breaking newsΚύπρος

Αλώνονται» οι περιουσίες Ε/κ στα κατεχόμενα- Αποκαλυπτικά έγγραφα «Σίγμα»

Ένας λαβύρινθος με κοινή αφετηρία και το ίδιο τέλος είναι η κατάσταση όσον αφορά το κύκλωμα αγοραπωλησιών περιουσιών στα κατεχόμενα, αφού από όπου και να το πιάσουμε πάντα καταλήγουμε στα ίδια πρόσωπα.

Έγγραφα που αποκαλύπτει το Σίγμα φέρνουν εκ νέου στο προσκήνιο από το πρόσφατο ζοφερό παρελθόν τον Τσεμίλ Ταμτσελίκ, τον μεσάζοντα και αχυράνθρωπο για δεκάδες πράξεις έκνομες, αλλά και νομότυπες που αφορούν αποξένωση ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα.

Ο Ταμτσελίκ κρύβεται πίσω από δεκάδες πράξεις για ακίνητη περιουσία στην Κερύνεια, αλλά είναι ταυτόχρονα και στενός συνεργάτης των Γιακόβ Αφίκ αλλά και του Μιστριέλ Αϋκούτ, οι οποίοι σφετεριζόμενοι ελληνοκυπριακές περιουσίες ανήγειραν τα ξενοδοχεία τα Ceasar Resort και Ceasar Blue, αλλά και οικιστικές μονάδες στο κατεχόμενο Τρίκωμο. 

Ο Ταμτσελίκ είναι μάλιστα διασυνδεδεμένος με εταιρεία εγγεγραμμένη στις ελεύθερες περιοχές με έδρα την Λάρνακα. Σ αυτήν, μάλιστα, έχει και Ελληνοκύπριο συνεργάτη. Να σημειωθεί ότι αυτές οι παράνομες αναπτύξεις βρίσκονται στο μικροσκόπιο των αστυνομικών Αρχών και μάλιστα η έρευνα είναι και προχωρημένη.

Τα έγγραφα έχουν την σημασία τους, καθώς αποκαλύπτουν τις πολιτικές επιδιώξεις του Ταμτσελίκ. Στο πληρεξούσιο αναγράφεται ότι ο ελληνοκύπριος που έχει περιουσία στα κατεχόμενα και συγκεκριμένα στην Λάπηθο εξουσιοδοτεί τον κ. Σεμίλ Ταμσελίκ, να υποβάλει αίτηση στην Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας η οποία όπως αναφέρεται στο έγγραφο, και αυτό είναι το πρώτο ανησυχητικό στοιχείο, ιδρύθηκε στην λεγόμενη «τουρκική δημοκρατία της βορείας Κύπρου».

Σημειώνεται ότι η επιτροπή θεωρείται εσωτερικό ένδικο μέσο της Τουρκίας και μια τέτοια αναφορά σίγουρα παρεκκλίνει από την ενδεδειγμένη διαδικασία και αφήνει υποψίες για αλλότρια κίνητρα.

Επίσης, σημειώνεται ότι «εξουσιοδοτείται το εν λόγω πρόσωπο να ξεκινήσει οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις σχετικά με την αποζημίωση που ενδεχομένως να λάβει από την επιτροπή». Από τα όσα αναφέρονται στο πληρεξούσιο αυτό που γίνεται αντιληπτό είναι ότι ουσιαστικά δίνεται λευκή επιταγή για να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια αναφορικά με την αίτηση στην επιτροπή.

Υπενθυμίζεται ότι σε παλαιότερα ρεπορτάζ της εφημερίδας Πολίτης αλλά και του ΣΙΓΜΑ έχει χαρακτηριστεί ως ο μεσάζοντας του Αφίκ. Επίσης παλαιότερα οι πληροφορίες τον εμφάνιζαν ως τον άνθρωπο που ίδρυσε στις ελεύθερες περιοχές την εταιρεία LIOLIA Company Ltd με έδρα την Λάρνακα.

Εναντίον του Cemil Tamcelik σύμφωνα με παλαιότερα δημοσιεύματα είχαν γίνει καταγγελίες το καλοκαίρι του 2020 στην τότε υπουργό Δικαιοσύνης Έμιλυ Γιολίτη, λόγω του ότι φαίνεται να είχε σε δύο περιπτώσεις προσεγγίσει πρόσφυγες για να πουλήσουν την περιουσία τους. Τελικά δεν υπήρξε κατάληξη στο θέμα.

Σε άλλο έγγραφο υπάρχει αναφορά στην πληρωμή του κ. Ταμσελίκ. Σύμφωνα με αυτό, ο Ελληνοκύπριος, τον οποίο θα εκπροσωπήσει, θα πληρώσει ως αμοιβή το 10% της αποζημίωσης που θα λάβει από την λεγόμενη «επιτροπή αποζημιώσεων».  Η πληρωμή, και αυτό είναι πάλι κάτι που προκαλεί ερωτήματα, θα γίνει άμεσα με τραπεζική εντολή από την λεγόμενη «κεντρική τράπεζα» σε στερλίνες. Δηλαδή, διακρίνεται ακόμα μια προσπάθεια να αναβαθμιστεί η ύπαρξη του κατοχικού καθεστώτος στη λογική ότι είναι από τράπεζα του που θα γίνει η πληρωμή. 

Στο μεταξύ, η μαζική πώληση περιουσιών στα κατεχόμενα καταμαρτυρείται από τα στοιχεία που δίνει στο φως ο Τουρκοκυπριακός Τύπος. Η Κιπρίς γράφει ότι 32,400 σπίτια σε πωλήθηκαν σε ξένους τα οποία αντιστοιχούν σε 6 χιλιάδες στρέμματα γης. Όσον αφορά τις πωλήσεις γης το πρόβλημα όπως αναφέρει ο τ/κ τύπος είναι ότι αυτές γίνονται από ξένους οι οποίοι επειδή δεν μπορούν να αποκτήσουν πέραν των 500 τετραγωνικών μέτρων και για αυτό τον λόγο η διαδικασία γίνεται μέσα από την ίδρυση εταιριών.

sigmalive

Back to top button