breaking newsΔιεθνή

Aποκάλυψη Washington Post: Οι Ουκρανοί ανατίναξαν τον Nord Stream

Ανώτερος Ουκρανός αξιωματικός του στρατού με στενούς δεσμούς με τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην ανατίναξη μέρους των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream πέρυσι, σύμφωνα με Ουκρανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους που γνωρίζουν τις λεπτομέρειες της μυστικής επιχείρησης, σύμφωνα με έρευνα της Washington Post, από κοινού με το Der Spiegel.

Για πρώτη φορά συνδέεται η στρατιωτική ηγεσία και η ηγεσία ασφαλείας της Ουκρανίας με την πράξη δολιοφθοράς, την οποία Αμερικανοί και Δυτικοί αξιωματούχοι έχουν χαρακτηρίσει επικίνδυνη επίθεση στις ενεργειακές υποδομές της Ευρώπης, και έχει οδηγήσει σε πολλαπλές ποινικές έρευνες.

Στις 26 Σεπτεμβρίου 2022, τρεις εκρήξεις προκάλεσαν μαζικές διαρροές στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2, οι οποίοι διέρχονται από τη Ρωσία στη Γερμανία κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα. Η επίθεση άφησε άθικτο μόνο έναν από τους τέσσερις συνδέσμους φυσικού αερίου του δικτύου καθώς πλησίαζε ο χειμώνας.

Εκτελούσε εντολές

Ο Ρομάν Τσερβίνσκι παρασημοφορημένος 48χρονος συνταγματάρχης που υπηρέτησε στις δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων της Ουκρανίας, ήταν ο “συντονιστής” της επιχείρησης Nord Stream, δήλωσαν άτομα που γνωρίζουν τον ρόλο του, διαχειριζόμενος την υλικοτεχνική υποδομή και την υποστήριξη ομάδας έξι ατόμων που νοίκιασε ένα ιστιοφόρο με ψεύτικες ταυτότητες και χρησιμοποίησε καταδυτικό εξοπλισμό για να τοποθετήσει εκρηκτικά στους αγωγούς φυσικού αερίου.

Ωστόσο δεν σχεδίασε την επιχείρηση, ούτε ενήργησε μόνος του, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το ρόλο του.

Ο αξιωματικός λάμβανε εντολές από ανώτερους του οι οποίοι αναφέρονταν στον στρατηγό Βαλερί Ζαλούζνι, τον ανώτερο στρατιωτικό αξιωματικό της Ουκρανίας, δήλωσαν άτομα που γνωρίζουν πώς διεξήχθη η επιχείρηση και μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Αρνείται την συμμετοχή του

Η Ουκρανία έχει εξαπολύσει πολλές μυστικές επιχειρήσεις κατά των ρωσικών δυνάμεων.

Όμως η επίθεση του Nord Stream είχε στόχο μη στρατιωτικές υποδομές που κατασκευάστηκαν για να παρέχουν ενέργεια σε εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη.

Ενώ η Gazprom, ο ρωσικός κρατικός όμιλος φυσικού αερίου, κατέχει το 51% του Nord Stream, δυτικές ενεργειακές εταιρείες, μεταξύ άλλων από τη Γερμανία, τη Γαλλία και τις Κάτω Χώρες, είναι εταίροι και έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια στο έργο.

Η Ουκρανία διαμαρτύρεται εδώ και καιρό ότι ο Nord Stream θα επέτρεπε στη Ρωσία να παρακάμπτει τους ουκρανικούς αγωγούς, στερώντας από το Κίεβο τεράστια έσοδα από τη διαμετακόμιση.

Μέσω του δικηγόρου του, ο Τσερβίνσκι αρνήθηκε οποιονδήποτε ρόλο στο σαμποτάζ των αγωγών. “Όλες οι εικασίες σχετικά με την εμπλοκή μου στην επίθεση στον Nord Stream διαδίδονται από τη ρωσική προπαγάνδα χωρίς καμία βάση”, δήλωσε εγγράφως στην Washington Post και το Der Spiegel.

Εκπρόσωποι της ουκρανικής κυβέρνησης δεν απάντησαν σε λίστα ερωτήσεων σχετικά με τη συμμετοχή του Τσερβίνσκι.

Ο κατάλληλος άνθρωπος

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ο Τσερβίνσκι υπηρετούσε σε μονάδα των ειδικών δυνάμεων της Ουκρανίας και επικεντρώθηκε σε δραστηριότητες αντίστασης σε περιοχές της χώρας που έχουν καταληφθεί από τη Ρωσία, δήλωσαν άτομα που γνωρίζουν τις αποστολές του. Αναφερόταν στον υποστράτηγο Βίκτορ Χάνουστσακ, έναν έμπειρο αξιωματικό, ο οποίος επικοινωνούσε απευθείας με τον Ζαλούζνι.

Ο Τσερβίνσκι ήταν κατάλληλος για να βοηθήσει στην εκτέλεση της μυστικής αποστολής και στη συγκάλυψη της ευθύνης της Ουκρανίας.

Έχει υπηρετήσει σε ανώτερες θέσεις στη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της χώρας καθώς και στην Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας, την SBU, ενώ διατηρεί προσωπικές σχέσεις με σημαντικούς στρατιωτικούς αξιωματούχους.

Έχει επίσης συμβάλει στην εκτέλεση άλλων μυστικών επιχειρήσεων.

Ο Χάνουστσακ, ο οποίος δεν υπηρετεί πλέον στις δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων, έχει δηλώσει δημοσίως ότι η επιχείρηση εγκρίθηκε από τις ένοπλες δυνάμεις αλλάι αρνήθηκε να σχολιάσει για το άρθρο αυτό.

PrimeNews.

Back to top button