Διεθνή

Η συρο-τουρκική προσέγγιση είναι μια πραγματικότητα;;

Μετά από αρκετές μυστικές συναντήσεις ασφαλείας σε διαφορετικά επίπεδα στην ύπαιθρο της Λατάκεια, στην Τεχεράνη και τη Μόσχα, και τη συνέχιση των εργασιών του συριακού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη, στο οποίο η Άγκυρα έφτανε συχνά με τους στρατιωτικούς της απεσταλμένους στη Συρία (από το 2020), ο Πρόεδρος Πούτιν έπεισε τον Άσαντ και τον Ερντογάν να εξουσιοδοτήσουν αφενός τον Υποστράτηγο Mamlouk, Διευθυντή του Γραφείου Εθνικής Ασφάλειας της Συρίας και αφετέρου τον Διοικητή των Τουρκικών Πληροφοριών Χακάν Φιντάν (γνωρίζονται καλά μεταξύ τους), να πραγματοποιήσουν έναν γύρο μυστικών συνομιλιών στη Μόσχα τον Ιούλιο, υπό την παρουσία του Ρώσου υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου. Σύμφωνα με ρωσικές, δυτικές και αραβικές πηγές, ο υποστράτηγος Mamlouk και ο Fidan παρουσίασαν έναν μακρύ κατάλογο ακραίων απαιτήσεων.

Η Συρία απαιτεί ένα χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση της Τουρκίας από το συριακό έδαφος (η Τουρκία ελέγχει συριακούς θύλακες ίσους σε έκταση με το διπλάσιο του Λιβάνου), να σταματήσει να υποστηρίζει τις αυτονομιστικές ομάδες, την επιστροφή του Ιντλίμπ (υπό τον έλεγχο των υποστηριζόμενων από την Τουρκία φατριών από το 2015), την αποκατάσταση του ελέγχου του συνοριακού περάσματος Μπαμπ αλ Χάουα μεταξύ Τουρκίας και Ιντλίμπ και τη διάνοιξης του αυτοκινητοδρόμου «Μ4» (που εκτείνεται από τα σύνορα της Μεσογείου στα δυτικά έως το Ιράκ στα ανατολικά και ελέγχεται από συριακές, τουρκικές και κουρδικές δυνάμεις ), τη βοήθεια προς τη Δαμασκό για παράκαμψη δυτικών κυρώσεων (όπως κάνει η Τουρκία με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας), τη συμβολή στην ανοικοδόμηση της Συρίας, τη συνεργασία για την αποκατάσταση του ελέγχου στους φυσικούς πόρους πετρελαίου, φυσικού αερίου και γεωργίας της Συρίας ανατολικά του Ευφράτη, υπό αμερικανική κατοχή υποστηριζόμενη από τις Κουρδικές Μονάδες.

Όσον αφορά τα αιτήματα της Τουρκίας, περιλαμβάνουν, σοβαρή δράση κατά των “Κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού”, συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας των δύο χωρών, διαπραγματεύσεις με την υποστηριζόμενη από την Τουρκία λεγόμενη συριακή αντιπολίτευση για την επίτευξη πολιτικής διευθέτησης, την επιστροφή των Σύρων προσφύγων, τη δημιουργία «ασφαλών περιοχών» στο Χαλέπι και άλλων περιοχών στη βόρεια Συρία σε βάθος 30 χιλιομέτρων και τη βοήθεια και διευκόλυνση των εργασιών της Συριακής Συνταγματικής Επιτροπής (που θα επιφέρει αλλαγές στο πολιτικό σύστημα της Συρίας, οι οποίες υπαγορεύονται από ξένα συμφέροντα). Επί του πρακτέου , η συνάντηση δεν οδήγησε σε κάποιο σημαντικό αποτέλεσμα ή πρόοδο των σχέσεων…

Σαν να ήθελαν, τόσο ο Άσαντ όσο και ο Ερντογάν απλά να μην δώσουν την εντύπωση ότι αντιτίθενται στη διαμεσολάβηση του Ρώσου Προέδρου. Ωστόσο, πηγές επιμένουν, ότι ο Ερντογάν συνομιλεί με τον Άσαντ και ότι τώρα απλά προτιμούν να επικεντρωθούν στην «ενοποιημένη τους δράση και σχεδιασμό ενάντια στα υποστηριζόμενα από τις ΗΠΑ αυτονομιστικά κινήματα στη βορειοανατολική Συρία, τα οποία δίνουν ως αντάλλαγμα τον ορυκτό πλούτο της χώρας. Στο ίδιο πλαίσιο, ο Πούτιν και ο Χαμενεΐ θεώρησαν ότι «κατάφεραν να πείσουν τον Ερντογάν να προσεγγίσει τον Άσαντ» και ότι η τριμερής σύνοδος κορυφής στην Τεχεράνη ήταν σημάδι νίκης για τον Άσαντ. Παρά τις προσπάθειες του Ιράν να εισέλθει στη γραμμή διαμεσολάβησης για την ασφάλεια μεταξύ Συρίας και Τουρκίας, φαίνεται ότι αυτό δεν άρεσε και ότι μόνο η Ρωσία συνεχίζει να μεσολαβεί μεταξύ των δύο χωρών.

Προτεραιότητα της Συρίας τώρα είναι να ευχαριστήσει τη Μόσχα και να αναζητήσει γραμμές με την Άγκυρα, ειδικά μετά τη δυτικοαμερικανική αντιπαράθεση στην Ουκρανία. Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι το τρένο εξομάλυνσης μεταξύ Δαμασκού και Άγκυρας έχει ξεκινήσει και ότι η Μόσχα εργάζεται για τη διαμόρφωση των σταθμών, της ταχύτητας, και του περιεχομένου της. Είτε θα πρόκειται για μια γρήγορη μετάβαση στο πολιτικό πλαίσιο είτε θα παραμείνει στο πλαίσιο των υπηρεσιών ασφαλείας και της αναζήτησης κοινών ρεαλιστικών στόχων.

Υπάρχει μια πολιτική ”προφητεία” που λέει ότι όταν κλείσει το συροτουρκικό μέτωπο θ΄ανοίξει το ελληνοτουρκικό……

dimpenews.com

Back to top button