breaking newsΔιεθνήΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Εκτός ελέγχου οι τιμές σε αέριο, πετρέλαιο, ρεύμα

Με οικονομική και κοινωνική ασφυξία απειλεί το μπαράζ ανατιμήσεων στη διεθνή ενεργειακή αγορά

Ιλιγγιώδη πορεία κατέγραψαν τα τελευταία 24ωρα οι τιμές σε φυσικό αέριο, ηλεκτρική ενέργεια και πετρέλαιο, «σφραγίζοντας» ένα συνεχές ράλι ενεργειακών τιμών, με πρωτοφανή ένταση και διάρκεια. Την ίδια ώρα, η Ευρώπη προσπαθεί να βρει τρόπους να αντιμετωπίσει αυτό το τριπλό μέτωπο ενόψει ενός πολύ δύσκολου χειμώνα. Αναλυτές, πάντως, εκτιμούν, ότι ο δρόμος των επιδοτήσεων είναι αδιέξοδος και πυροδοτεί περισσότερο το κλίμα.

Το ευρωπαϊκό συμβόλαιο του φυσικού αερίου για τον Σεπτέμβριο έφτασε έως και τα 323 ευρώ η μεγαβατώρα χθες, Πέμπτη, το μεσημέρι στον κόμβο ενέργειας του Άμστερνταμ (TTF), εξαιτίας των εντεινόμενων ανησυχιών για τον εφοδιασμό της Ευρώπης. Παράλληλα, η Gazprom αναμένεται να σταματήσει ξανά τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του Nord Stream, για τρεις ημέρες, από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου, ασκώντας εκ νέου πιέσεις στην περιοχή σε μια περίοδο που προσπαθεί να ανεφοδιαστεί με καύσιμα για τον χειμώνα.

Στην αγορά χονδρικής του ρεύματος, οι τιμές έσπασαν το «φράγμα» των 700 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε επτά ευρωπαϊκές χώρες. Πρώτα στην Ιταλία, όπου η χονδρική για σήμερα είναι στα 718 ευρώ ανά μεγαβατώρα και στη Γαλλία, όπου η τιμή διαμορφώθηκε στα 706 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Το πετρέλαιο μπρεντ επέστρεψε σε ανοδική πορεία πάνω από τα 101 δολάρια το βαρέλι, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για την προσφορά εν μέσω διαταραχών στις ρωσικές εξαγωγές, του ενδεχομένου μείωσης της παραγωγής του ΟΠΕΚ και της μερικής διακοπής λειτουργίας αμερικανικού διυλιστηρίου, συμπληρώνοντας έτσι το μπαράζ ανατιμήσεων στη διεθνή ενεργειακή αγορά.

Η ενεργειακή κρίση προκαλεί «πολιτικό σεισμό»

Σύμφωνα με αναλυτές που επικαλείται σε δημοσίευμά του το Bloomberg, τέσσερις παράγοντες επιδρούν συνδυαστικά, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για τις τιμές στην Ευρώπη: το ρωσικό «ενεργειακό όπλο», η γαλλική κρίση στην πυρηνική ενέργεια, η πτώση παραγωγής από τα αιολικά λόγω της άπνοιας και το πλήγμα στα υδροηλεκτρικά εργοστάσια από την ξηρασία.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν ήδη διαθέσει περίπου 280 δισ. ευρώ για να μετριάσουν τον αντίκτυπο στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά από την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας, ωστόσο η βοήθεια κινδυνεύει να ενισχύσει την κρίση, επισημαίνεται επίσης.

«Είναι σαν να σβήνεις τη φωτιά με βενζίνη», δήλωσε η Joanna Mackowiak-Pandera, πρόεδρος του think tank Forum Energii με έδρα τη Βαρσοβία. «Δεν έχουμε φτάσει ακόμη στον πάτο της κρίσης».

Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενδέχεται να πραγματοποιήσουν έκτακτη συνεδρίαση για να συζητήσουν την έξαρση στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας. Η Τσεχία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του μπλοκ, εξετάζει το ενδεχόμενο να συγκαλέσει μια σύνοδο για να συζητήσει την ιδέα του ανώτατου ορίου των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο CTK επικαλούμενο τον υπουργό Βιομηχανίας Jozef Sikela.

Prime News

Back to top button