, κάτι που μπορεί να σας επιτρέψει να κρυφτείτε όχι μόνο από τον κόσμο αλλά και από τις κάμερες ασφαλείας;

Αυτό μπορεί να ακούγεται απίστευτο, αλλά ορισμένοι μεταπτυχιακοί φοιτητές στην Κίνα, γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ της επιστημονικής φαντασίας και της πραγματικότητας, εφηύραν ένα φτηνό και απλό παλτό που μπορεί να κρύψει το ανθρώπινο σώμα από τις κάμερες ασφαλείας που παρακολουθούνται με τεχνητή νοημοσύνη κατά τη διάρκεια της ημέρας καθώς και τη νύχτα.

Σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύτηκε από τη South China Morning Post, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές ανέπτυξαν το παλτό InvisDefense που είναι ορατό στα ανθρώπινα μάτια αλλά έχει περίεργα σχέδια παντού που τυφλώνει τις κάμερες κατά τη διάρκεια της ημέρας και εκπέμπει σήματα θερμότητας τη νύχτα.

Σε έναν δημιουργικό διαγωνισμό που χορηγήθηκε από την Huawei Technologies Co, το προϊόν κέρδισε το πρώτο βραβείο.

Η επιστήμη πίσω από την καινοτομία

Ο καθηγητής Wang Zheng, της σχολής επιστήμης των υπολογιστών του Πανεπιστημίου της Γουχάν, επέβλεψε το πρωτοποριακό έργο.

«Σήμερα, πολλές συσκευές παρακολούθησης μπορούν να ανιχνεύσουν ανθρώπινα σώματα. Οι κάμερες στο δρόμο έχουν λειτουργίες ανίχνευσης πεζών και τα έξυπνα αυτοκίνητα μπορούν να αναγνωρίσουν πεζούς, δρόμους και εμπόδια. Το InvisDefense μας, επιτρέπει στην κάμερα να σας απαθανατίσει, αλλά δεν μπορεί να πει αν είστε άνθρωπος», είπε ο Wang.

Την ημέρα, η αναγνώριση περιγράμματος και η αναγνώριση κίνησης, χρησιμοποιούνται από τις κάμερες για την ανίχνευση ανθρώπινων σωμάτων. Η επιφάνεια του InvisDefense καλύπτεται με ένα ειδικά σχεδιασμένο μοτίβο καμουφλάζ που παρεμβαίνει στον αλγόριθμο αναγνώρισης της μηχανικής όρασης και τυφλώνει αποτελεσματικά την κάμερα με αποτέλεσμα να αποτυγχάνει να αναγνωρίσει τον άνθρωπο.

Τη νύχτα, η υπέρυθρη θερμική απεικόνιση χρησιμοποιείται από τις κάμερες για την παρακολούθηση ανθρώπινων σωμάτων.

Η εσωτερική επιφάνεια του παλτού InvisDefense, έχει ακανόνιστου σχήματος μονάδες ελέγχου θερμοκρασίας που δημιουργούν ένα ασυνήθιστο μοτίβο θερμοκρασιών και μπερδεύουν με επιτυχία την κάμερα.

«Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι η ισορροπία του μοτίβου καμουφλάζ. Παραδοσιακά, οι ερευνητές χρησιμοποιούσαν φωτεινές εικόνες για να παρέμβουν στη μηχανική όραση και πέτυχε. Αλλά ξεχωρίζει στα ανθρώπινα μάτια, κάνοντας τον χρήστη ακόμα πιο εμφανή», εξήγησε ο Wei Hui, μέλος της ομάδας και διδακτορικός φοιτητής που έχει εργαστεί στον βασικό αλγόριθμο.

«Χρησιμοποιούμε αλγόριθμους για να σχεδιάσουμε τα λιγότερο εμφανή μοτίβα που μπορούν να απενεργοποιήσουν την όραση του υπολογιστή», πρόσθεσε.

Σε τρεις μήνες, εκατοντάδες δοκιμές πραγματοποιήθηκαν από την ομάδα προτού οριστικοποιήσουν το καλύτερο μοτίβο.

(Με πληροφορίες από φορείς)

primenews.

Back to top button