breaking newsΕλλάδα

Μεταναστευτικό: Η Τουρκία αλλάζει τακτική στο Αιγαίο – Τρίτο ιστιοφόρο με μετανάστες στα Κύθηρα

Μεταναστευτικό: Η Τουρκία αλλάζει τακτική στο Αιγαίο – Τρίτο ιστιοφόρο με μετανάστες στα Κύθηρα
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Μεταναστευτικό: Η Τουρκία εξακολουθεί να είναι η επιτήδεια πρόθυμη απέναντι στα κυκλώματα των δουλέμπορων

Την τακτική της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού συνεχίζει η Τουρκία εφαρμόζοντας νέες τακτικές τόσο στον Έβρο όσο και στο Αιγαίο.

Στον Έβρο η νέα «μηχανή» που έχουν στήσει οι Τούρκοι είναι η προώθηση παράνομων μεταναστών – ακόμα και με τη χρήση βίας σύμφωνα με μαρτυρίες – σε νησίδες και η εγκατάλειψή τους εκεί σε μια προσπάθεια να υποχρεώσουν τις ελληνικές αρχές να παρέμβουν.

Στο Αιγαίο η τακτική πλέον είναι αντί οι δουλέμποροι να χρησιμοποιούν για τις μεταφορές μεταναστών πλαστικές βάρκες όπως συνέβαινε την περίοδο της «έκρηξης» των αφίξεων στα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου, αυτό να γίνεται πλέον με ιστιοφόρα και τελικό προορισμό την Ιταλία.

Στην τακτική αυτή αναφέρθηκε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλουλέγοντας ότι δεν χρησιμοποιούν πλέον τα γνωστά περάσματα στα στενά τα οποία φρουρούνται πολύ καλά από το Λιμενικό, αλλά επιλέγονται μεγάλα ιστιοφόρα με προορισμό συνήθως την Ιταλία, χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία.

Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες στα Κύθηρα έφτασαν τρία ιστιοφόρα γεμάτα παράνομους μετανάστες μεταφέροντας συνολικά περισσότερους από 230 ανθρώπους με το Λιμενικό να έχει συλλάβει τρεις Τούρκους δουλέμπορους.

Στο τρίτο σκάφος, ένα καταμαράν, σύμφωνα με την ΕΡΤ, που έδεσε στον Λημνιώνα την Πέμπτη (18/08), επέβαιναν 67 άτομα που αποβιβάστηκαν στα Κύθηρα και στη συνέχεια εντοπίστηκαν από τις Αρχές.

Οι 67 άνθρωποι έρχονται να προστεθούν στους άλλους 170 που αφίχθησαν με παρόμοιο τρόπο στο νησί μέσα στο τελευταίο 24ωρο.

Κύθηρα: Συνελήφθησαν τρεις διακινητές

Συνολικά 94 ήταν οι παράνομοι μετανάστες που έφτασαν στα Κύθηρα με ιστιοφόρο την Τετάρτη με τους 55 εξ αυτών να είναι ανήλικοι όπως ανακοίνωσε το Λιμενικό.

Παράλληλα το Λιμενικό ανακοίνωσε ότι προχώρησε στη σύλληψη των τριών Τούρκων διακινητών των παράνομων μεταναστών, ηλικίας 30, 29 και 17 ετών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λιμενικού η ενημέρωση για την άφιξη των μεταναστών έγινε από άνδρες του αστυνομικού τμήματος που τους εντόπισαν στην περιοχή ¨ΠΙΣΩ ΓΙΑΛΟΣ¨ Καψαλίου.

Στο σημείο μετέβησαν Λιμενικοί και Αστυνομικοί που εντόπισαν στον δρόμο συνολικά ενενήντα 97 αλλοδαπούς (15 γυναίκες και 82 άνδρες) διάφορων εθνικοτήτων, εκ των οποίων οι πενήντα 55 ήταν ανήλικοι.

Οι παράνομοι μετανάστες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Καψαλίου, ενώ διαπιστώθηκε η ύπαρξη ιστιοφόρου σε βραχώδη ακτή, το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί ως μέσο μεταφοράς τους. Από την προσάραξη του ιστιοφόρου δεν διαπιστώθηκε θαλάσσια ρύπανση, ενώ όλοι οι παράνομοι μετανάστες είναι καλά στην υγεία τους.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη (1εντοπίστηκε και δεύτερο σκάφος με μετανάστες στο μόλο του Καψαλίου στα Κύθηρα. Σε αυτό επέβαιναν, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, εβδομήντα τρία άτομα, μεταξύ των οποίων δύο Ρώσοι και οι περισσότεροι υπήκοοι Ιράκ και Ιράν.

 

newsbomb

Back to top button