breaking newsκοινωνία

Κύπρος- Επίτροπος των Δικαιωμάτων του Παιδιού: ”Να αντιμετωπιστούν τα στερεότυπα στα σχολεία”

 

Έντονα στερεότυπα που αφορούν το κοινωνικό φύλο εντοπίζονται σε σχολεία, σύμφωνα με τις απόψεις που εξέφρασαν μέλη της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων (ΟΕΣ) και όπως αυτές περιλήφθηκαν στην ετήσια έκθεση για το 2019 της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσπως Μιχαηλίδου.

 

Όπως διαπιστώνεται, μέσα από δράσεις που διεξήχθησαν την περασμένη χρονιά, γίνεται αντιληπτό ότι υπάρχουν αυτά τα στερεότυπα στα σχολεία, με την αρμόδια Επίτροπο να προβληματίζεται για το βαθμό στον οποίο το σχολείο καλλιεργεί την κριτική σκέψη εκπαιδευτικών και μαθητών προς την κατεύθυνση εντοπισμού και αμφισβήτησης των στερεοτύπων, ειδικότερα εκείνων που αφορούν στη σεξουαλική ταυτότητα και κατ’ επέκταση στην ύπαρξη φαινόμενων ομοφοβικού και τρανσφοβικού εκφοβισμού.

Επίσης, ανησυχία προκαλεί και η απουσία περιεκτικής σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, με αποτέλεσμα την έλλειψη πλαισίου για συζήτηση των θεμάτων σεξουαλικού προσανατολισμού.

Στην έκθεση της κ. Μιχαηλίδου σημειώνεται ακόμη ότι ο Κώδικας Αντιρατσιστικής Πολιτικής του υπουργείου Παιδείας δεν είναι γνωστός στα περισσότερα παιδιά και σύμφωνα με την άποψή τους, δεν εφαρμόζεται ικανοποιητικά στα σχολεία. Από αυτό, προκύπτει ότι ενδεχομένως πρέπει ο Κώδικας αυτός να προωθηθεί εκ νέου στα σχολεία.

Με τα πιο πάνω συνδέεται άμεσα και το κεφάλαιο «Ειρήνη στην Εκπαίδευση», με την έκθεση της Επιτρόπου να αναφέρει ότι μέλη της ΟΕΣ επεσήμαναν ότι εκτός από τη φυσική βία υπάρχουν κι άλλες μορφές βίας όπως είναι η αδυναμία ελεύθερης έκφρασης της άποψης των παιδιών ή η επιβολή συγκεκριμένων πεποιθήσεων. Επισημαίνεται ακόμη ότι η διδασκαλία πρέπει να προσεγγίζεται με τρόπο που να συμβάλλει στην ανάπτυξη κριτικής σκέψης, χωρίς να ενθαρρύνει προκαταλήψεις γύρω από εθνικά ζητήματα ή τάσεις εθνικισμού.

Επιπλέον, οι μαθητές θεωρούν ότι οι σχολικές εκδηλώσεις, διάφορες καθημερινές συνήθειες, τα τοπικά έθιμα, παρά την ιδιαίτερη τους αξία, δεν πρέπει να επισκιάζουν τις αρχές της διαπολιτισμικότητας και την αποδοχή της διαφορετικότητας, ειδικότερα σε περιπτώσεις μαθητών που προέρχονται από διαφορετικό εθνοτικό, θρησκευτικό, γλωσσικό και πολιτισμικό υπόβαθρο.”

Τόνισαν, επίσης, ότι οι οποιεσδήποτε γιορτές κι εκδηλώσεις πρέπει να γίνονται μέσα σε τέτοιο πλαίσιο, ώστε όλα τα παιδιά να μπορούν να συμμετέχουν και να κατανοούν τα ιστορικά γεγονότα.

 

 

Πήραμε τις πληροφορίες απο

philenews.

Back to top button