breaking newsΕλλάδα

Ξεκάθαρο προσωπικό «φιάσκο» Τσίπρα η Συμφωνία των Πρεσπών: Θρυαλλίδα ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων οι Σκοπιανές προκλήσεις

Όλο και πιο προκλητικές είναι οι δηλώσεις του Ζάεφ, όσο πλησιάζουμε στην τελική επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την βουλή της ΠΓΔΜ και λίγο πριν αναλάβει το καυτό μπαλάκι η ελληνική κυβέρνηση.

Μετά τις δηλώσεις του στο Πανεπιστήμιο των Σκοπίων, ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας επιδόθηκε σε νέο ρεσιτάλ προκλητικότητας, βάζοντας και πάλι «νάρκες» στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Μια μέρα αργότερα, από την ίδια εκδήλωση κυκλοφορούν νέες δηλώσεις που… μόνο σε εξομάλυνση της κατάστασης δεν βοηθούν.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, είπε πως η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί μία δίκαιη λύση, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι από τις τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος η πιο σημαντική είναι αυτή που αφορά την αλλαγή του ονόματος της χώρας σε «Βόρεια Μακεδονία».

«Αυτό είναι που προκαλεί δυσάρεστα συναισθήματα στους πολίτες της Μακεδονίας, όμως, είναι γεγονός ότι εμείς είμαστε το βόρειο τμήμα αυτής της ιστορικής περιοχής, όπως είναι γεγονός ότι δεν… έχουμε φιλοδοξία να προσαρτήσουμε την Ελλάδα, την Αλβανία, τη Βουλγαρία ή την όποια άλλη γειτονική χώρα».

Στην ελληνική βουλή η «καυτή πατάτα»

Μόνο φαιδρή μπορεί να χαρακτηριστεί η κατάσταση που επικρατεί στην κυβέρνηση για το κρίσιμο εθνικό θέμα, κυρίως τα τελευταία 24ωρα, καθώς επανέρχεται το σκηνικό ρήξης στην κυβερνητική συμμαχία ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, έπειτα από την ανακοίνωση του Πάνου Καμμένου ότι η συμφωνία των Πρεσπών έχει τελειώσει.

Ο υπουργός Αμυνας βρήκε την ευκαιρία να επανέλθει σε ρόλο… Μακεδονομάχου, παρά το γεγονός ότι συνεχίζει να στηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα.

 Οι «τζάμπα μαγκιές» του Καμμένου ίσως να μην είχαν τόση σημασία αν δεν προέκυπτε ο δεύτερος λόγος.

Ένας επιπλέον λόγος έχει να κάνει με την στάση που θα κρατήσουν βουλευτές άλλων κομμάτων ή ανεξάρτητοι οι οποίοι μέχρι τώρα ήταν θετικοί ως προς το να ψηφίσουν τη συμφωνία όταν αυτή ερχόταν στη Βουλή.

Το Μαξίμου μετρούσε 151 έως 153 βουλευτές και ήταν απόλυτα σίγουρο ότι η συμφωνία θα κυρωθεί.

Μετά τις δηλώσεις Ζάεφ, και την αποκάλυψη μιας προβληματικής συμφωνίας στο κομμάτι της «μακεδονικής μειονότητας» οι… θετικοί βουλευτές εκφράζουν τους προβληματισμούς τους και ήδη σκέφτονται να σταθούν απέναντι στην κυβέρνηση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι βουλευτές του Ποταμιού δεν είναι πλέον και τόσο σίγουροι όσο πριν από μερικές εβδομάδες.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο σίγουρος μέχρι σήμερα κυβερνητικός εκπρόσωπος αισθάνθηκε την ανάγκη να απευθύνει έκκληση για να περάσει η συμφωνία. Σε συνέντευξή του ο Δ. Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι το Ποτάμι πρέπει να ζυγίσει καλά τα δεδομένα και να αποφασίσει όχι με όρους κοντόφθαλμους αλλά με βάση μια θέση αρχών. «Είμαι βέβαιος ότι οι προοδευτικές δυνάμεις θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων» σημείωσε.

Είναι προφανές ότι δεν είναι και τόσο σίγουροι στο Μαξίμου ότι θα φτάσουν τα κουκιά του ΣΥΡΙΖΑ και ίσως ενός ή δύο βουλευτών των Ανεξαρτήτων Ελλήνων που υπό προϋποθέσεις θα ψήφιζαν υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα ίσως ψηφίσει υπέρ ο Θ. Παπαχριστόπουλος και η Ελ. Κουντουρά (η οποία πάντως δεν έχει μιλήσει ξεκάθαρα για το τι προτίθεται να κάνει).Αγνωστο είναι τι θα πράξει ο ανεξάρτητος Χ. Θεοχάρης, ο οποίος πάντως στις τελευταίες του παρουσίες σε ραδιοφωνικούς σταθμούς ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση. Η δε Κ. Παπακώστα μπορεί να είναι υπουργός αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα ψηφίσει υπέρ.

Δεν είναι επίσης καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι ο Καμμένος βγαίνει εκ του ασφαλούς και μιλά για το τέλος της συμφωνίας επειδή προφανώς γνωρίζει την ανθρωπογεωγραφία της βουλής σε ό,τι αφορά το Σκοπιανό.

Ο δε βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κ. Κατσίκης δήλωσε στο «Θέμα 104,6»:«Είναι πάγια και ξεκάθαρη η θέση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Όταν έρθει στην Ελλάδα η συμφωνία των Πρεσπών, θα έρθει και η ώρα που θα αποσύρουμε την εμπιστοσύνη μας από την κυβέρνηση.

Το ότι θα αποσύρουμε την εμπιστοσύνη μας, δεν σημαίνει ότι θα αποσύρουμε μόνο τους υπουργούς μας. Δεν θα υπάρχει η δεδηλωμένη. Δεν θα υπάρχουν οι 151 βουλευτές. Χάνεται η δεδηλωμένη, συνεπώς έτσι θα επιτύχουμε να μην περάσει από την Βουλή η συμφωνία».

Είναι προφανές ότι οι ΑΝΕΛ μιλούν για την πλειοψηφία στη Βουλή κι όχι την πλειοψηφία για τη συμφωνία. Το σενάριο της διπλής πλειοψηφίας προωθούσε τον τελευταίο καιρό το Μέγαρο Μαξίμου.

Δηλαδή να ψηφιστεί από περισσότερους των 151 βουλευτών το «Βόρεια Μακεδονία» και όσα ακολουθούν και να υπάρξει στήριξη της κυβέρνησης από άλλους βουλευτές είτε με τη συνέχιση της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ με ψήφο ανοχής από τους ΑΝΕΛ.

Πηγή: Λυκαβητός
Back to top button