breaking newsΔιεθνή

Πάπας Φραγκίσκος: «Ο παγκόσμιος βρασμός είναι μεγαλύτερη απειλή από τον ίδιο τον Σατανά»

Την προηγούμενη Κυριακή (26/09), ο Πάπας Φραγκίσκος δήλωσε ότι ο «παγκόσμιος βρασμός» αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για την ανθρωπότητα από τον ίδιο τον Σατανά. Η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή απειλεί να εξαλείψει όλη τη «ζωή στη γη».

«Εκτός από τον πόλεμο, ο κόσμος μας απειλείται από έναν άλλο μεγάλο κίνδυνο, αυτόν του κλίματος, που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή στη Γη, ειδικά για τις μελλοντικές γενιές», δήλωσε ο Πάπας στην επιστολή του.

«Και αυτό είναι αντίθετο με το σχέδιο του Θεού, ο οποίος δημιούργησε τα πάντα για τη ζωή».

Η μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής ήταν χαρακτηριστικό γνώρισμα της δεκαετούς θητείας του Φραγκίσκου και τον Οκτώβριο δημοσίευσε μια αποστολική προτροπή  προειδοποιώντας ότι ο κόσμος «καταρρέει και μπορεί να πλησιάζει στο οριακό σημείο» λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Σε εκείνη την επιστολή, με τίτλο  Laudate Deum  (Δόξα τω Θεώ), ο ποντίφικας φώναξε ονομαστικά τις Ηνωμένες Πολιτείες, κατηγορώντας έναν «ανεύθυνο τρόπο ζωής» για την πυροδότηση της κλιματικής κρίσης.

«Αν λάβουμε υπόψη ότι οι εκπομπές ανά άτομο στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι περίπου δύο φορές μεγαλύτερες από εκείνες των ατόμων που ζουν στην Κίνα και περίπου επτά φορές μεγαλύτερες από τον μέσο όρο των φτωχότερων χωρών, μπορούμε να πούμε ότι μια ευρεία αλλαγή στον ανεύθυνο δυτικό τρόπο ζωής θα είχε σημαντικό μακροπρόθεσμο αντίκτυπο», έγραψε.

Ο Πάπας αποκάλεσε επίσης «αρνητές» και επικίνδυνους όσους δεν πιστεύουν στην κλιματική αλλαγή, επιμένοντας ότι «δεν είναι πλέον δυνατό να αμφισβητηθεί η ανθρώπινη προέλευση της κλιματικής αλλαγής», επειδή η υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλείται από «τη συγκέντρωση αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα. ” που είναι 423 μέρη ανά εκατομμύριο από τον Ιούνιο του 2023.

«Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει μάρτυρες ακραίων καιρικών φαινομένων, συχνών περιόδων ασυνήθιστης ζέστης, ξηρασίας και άλλων κραυγών διαμαρτυρίας από την πλευρά της γης που είναι μόνο μερικές εκφράσεις μιας σιωπηλής ασθένειας που επηρεάζει τους πάντες », δήλωσε.

«Παρά όλες τις προσπάθειες άρνησης, απόκρυψης, αποκάλυψης ή σχετικοποίησης του θέματος, τα σημάδια της κλιματικής αλλαγής είναι εδώ και ολοένα και πιο εμφανή», δήλωσε.

Ο ίδιος αποκάλεσε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής «καταστροφικές», υποστηρίζοντας ότι η υπερθέρμανση της ατμόσφαιρας είναι «ένα παγκόσμιο πρόβλημα με σοβαρές επιπτώσεις» και «μία από τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα στις μέρες μας».

Τον περασμένο Αύγουστο, ωστόσο, μια ομάδα περισσότερων από 1.600 διακεκριμένων επιστημόνων, μεταξύ των οποίων δύο νικητές του βραβείου Νόμπελ, εξέδωσε την «Παγκόσμια Διακήρυξη για το Κλίμα», στην οποία δήλωναν ξεκάθαρα: «Δεν υπάρχει κλιματική έκτακτη ανάγκη».

«Η επιστήμη του κλίματος έχει εκφυλιστεί σε μια συζήτηση που βασίζεται σε πεποιθήσεις, όχι σε ορθή αυτοκριτική επιστήμη», υποστήριξαν οι μελετητές, προσφέροντας μια σειρά από λόγους για την κριτική τους.

«Δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη εντείνει τυφώνες, πλημμύρες, ξηρασίες και παρόμοιες φυσικές καταστροφές ή τις κάνει πιο συχνές», αναφέρεται στο έγγραφο. «Ωστόσο, υπάρχουν άφθονα στοιχεία ότι τα μέτρα μετριασμού του CO2 είναι τόσο επιζήμια όσο και δαπανηρά».

Η Παγκόσμια Διακήρυξη για το Κλίμα της Clintel δημοσιεύτηκε το 2019, τη χρονιά που ιδρύθηκε. Η δύναμη της Clintel είναι η προσβασιμότητά της και το ισχυρό μήνυμά της: δεν υπάρχει κλιματική κρίση . Αυτό ισχύει ανεξάρτητα από το αν πιστεύετε σε μια μεγάλη ή μικρή συμβολή του CO 2 στην υπερθέρμανση των τελευταίων 150 ετών.

PrimeNews.

Back to top button