breaking newsΔιεθνήΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Έρχεται μεγάλη επισιτιστική κρίση με πρωτοφανείς αυξήσεις σε λιπάσματα και τρόφιμα μέχρι 300%!

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ως τροφή των Ευρωπαίων πολιτών την κατανάλωση γρύλων, σκουληκιών και ακριδών προκειμένου να αντέξει την μείωση της γεωργικής παραγωγής που προκάλεσαν οι κυρώσεις της στην Ρωσία

Αντιμέτωπος με μια πρωτοφανής επισιτιστική κρίση αναμένεται να βρεθεί ο πλανήτης, λόγω (και) των κυρώσεων που επέβαλλε η Δύση στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Εκτός από τις τιμές των καυσίμων που προκαλούν σοκ, οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων θα αυξηθούν κατά 8,5% έως το 2027, σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο των Ηνωμένων Εθνών.

Η αύξηση στην τιμή των λιπασμάτων συμβάλει καθοριστικά στην αύξηση της τιμής των τροφίμων καθώς όπως μεταδίδει το CNBC επικαλούμενο το αμερικανικό Γραφείο Γεωργίας ορισμένα λιπάσματα αναμένεται να αυξηθούν έως και κατά 300% από την τιμή που είχαν τον Σεπτέμβριο του 2020.

«Πέρυσι η τιμή ήταν περίπου 270 δολάρια ανά τόνο και τώρα είναι πάνω από 1.400 δολάρια ανά τόνο», δήλωσε ο Μίγκαν Κάισερ, της Kaiser Family Farms και διευθυντής του United Soybean Board, στο NBC για να προσθέσει «Είναι τρομακτικό».

Οι αγρότες μετακυλούν μέρος του αυξημένου κόστους στους καταναλωτές με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να πληρώνουν ακριβότερες τιμές.

Οι αυξήσεις στις τιμές των λιπασμάτων ξεκίνησαν όταν η Ρωσία επενέβη στην Ουκρανία το 2022. «Είναι εκπληκτικό το πόσο εξαρτημένος είναι ο κόσμος από τα λιπάσματα από την περιοχή της Ρωσία και της Ουκρανίας», δήλωσε στο CNBC η Τζοάνα Φόρμαν, επίκουρη καθηγήτρια στη Σχολή Διεθνών Υπηρεσιών του American University.

Σύμφωνα με τη Morgan Stanley η συγκεκριμένη περιοχή είναι υπεύθυνη για τουλάχιστον το 28% των παγκόσμιων εξαγωγών λιπασμάτων, συμπεριλαμβανομένων των λιπασμάτων με βάση το άζωτο, το κάλιο και το φώσφορο.

Στην αύξηση των τιμών στα λιπάσματα συμβάλλει καθοριστικά και η αύξηση στο κόστος του φυσικού αερίου, καθώς τα ορυκτά καύσιμα χρησιμοποιούνται στη διαδικασία παραγωγής λιπασμάτων.

«Υπάρχει άμεση σχέση με αυτό που βλέπουμε στις τιμές των καυσίμων και των λιπασμάτων», δήλωσε στο CNBC ο Τζο Χαντλεσμαν, διευθυντής του Wisconsin Institute for Discovery στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προτρέπει τους πολίτες της «να τρώνε… γρύλους, σκουλήκια και ακρίδες» αντί κρέατος

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ως τροφή των Ευρωπαίων πολιτών την κατανάλωση γρύλων, σκουληκιών και ακριδών προκειμένου να αντέξει την μείωση της γεωργικής παραγωγής που προκάλεσαν οι κυρώσεις της στην Ρωσία!

Σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι αλευροσκώληκες έγιναν το πρώτο έντομο που θα μπορούν να καταναλώνουν ως τρόφιμο οι Ευρωπαίοι. Ο Ράφαελ Πέρεζ, επικεφαλής της ομάδας για τα νέα τρόφιμα στη ΓΔ SANTE, τονίζει την απόφαση αυτή που διευρύνει τις διατροφικές επιλογές των καταναλωτών στην ΕΕ, τον ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο των εντόμων για μια πιο υγιή και βιώσιμη διατροφή, καθώς και τα οφέλη που συνεπάγεται η κατανάλωσή τους για το περιβάλλον τα προσεχή έτη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του FAO, πάνω από 1.900 είδη εντόμων έχουν χρησιμοποιηθεί ως τροφή παγκοσμίως. Όπως και για τους αλευροσκώληκες, στο πλαίσιο του κανονισμού για τα νέα τρόφιμα η Επιτροπή έχει λάβει αρκετές αιτήσεις για την έγκριση άλλων ειδών εντόμων, όπως οι προνύμφες Alphitobius diaperinus (μικρό σκαθάρι των αλεύρων), Gryllodes sigillatus (τροπικός οικοδίαιτος γρύλος), Acheta domesticus (οικοδίαιτος γρύλος ή τριζόνι), Locusta migratoria (αποδημητική ακρίδα) και προνύμφες Hermetia illucens (μαύρη μύγα των απορριμμάτων).

Μέχρι στιγμής η Επιτροπή έχει κρίνει έγκυρες 11 αιτήσεις και διενεργείται αξιολόγηση ασφάλειας για καθεμία από αυτές. Μόλις εκδοθεί θετική γνώμη από την EFSA, η Επιτροπή θα προχωρήσει στη διαδικασία έγκρισης.

Τα προσεχή έτη τα είδη εντόμων που θα εγκριθούν βάσει του κανονισμού για τα νέα τρόφιμα θα αποτελούν μια ολοένα και σημαντικότερη εναλλακτική πηγή πρωτεϊνών, που θα συμβάλλουν στους στόχους της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» για ένα βιώσιμο σύστημα τροφίμων στην ΕΕ και παγκοσμίως.

Ο Ράφαελ Πέρεζ

Δηλαδή, τους προτρέπει να τρώνε αυτά αντί για ψωμί, λαχανικά ή κρέας, διότι η Ρωσία σε απάντηση των κυρώσεων έχει απαγορεύσει στα «μη φιλικά κράτη» την εξαγωγή λιπασμάτων, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την μείωση της παραγωγής λαχανικών δημητριακών κλπ. αλλά και την απαγόρευση εξαγωγής δημητριακών που είχε ως αποτέλεσμα την μείωση των ζωοτροφών.

Και για απάντηση σε αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε ότι οι πολίτες πρέπει να… τρώνε έντομα!

Γιατί; Όχι μόνο γιατί δεν θα έχουμε φαγητό επειδή κάποιοι αποφάσισαν να πολεμήσουν «μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό» αλλά και γιατί κάνουμε καλό στο περιβάλλον:

– υψηλή απόδοση μετατροπής τροφής των εντόμων
– λιγότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου
– λιγότερη χρήση νερού και καλλιεργήσιμων εκτάσεων
– χρήση βιομετατροπής με βάση τα έντομα για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων

Ναι αυτά γράφει η καμπάνια!

primenews
Back to top button