breaking newsΔιεθνή

Ουαλία: Εξελέγη ο πρώτος μαύρος Ευρωπαίος πρωθυπουργός!

 

Ουαλία: Το Ηνωμένο Βασίλειο, μοιάζει να πληρώνει τα λάθη του αποικιακού του παρελθόντος. Μετά από τον ινδικής καταγωγής πρωθυπουργό, Ρίσι Σούνακ, τον μουσουλμάνο πρωθυπουργό της Σκωτίας, Χούμζα Γιουσάφ και την καθολική πρωθυπουργό της Βόρειας Ιρλανδία, Μισέλ Ο’ Νιλ, πρωθυπουργός της Ουαλίας έγινε ένας μαύρος, ονόματι Βόγκαν Γκέθινγκ.

Με λίγα λόγια, κανένα έθνος του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν κυβερνάται πλέον από λευκό προτεστάντη Βρετανό, κάτι που μέχρι πρότινος ήταν το μόνο σίγουρο. Όπως δήλωσε στη νικητήρια ομιλία του ο νέος πρωθυπουργός της Ουαλίας: «Σήμερα γυρίζουμε σελίδα στην ιστορία του έθνους μας. Όχι μόνο επειδή έχω την τιμή να είμαι ο πρώτος μαύρος ηγέτης σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα, αλλά επειδή αυτό δείχνει και τη μεγάλη πρόοδο των γενεών»,

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο 50χρονος Βόγκαν Γκέθινγκ, ήταν μέχρι πρότινος υπουργός Οικονομικών στην Ουαλία, ενώ στην ουαλική Βουλή, βρίσκεται από το 2011. Γεννηθείς το 1974 στην πρωτεύουσα της Ζάμπιας, Λουσάκα, από πατέρα Ουαλό και μητέρα από τη Ζάμπια, μετακόμισε στο Ηνωμένο Βασίλειο στα δύο του χρόνια.

Από νεαρή ηλικία, ασχολήθηκε με τα κοινά, καθώς ενώ σπούδαζε στη Νομική, εκλέχθηκε πρόεδρος της Ένωσης Φοιτητών Ουαλίας, στην οποία ήταν και πάλι ο πρώτος μαύρος πρόεδρος στην ιστορία της.

Ωστόσο, ο πρώτος μαύρος πρωθυπουργός της Ουαλίας που αναμένεται να αναλάβει το αξίωμα την Τετάρτη, βρίσκεται ήδη αντιμέτωπος με κριτική, καθώς, σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ, φέρεται να έχει δεχθεί «αμφιλεγόμενη» δωρεά ύψους 200.000 λιρών από την εταιρεία Dauson Environmental Group και τον επιχειρηματία Ντέιβιντ Τζον Νιλ.

Μάλιστα, οι εν λόγω χορηγίες (από 100.000 λίρες), φαίνεται πως έγιναν τον Δεκέμβριο του 2023 και τον Ιανουάριο του 2024 από τον επιχειρηματία που έχει καταδικαστεί δύο φορές για σοβαρά ζητήματα, όπως την παράνομη ρίψη αποβλήτων σε προστατευόμενη περιοχή ή την αμέλεια στους κανονισμούς ασφάλειας που οδήγησαν στον θάνατο ενός υπαλλήλου της.

Απαντώντας στην κριτική που δέχεται, ο νέος πρωθυπουργός αναφέρει απλά ότι: «Οι δωρεές αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι στη σύγχρονη πολιτική».

PrimeNews.

Back to top button