breaking newsΔιεθνήΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ευρωπαϊκή Ένωση: Περικοπές στις θέσεις των πυροσβεστών για το 2022 εν μέσω «κλιματικής κρίσης»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μέτρησε συνολικά 360.000 πυροσβέστες πέρυσι — 2.800 λιγότερους από το 2021, σύμφωνα με νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ Eurostat που επικαλείται το Politico.

«Η μείωση του αριθμού των πυροσβεστών εν μέσω μιας κλιματικής κρίσης είναι συνταγή καταστροφής», ανέφερε η Esther Lynch, γενική γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, σε δήλωση την Τρίτη.

«Ο αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή είναι ξεκάθαρος σε όλους αυτό το καλοκαίρι και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι πυροσβεστικές υπηρεσίες μας διαθέτουν το προσωπικό και τους πόρους που χρειάζονται για να κάνουν τη σωτήρια εργασία τους», πρόσθεσε, καλώντας τις χώρες να ενισχύσουν επενδύσεις στα πυροσβεστικά τους σώματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, 10 χώρες περιέκοψαν θέσεις εργασίας στους πυροσβέστες μεταξύ 2021 και 2022, με τις μεγαλύτερες μειώσεις προσωπικού να καταγράφονται στη Γαλλία, τη Ρουμανία, την Πορτογαλία, τη Σλοβακία, τη Βουλγαρία και το Βέλγιο

Ο αριθμός των πυροσβεστών στη Γαλλία μειώθηκε κατά 5.400, ενώ η Ρουμανία και η Πορτογαλία μείωσαν 4.250 και 2.907 θέσεις εργασίας πυροσβεστών αντίστοιχα.

Άλλες χώρες, ωστόσο, έχουν ενισχύσει τους στόλους τους: η Ισπανία πρόσθεσε 617 πυροσβέστες την ίδια περίοδο, ενώ η Ιταλία πρόσθεσε 546.

Οι Βρυξέλλες έχουν καταβάλει προσπάθειες για να επεκτείνουν τον ρόλο της ΕΕ στην αντιμετώπιση καταστροφών και σχεδιάζουν έναν μόνιμο, πανευρωπαϊκό στόλο πυροσβεστικών αεροσκαφών θα μπορεί να συνδράμει σε ευάλωτες χώρες.

Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν επίσης την ανάγκη για προληπτικά μέτρα, όπως η ενεργή διαχείριση των δασών για την καλύτερη πρόληψη και περιορισμό των πυρκαγιών.

primenews.

Back to top button