breaking newsΔιεθνή

Τι σημαίνει η επανεκλογή Ερντογάν για τις σχέσεις με τις χώρες του Κόλπου

 

Η νίκη του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον επαναληπτικό γύρο της Τουρκίας στις 28 Μαΐου χαιρετίστηκε από αξιωματούχους του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ), καθώς φέρει μια αίσθηση συνέχειας και στέλνει το μήνυμα πως η Άγκυρα θα ενισχύσει τις σχέσεις της με τις αραβικές χώρες, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Aljazeera.

Επισημαίνεται πως ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι ήταν ο πρώτος ξένος αρχηγός κράτους που συνεχάρη τον Ερντογάν. Άλλοι ηγέτες του Κόλπου ακολούθησαν γρήγορα το παράδειγμά του, εκφράζοντας την επιθυμία τους να ενισχύσουν τους δεσμούς με την Τουρκία.

Ο Ερντογάν, του οποίου η διακυβέρνηση των δύο δεκαετιών θα παραταθεί για άλλα πέντε χρόνια, αναμένεται να επισκεφθεί σύντομα την περιοχή, κίνηση που δείχνει πόσο σημαντικά είναι τα μέλη του ΣΣΚ στην ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Επίσης, εκφράζεται η εκτίμηση πως η ισχυρή συμμαχία της Τουρκίας με το Κατάρ πιθανότατα θα συνεχίσει να βαθαίνει, ενώ ο Ερντογάν σκοπεύει επίσης να επεκτείνει τις σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), καθώς η προσέγγιση της Άγκυρας με το Ριάντ και το Άμπου Ντάμπι συνεχίζει να επιταχύνεται.

Σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα, η επανεκλογή του Ερντογάν ήταν ανακούφιση για πολλούς αξιωματούχους του Κόλπου, επειδή ο αντίπαλός του Κιλιτσντάρογλου πιθανότατα θα άλλαζε την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας έναντι του ΣΣΚ με τρόπους που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τα συμφέροντά τους. Το Κατάρ, ειδικότερα, είχε λόγους να φοβάται μια υποβάθμιση της σχέσης του με την Άγκυρα, σε περίπτωση που κέρδιζε ο Kilicdaroglu, σημειώνεται καταληκτικά.

Prime News.

Back to top button