breaking newsΔιεθνήΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η Ρωσία προειδοποιεί την Ευρώπη για «πυρηνικά ατυχήματα»

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε σήμερα Παρασκευή 12 Αυγούστου την Ευρώπη με «πυρηνικά ατυχήματα» αν κτυπηθεί ο σταθμός της Ζαπορίζια από Ουκρανούς.

Παράλληλα, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπέζνια, προειδοποίησε ότι:

«Εάν συνεχιστούν οι επιθέσεις των Ουκρανικών δυνάμεων, η πραγματική κλίμακα της πυρηνικής καταστροφής στο ZNPP δεν είναι αδύνατο να την φανταστεί η ανθρωπότητα. Σε αυτή την περίπτωση, όλη η ευθύνη για αυτό θα πέσει στους δυτικούς χορηγούς του Κιέβου».

Η Ουκρανία έχει κατηγορήσει τη Ρωσία ότι βομβαρδίζει ουκρανικές πόλεις από την τοποθεσία αυτή, γνωρίζοντας ότι οι ουκρανικές δυνάμεις δεν θα μπορούσαν να διακινδυνεύσουν να ανταποδώσουν τα πυρά. Υποστηρίζει ότι η Μόσχα έχει η ίδια βομβαρδίσει την περιοχή ενώ κατηγορεί την Ουκρανία.

«Αυτοί (το Κίεβο και οι σύμμαχοί του) λένε ότι είναι η Ρωσία. Αυτό προφανώς είναι 100% ανοησίες, ακόμα και για το ανόητο ρωσοφοβικό κοινό», έγραψε σε ανάρτηση στο Telegram ο Μεντβέντεφ, που τώρα είναι αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας. «Λένε ότι συμβαίνει εντελώς τυχαία, σαν να λένε δεν το θέλαμε», πρόσθεσε. «Τι μπορώ να πω; Ας μην ξεχνάμε ότι και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας. Και εκεί μπορούν επίσης να συμβούν ατυχήματα».

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας των Ηνωμένων Εθνών έχει δηλώσει ότι ο βομβαρδισμός της Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου σταθμού πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη, μπορεί να προκαλέσει πυρηνική καταστροφή, αλλά δεν έχει καταφέρει να ορίσει τις προϋποθέσεις για μια επιθεώρηση.

«H επιστροφή του εργοστασίου στους Ουκρανούς θα ήταν κοροϊδία από άποψη ασφάλειας»

Το Κίεβο και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έχουν ζητήσει την αποστρατιωτικοποίηση της περιοχής και οι μεγάλες οικονομίες της Ομάδας των 7 (G7) έχουν καλέσει τη Ρωσία να την επιστρέψει στην Ουκρανία.

Ωστόσο, ο Ρώσος βουλευτής Λεονίντ Σλούτσκι, πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, δήλωσε ότι η ιδέα της επιστροφής του εργοστασίου στον έλεγχο των Ουκρανών είναι «κοροϊδία από την άποψη της διασφάλισης της ασφάλειας».

«Και όλες οι δηλώσεις από τους υπουργούς Εξωτερικών της G7 σε στήριξη των αιτημάτων τους δεν είναι τίποτα άλλο παρά ‘χορηγία πυρηνικής τρομοκρατίας’», πρόσθεσε ο ίδιος στο Telegram.

ΟΗΕ και G7 ζητούν αποστρατιωτικοποίηση

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας των Ηνωμένων Εθνών έχει δηλώσει ότι ο βομβαρδισμός της Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου σταθμού πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη, μπορεί να προκαλέσει πυρηνική καταστροφή, αλλά δεν έχει καταφέρει να ορίσει τις προϋποθέσεις για μια επιθεώρηση.

Το Κίεβο και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έχουν ζητήσει την αποστρατιωτικοποίηση της περιοχής και οι μεγάλες οικονομίες της Ομάδας των 7 (G7) έχουν καλέσει τη Ρωσία να την επιστρέψει στην Ουκρανία.

Ποιοι βομβαρδίζουν τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια;

«Έχει ήδη προσδιοριστεί ποιος ξεκάθαρα βομβάρδισε εγκαταστάσεις και το έδαφος του πυρηνικού σταθμού Ζαπορίζια. Πρόκειται για μονάδες από την 44η ταξιαρχία πυροβολικού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας. Βομβάρδισαν από τη Νικόπολη με πυροβόλα 152 χλστ., προς το πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια», ανέφερε ο ο γενικός συνταγματάρχης Μιχαήλ Μιζίντσεφ, επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Άμυνας Ελέγχου της Ρωσικής Ομοσπονδίας

Νωρίτερα ο ίδιος, δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ να εμποδίζουν την ηγεσία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας στη διεξαγωγή αντικειμενικής παρακολούθησης της κατάστασης του πυρηνικού σταθμού.

Nuclear-ftr.jpeg

«Ο πυρηνικός σταθμός δεν θα επιστραφεί στην Ουκρανία»

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια δεν μπορεί να επιστραφεί στην Ουκρανία επειδή οι Ουκρανοί δεν είναι σε θέση να εγγυηθούν την ασφάλειά του» δήλωσαν ρώσοι αξιωματούχοι. «Ο μόνος τρόπος για να εγγυηθεί κανείς την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού είναι να έχει 100% έλεγχο της δραστηριότητάς του. Δεδομένης της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, οι ουκρανικές αρχές δεν είναι σε θέση να παρέχουν αυτό το είδος ελέγχου εξ ορισμού», συμπλήρωσαν.

«Δεδομένων των συνεχιζόμενων εξαιρετικά ανεύθυνων επιθέσεων στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια από τις ουκρανικές δυνάμεις, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πρόσβαση οποιουδήποτε μη εξουσιοδοτημένου προσώπου στις εγκαταστάσεις του πυρηνικού σταθμού ενέχει κίνδυνο περαιτέρω πρόκλησης», πρόσθεσαν.

Τι συνέβη στην ρωσική βάση «Saki» στην Κριμαία;

Η απώλεια 8 μαχητικών αεροσκαφών στη ρωσική βάση Saki , στην Κριμαία, μείωσε σημαντικά την αεροπορική ικανότητα του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού ναυτικού.

Το επεισόδιο στην αεροπορική βάση θα ωθήσει τον ρωσικό στρατό να επανεξετάσει την «αντίληψη της απειλής», καθώς μέχρι τώρα η Κριμαία θεωρούνταν πιθανώς ως περιοχή ασφαλούς οπισθοφυλακής.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών δεν κάνουν υποθέσεις για τα αίτια των εκρήξεων σε μια αποθήκη πυρομαχικών στην περιοχή της στρατιωτικής βάσης που κατέστρεψε ρωσικά αεροπλάνα, αλλά ουκρανικές στρατιωτικές πηγές ανέφεραν ότι ήταν Ουκρανικό σχέδιο αν και δεν μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα.

l6opcfahf2c9rkdug16-kmdD-U401577006508grC-600x313IlSole24Ore-Web.jpg

Οι Ρώσοι αξιωματούχοι παραμένουν μπερδεμένοι σχετικά με την επίθεση της 9ης Αυγούστου στην αεροπορική βάση Saki στην κατεχόμενη Κριμαία, πάνω από 225 χιλιόμετρα πίσω από τις ρωσικές γραμμές, η οποία κατέστρεψε τουλάχιστον οκτώ ρωσικά αεροσκάφη και πολλά κτίρια.

Οι δορυφορικές εικόνες επιβεβαίωσαν αναφορές από την πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας ότι η επίθεση κατέστρεψε τουλάχιστον οκτώ ρωσικά αεροσκάφη, σε αντίθεση με τους ρωσικούς ισχυρισμούς ότι οι εκρήξεις δεν προκάλεσαν ζημιά σε κανένα αεροσκάφος και δεν ήταν αποτέλεσμα επίθεσης.

To ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε στις 9 Αυγούστου ότι πυρομαχικά είχαν πυροδοτηθεί σε χώρο αποθήκευσης στο αεροδρόμιο λόγω αμέλειας, όχι επίθεσης, και ισχυρίστηκε ότι κανένα αεροσκάφος δεν υπέστη ζημιές.

Ρώσος αξιωματούχος ισχυρίστηκε στις 10 Αυγούστου ότι η έκρηξη πιθανότατα δεν προκλήθηκε από επίθεση πυραύλων και υπέθεσε ότι οι εκρήξεις μπορεί να οφείλονται σε αμέλεια και μη συμμόρφωση με τους κανονισμούς ασφαλείας ή σε drones ή μικρό ελικόπτερο οπλισμένο με πυρομαχικά που επιτέθηκε σε μέρος της αεροπορικής βάσης.

Ένας ανώνυμος Ουκρανός αξιωματούχος είπε στους New York Times ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια ανταρτών.

Ένας άλλος ανώνυμος Ουκρανός αξιωματούχος είπε στην Washington Post ότι οι ουκρανικές ειδικές δυνάμεις προκάλεσαν την έκρηξη, ενώ άλλοι Ουκρανοί αξιωματούχοι αναφέρθηκαν σιωπηρά στην επίθεση, αλλά δεν ανέλαβαν επισήμως την επίθεση.

Το ενδιαφέρον είναι ότι επίσημα οι Ουκρανοί δεν έχουν αναφερθεί στο χτύπημα…ωστόσο, ουκρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι ανέλαβαν τα εύσημα για δύο επιδρομές πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς σε μια αποθήκη πυρομαχικών στη Novooleksiivka στην περιοχή Henichensk (βόρεια της Κριμαίας) και στη θέση διοίκησης της τακτικής ομάδας τάγματος (BTG) του 217ου Αερομεταφερόμενου Συντάγματος Φρουρών στο Maksyma Horkoho στο η νοτιοδυτική ακτή της περιφέρειας της Χερσώνα.

Prime News

Back to top button