breaking newsΔιεθνή

Ρωσία – Προεδρικές Εκλογές 2024: Ιστορικός θρίαμβος Πούτιν με 87%

 

Ρωσία: Μπροστά σε έναν ιστορικών διαστάσεων εκλογικό θρίαμβο βρίσκεται ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin, ο οποίος σύμφωνα με το exit poll των τριήμερων προεδρικών εκλογών (15 -17 Μαρτίου 2024), που διεξήχθησαν στη Ρωσία συγκεντρώνει ένα ασύλληπτο ποσοστό.

Ο Ρώσος ηγέτης έχει το καθολικό αυτό προβάδισμα και στις δύο έρευνες, που διενεργήθηκαν τόσο από το Public Opinion Foundation (FOM) όσο και το Russian Public Opinion Research Center (VCIOM).

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin, που ετοιμάζεται για μία νέα εξαετή θητεία, συγκεντρώνει ποσοστό 87%. Ακολουθούν ο Nikolai Kharitonov, CPRF: FOM – 4.7%, VCIOM – 4.5% ο Vladislav Davankov, New Peοple: FOM – 3.6%, VCIOM – 3.8% και ο Leonid Slutsky, LDPR: FOM – 2.5%, VCIOM – 2.3%.

Τα αποτελέσματα στο 30%

Με βάση το 30% των καταμετρημένων ψηφοδελτίων ο Vladimir Putin συγκεντρώνει το 87,68% των ψήφων, ο Nikolai Kharitonov 3,95%, ο Vladislav Davankov 3,81% και ο Leonid Slutsky, 3,01%.

Νίκη ρεκόρ στη σύγχρονη Ρωσία

Το εκλογικό αποτέλεσμα Putin αποτελεί νίκη – ρεκόρ στην ιστορία της σύγχρονης Ρωσίας. Το 2018 συγκέντρωσε 76,69% και το 2012 63,6%. Ο Dmitry Medvedev κέρδισε το 2008 70,28%. Το 2004 και το 2000 ο Putin κέρδισε με 71,31% και 52,9% αντίστοιχα. Το 1996, ο Boris Yeltsin κέρδισε τον δεύτερο γύρο με αποτέλεσμα 53,82%.

Σάρωσε ο Putin στις προσαρτημένες περιοχές

Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, ο Putin έλαβε από 88% έως 95% ων ψήφων στις νέες περιφέρειες (Donetsk, Lugansk, Zaporizhia, Kherson).

Πάνω από 73% η συμμετοχή

Η συμμετοχή στις ρωσικές προεδρικές εκλογές ξεπέρασε το 73%. Η συμμετοχή στις προεδρικές εκλογές της Ρωσικής Ομοσπονδίας την τρίτη ημέρα της ψηφοφορίας (17/3/2024) ήταν στο 73,33% στις 19:25 ώρα Ελλάδας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσιάζονται στον ιστότοπο της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής.

Στις 15:03 ώρα Ελλάδας την τρίτη ημέρα της ψηφοφορίας, η συμμετοχή ήταν 70,01%. Στις προεδρικές εκλογές της Ρωσικής Ομοσπονδίας το 2018, η συμμετοχή ανήλθε στο 67%. Οι εκλογές διεξήχθησαν σε 11 διαφορετικές ζώνες ώρας οι εκλογές με την καταμέτρηση των ψήφων να αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρωί της Δευτέρας 18 Μαρτίου 2024.

Τι σημαίνει η ιστορική νίκη Putin

Τριάντα χρόνια αναμένεται να κρατήσει ο Putin στα χέρια του το τιμόνι της Ρωσίας. Οι εκλογές διεξήχθησαν σε μία ιδιαίτερη κρίσιμη περίοδο και ο Putin ως εθνικός ηγέτης, που εκφράζει όλο τον ρωσικό πληθυσμό απευθύνθηκε στους πολίτες μέσω των εκλογών για να ζητήσει το πράσινο φως, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, που είναι ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντα της Ρωσίας.

Ο Putin έλαβε την εξουσιοδότηση αυτή από τον ρωσικό πληθυσμό που συσπειρώθηκε γύρω από τον ηγέτη ο οποίος κράτησε όρθια τη χώρα, παρά τη λυσσαλέα επίθεση της Δύσης με τον πόλεμο αντιπροσώπων στην Ουκρανία, τον συνεχή εξοπλισμό στο καθεστώς Zelensky και τις αλλεπάλληλες κυρώσεις ΗΠΑ – ΕΕ. Και όχι μόνο κράτησε όρθια τη Ρωσία αλλά με ρυθμούς ανάπτυξης αδιανόητους για χώρα που βρίσκεται σε πολεμική σύγκρουση. Μόνο το 2024 η Ρωσία είχε ρυθμό ανάπτυξης 3,6%.

Ομαλά η εκλογική διαδικασία, παρά το κλίμα τρομοκρατίας από Δύση – Ουκρανία

Σύμφωνα με την επικεφαλής της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής Ella Pamfilova, 1115 διεθνείς παρατηρητές από 129 χώρες έχουν μεταβεί στη χώρα παρακολούθησαν την εκλογική διαδικασία. Η ΚΕΕ της Ρωσίας έκανε λόγο για ομαλή εκλογική διαδικασία στα περισσότερα από 94.000 εκλογικά τμήματα εντός και εκτός Ρωσίας και χαρακτήρισε μεμονωμένα τα περιστατικά, όπου κάποιοι πολίτες έριξαν χρώμα ή ιώδιο σε κάλπες, έβαλαν φωτιά ή έριξαν ακόμη και βόμβα μολότοφ, με αποτέλεσμα να συλληφθούν.

«Σε 20 περιφέρειες και συνολικά 29 εκλογικά τμήματα ασκήθηκαν διοικητικά μέτρα εναντίον κάποιων επιπόλαιων ανθρώπων για διάφορους λόγους», δήλωσε η πρόεδρος της ΚΕΕ Ella Pamfilova, σημειώνοντας ότι καταγράφηκαν 20 απόπειρες να ριχτεί κάποιο υγρό στο εσωτερικό καλπών, 8 απόπειρες εμπρησμού και 1 χρήση καπνογόνου. Στην Αγία Πετρούπολη συνελήφθη με δικαστική απόφαση η νεαρή, που έριξε βόμβα στον τοίχο εκλογικού τμήματος. Κατά την πρόεδρο της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Ρωσίας καταστράφηκαν οριστικά 214 ψηφοδέλτια και οι ένοχοι για τις πράξεις αυτές «δέχονταν τηλεφωνικές κλήσεις με σχετικές οδηγίες από το έδαφος της Ουκρανίας και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες».

Πάνω από 90.000 κυβερνοεπιθέσεις από Ουκρανία, Ευρώπη και ΗΠΑ

Πάνω από 90.000 κυβερνοεπιθέσεις στους εκλογικούς διαδικτυακούς τόπους της Ρωσίας απετράπησαν την πρώτη ημέρα των προεδρικών εκλογών της χώρας, δήλωσε ο Ανώτερος Αντιπρόεδρος της Rostelecom για την Ασφάλεια Πληροφοριών, επικεφαλής της Solar Company Igor Lapunov μέσω τηλεδιάσκεψης στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή (CEC) το Σάββατο (16/3/2024).

«Πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 90.000 κυβερνοεπιθέσεις κατά των εκλογικών δικτυακών πυλών της CEC και της διαδικτυακής ψηφοφορίας και του Gosuslugi (πύλη δημόσιων υπηρεσιών). Αυτός είναι ένας μεγάλος αριθμός, ο οποίος υπερβαίνει κατά οκτώ φορές τον αριθμό των κυβερνοεπιθέσεων που καταγράφηκαν την Ημέρα Ενιαίας ψηφοφορίας το 2023. Όλες οι επιθέσεις αποκρούστηκαν», είπε.

Οι κυβερνοεπιθέσεις μπορούν να εντοπιστούν στην Ουκρανία και στις διευθύνσεις IP της Δυτικής Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, διευκρίνισε. «Κρίνοντας από τον επαγγελματισμό των κυβερνοεπιθέσεων, μπορούμε να καταλάβουμε ότι εργάζονται επαγγελματικές, ειδικές ομάδες», είπε.

Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο, η άνω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, όρισε επίσημα την 17η Μαρτίου 2024 ως ημέρα των προεδρικών εκλογών. Στη συνέχεια, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή (CEC) ανακοίνωσε ότι η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σε τρεις ημέρες, στις 15-17 Μαρτίου.

Zakharova: Δεν είναι δικό μας πρόβλημα η αναγνώριση ή όχι των εκλογών από δυτικούς

Κατά την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova, οι δηλώσεις δυτικών ηγετών ότι δεν αναγνωρίζουν τις εκλογές στη Ρωσία «είναι δικό τους πρόβλημα, είναι οι δικές μας εκλογές, η δική μας χώρα, εμείς θα ζήσουμε σ’ αυτήν, τι λόγο έχουν αυτοί;».

Η Maria Zakharova εκτίμησε ότι το Κίεβο «για άλλη μια φορά χτύπησε σήμερα στο Belgorod, όπως και πριν, για να ακυρώσει την ψηφοφορία, να φοβίσει τους ανθρώπους», καθώς οι επιθέσεις στη μεθοριακή με την Ουκρανία πόλη συνεχίστηκαν για τρίτο 24ωρο.

Η Ρωσίδα εκπρόσωπος υποστήριξε επίσης ότι «οι ΗΠΑ έχουν ετοιμάσει μεγάλο αριθμό ψευδών ειδήσεων κάθε είδους για την προετοιμασία και τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών», ενώ και ο πρέσβης της Ρωσίας στις ΗΠΑ Αnatoly Antonov δήλωσε, σύμφωνα με το δίκτυο Russia Today, ότι οι επιθέσεις των χάκερ στο σύστημα των ρωσικών εκλογών γίνονται «ολοφάνερα και όχι χωρίς τη βοήθεια χωρών της Δύσης».

PrimeNews.

Back to top button