breaking newsΔιεθνήΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πρόεδρος ΡΑΕ Ευρώπης: «Αν η Ρωσία κόψει το φ.α. & δεν υπάρχει αρκετό για να καλύψει τη ζήτηση τότε θα υπάρξει δελτίο»

Καύσωνας και χαμηλή παραγωγή σε πυρηνική και υδροηλεκτρική ενέργεια επιδεινώνουν την κατάσταση

Οι τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη έφτασαν σε νέα ρεκόρ σήμερα Πέμπτη 11 Αυγούστου, καθώς ο καύσωνας περιορίζει τις προμήθειες ενέργειας και οι πυρκαγιές μαίνονται σε ολόκληρη τη Γαλλία.

Τα κέρδη αντικατοπτρίζουν μια σφιχτή αγορά φυσικού αερίου -που χρησιμοποιείται ως καύσιμο στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγή- καθώς η Ρωσία μειώνει τις προμήθειες και η Ευρώπη εργάζεται για να αναπληρώσει τα αποθέματα για το χειμώνα.

Η πτώση της παραγωγής από πυρηνικούς αντιδραστήρες, καθώς και η χαμηλή παραγωγή αιολικής ενέργειας και υδροηλεκτρικής ενέργειας, έχουν επιδεινώσει την πίεση, αυξάνοντας το φάσμα των παρεμβάσεων για τη μείωση της ζήτησης.

«Αν η Ρωσία κόψει το φυσικό αέριο και γίνει πραγματικότητα το σενάριο να μην υπάρχει αρκετό φυσικό αέριο για να καλύψει το σύνολο της ζήτησης, τότε θα υπάρξει δελτίο», δήλωσε η Annegret Groebel, πρόεδρος του Συμβουλίου Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας της Ευρώπης, σε συνέντευξή της στο Bloomberg.

Τα μπλακ άουτ «μπορούν να αποφευχθούν, αλλά φυσικά απαιτεί πολλή προπαρασκευαστική εργασία, την οποία κάνουμε αυτή τη στιγμή».

Η γερμανική ισχύς αναφοράς για το επόμενο έτος αυξήθηκε έως και 6,6% στα 455 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο European Energy Exchange AG.

Το γαλλικό συμβόλαιο αυξήθηκε έως και 7,8%, φθάνοντας στα 622 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 1.100 δολάρια για την ισοδύναμη ενέργεια ενός βαρελιού πετρελαίου.

Τα κύματα καύσωνα αυτό το καλοκαίρι ενίσχυσαν τη ζήτηση, επιδεινώνοντας περαιτέρω τις διαταραχές στον εφοδιασμό, με βασικούς υδάτινους δρόμους -που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας, την ψύξη πυρηνικών σταθμών και τα πλοία ενεργειακών εμπορευμάτων — να ξεραίνονται.

Καύσωνας και χαμηλή παραγωγή σε πυρηνική και υδροηλεκτρική ενέργεια επιδεινώνουν την κατάσταση

Η Γαλλία βρίσκεται σε ιδιαίτερα δεινή θέση, καθώς πάνω από το μισό των πυρηνικών της εγκαταστάσεων είναι εκτός λειτουργίας για λόγους συντήρησης.

Κανονικά το έθνος θα εξήγαγε ηλεκτρική ενέργεια, αλλά φέτος έχει μετατραπεί αποκλειστικά σε εισαγωγέα, οδηγώντας τις γειτονικές χώρες να καίνε περισσότερο φυσικό αέριο για να κρατήσουν τα φώτα αναμμένα. Οι πυρκαγιές μαίνονται στη χώρα, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν να ζητήσει βοήθεια από όλη την Ευρώπη ώστε να συνδράμει τους 10.000 Γάλλους πυροσβέστες στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

«Η ιστορικά χαμηλή παραγωγή πυρηνικής ενέργειας και τα χαμηλά επίπεδα δεξαμενές υδροηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την Ευρώπη αφήνουν έλλειμμα στην προμήθεια που μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με πηγές όπως ο άνθρακας και το φυσικό αέριο», δήλωσε ο Patricio Alvarez, αναλυτής στο Bloomberg Intelligence. «Αυτό επιδεινώνει την ανθεκτικότητα της ζήτησης φυσικού αερίου σε μια περίοδο φθίνουσας προσφοράς από τη Ρωσία».

Τα χαμηλά αποθέματα ενέργειας οδήγησαν το Ηνωμένο Βασίλειο να εκδώσει μια προειδοποίηση σχετικά με ένα στενό περιθώριο μεταξύ προσφοράς και ζήτησης το βράδυ της Πέμπτης.

Και ενώ το National Grid ESO, ο διαχειριστής του δικτύου της χώρας, δήλωσε ότι θα υπάρξει επαρκής παραγωγή, πρόκειται για ακόμα ένα σημάδι των δυσκολιών που αντιμετωπίζει το ευρωπαϊκό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας φέτος.

pronews

Back to top button