breaking newsΔιεθνή

CBS: Oι ΗΠΑ ενέκριναν σχέδια επιδρομών σε ιρανικούς στόχους στη Συρία και το Ιράκ

Οι ΗΠΑ ενέκριναν σχέδια για μια σειρά επιδρομών σε ιρανικούς στόχους στη Συρία και το Ιράκ, δήλωσαν αξιωματούχοι στο CBS News. Τα αντίποινα για το θάνατο τριών Αμερικανών στρατιωτών στην Ιορδανία ξεκινούν και η ανησυχία κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή, μεγαλώνει

Τα πλήγματα θα πραγματοποιηθούν σε αρκετές ημέρες, είπαν αξιωματούχοι, και οι καιρικές συνθήκες πιθανότατα θα υπαγορεύσουν πότε ακριβώς θα ξεκινήσουν. Το «πράσινο φως» σε νέες επιθέσεις δόθηκε μετά από επίθεση με drone που σκότωσε τρεις Αμερικανούς στρατιώτες στην Ιορδανία, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, την Κυριακή.

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν μια ομάδα πολιτοφυλακής που υποστηρίζεται από το Ιράν για αυτή την επίθεση. Αυτή η ομάδα, η «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ», πιστεύεται ότι περιέχει πολλές πολιτοφυλακές που έχουν οπλιστεί, χρηματοδοτηθεί και εκπαιδευτεί από τη δύναμη των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν. Έχει αναλάβει την ευθύνη για το χτύπημα στην Ιορδανία.

Το Ιράν, εν τω μεταξύ, έχει αρνηθεί οποιοδήποτε ρόλο στην επίθεση που τραυμάτισε άλλους 41 Αμερικανούς στρατιώτες στη στρατιωτική βάση, γνωστή ως «Πύργος 22». Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών πιστεύουν ότι το drone που χρησιμοποιήθηκε για την επίθεση στις εγκαταστάσεις κατασκευάστηκε από το Ιράν και είναι παρόμοιο με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που στέλνει το Ιράν στη Ρωσία για την εισβολή του στην Ουκρανία.

Σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν υπερασπίστηκε την καθυστερημένη στρατιωτική απάντηση, λέγοντας: «Θα απαντήσουμε όπου επιλέξουμε, όταν επιλέξουμε και όπως επιλέξουμε». «Νομίζω ότι όλοι αναγνωρίζουν την πρόκληση που σχετίζεται με τη διασφάλιση ότι θα επιρρίψουμε ευθύνες στους σωστούς ανθρώπους», είπε, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει «καθορισμένη φόρμουλα για να γίνει αυτό». «Υπάρχουν τρόποι να το διαχειριστούμε, ώστε να μην ξεφύγει από τον έλεγχο. Και αυτό ήταν το επίκεντρό μας καθ’ όλη τη διάρκεια» συνέχισε

Οι αξιωματούχοι που μίλησαν στο CBS News δεν έδωσαν ακριβές χρονοδιάγραμμα για τις πιθανές επιθέσεις. Είπαν ότι ο αμερικανικός στρατός θα μπορούσε να χτυπήσει σε κακές καιρικές συνθήκες, αλλά προτιμά να έχει καλύτερη ορατότητα για να μειώσει τον κίνδυνο ακούσιου χτυπήματος αμάχων.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δέχεται αυξανόμενες πιέσεις από Ρεπουμπλικάνους βουλευτές, ανάμεσά τους μερικές από τις πιο επιθετικές φωνές της Ουάσιγκτον για το Ιράν, να χτυπήσει στόχους στο ιρανικό έδαφος. Ωστόσο, ενώ οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί επανειλημμένα να απαντήσουν στην επίθεση με drone, ο κ. Μπάιντεν και άλλοι αξιωματούχοι άμυνας τονίζουν ότι η Ουάσινγκτον δεν επιδιώκει ευρύτερο πόλεμο με το Ιράν ή μια κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

«Δεν είναι αυτό που ψάχνω», είπε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Τα φερόμενα εγκεκριμένα σχέδια φαίνεται να διατηρούν τη στόχευση σε ιρανικούς στόχους στη Συρία και το Ιράκ, παρά στο εσωτερικό του Ιράν

Αρκετές ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν έχουν αυξήσει τις επιθέσεις σε οντότητες που συνδέονται με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν Χούθι στην Υεμένη, για παράδειγμα, έχουν επιτεθεί σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, προκαλώντας χτυπήματα από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Ένας αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ είπε στο CBS ότι ένα drone καταρρίφθηκε τη νύχτα στον Κόλπο του Άντεν, ενώ ένα μη επανδρωμένο θαλάσσιο drone χτυπήθηκε και καταστράφηκε στην Ερυθρά Θάλασσα. Επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, το Reuters ανέφερε την Πέμπτη ότι το Ιράν απέσυρε ανώτατους αξιωματούχους από τη Συρία μετά από μια σειρά ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η άμεση εμπλοκή σε μια ευρύτερη σύγκρουση στην περιοχή.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στο CNN αυτή την εβδομάδα ότι υπήρχαν ενδείξεις ότι η ιρανική κυβέρνηση ανησυχούσε όλο και περισσότερο για τις ενέργειες των πληρεξουσίων ομάδων της στην περιοχή, οι οποίες έχουν εξαπολύσει περισσότερες από 160 επιθέσεις κατά των αμερικανικών δυνάμεων από τον Οκτώβριο.

Οι σοροί των τριών Αμερικανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στην επίθεση στην Ιορδανία αναμένεται να επαναπατριστούν σε βάση της Πολεμικής Αεροπορίας του Ντέλαγουερ την Παρασκευή. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα παραστεί. Οι τρεις στρατιώτες είναι οι William Jerome Rivers, 46 ετών, Kennedy Ladon Sanders, 24 ετών και Breonna Alexsondria Moffett, 23 ετών. Και οι τρεις ήταν μέρος μιας εφεδρικής μονάδας του στρατού με έδρα το Fort Moore της Τζόρτζια.

The post  PrimeNews.

Back to top button