Διεθνή

Στρατιωτικό αεροδρόμιο Saki στην Κριμαία: Εκτόξευση πυραύλου ή σαμποτάζ; Οι ΗΠΑ δηλώνουν αμέτοχες…

Το Πεντάγωνο διαβεβαίωσε την Παρασκευή ότι δεν είχε πληροφορίες για την αιτία των πρόσφατων εκρήξεων σε ρωσική στρατιωτική βάση στην Κριμαία, ενώ τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν παραδώσει στο Κίεβο κανένα όπλο που τους επέτρεπε να πραγματοποιήσουν ένα τέτοιο χτύπημα.

Το ρωσικό στρατιωτικό αεροδρόμιο Saki, στην Κριμαία που προσαρτήθηκε το 2014 από τη Ρωσία, υπέστη σοβαρές ζημιές την Τρίτη από μια σειρά εκρήξεων που παρουσιάστηκαν ως τυχαίες από τη Μόσχα, αλλά τις οποίες οι ειδικοί αποδίδουν σε επίθεση των ουκρανικών δυνάμεων.

Το Σάκι ήταν κυρίως βάση για αεροσκάφη του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας

Το Κίεβο δεν ανέλαβε την ευθύνη για αυτήν την επίθεση και οι πολλαπλές εκρήξεις, που βιντεοσκοπήθηκαν από μάρτυρες που αργότερα δημοσίευσαν βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα, παραμένουν ανεξήγητες.

Αυτός ο συνδυασμός εικόνων από δορυφορικές εικόνες που διανεμήθηκε από τη Maxar Technologies και κυκλοφόρησε στις 11 Αυγούστου 2022 δείχνει την αεροπορική βάση Saki στη Novofedorivka της Κριμαίας, πριν (πάνω) και μετά (κάτω) την αναφερόμενη επίθεση.

Εκτόξευση πυραύλου ή sabotage;
«Δεν έχουμε τίποτα να υποδείξουμε εάν υπήρξε εκτόξευση πυραύλου ή όχι, δεν μπορώ να πω αν υπήρξε σαμποτάζ ή όχι», δήλωσε στους δημοσιογράφους ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος των ΗΠΑ. “Δεν ξέρω”.

«Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι δεν ήταν ένα χτύπημα ATACMS, γιατί δεν τους δώσαμε ATACMS», πρόσθεσε ο ανώτερος αξιωματικός, ο οποίος ζήτησε την ανωνυμία του, σε σχέση με τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους με βεληνεκές 300 χλμ. που το Κίεβο προσπαθεί να πείσει την Ουάσιγκτον να το προμηθεύσει.

Οι ναυτικές αεροπορικές δυνατότητες του στόλου είναι πλέον πολύ μειωμένες

Himars
Συμβατοί με τα συστήματα πυροβολικού ακριβείας της Himars που είναι ήδη διαθέσιμα στις ουκρανικές δυνάμεις, αυτοί οι πύραυλοι θα επιτρέψουν στο Κίεβο να χτυπήσει βαθείς στόχους σε εδάφη που ελέγχονται από τη Μόσχα,αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν να αποφύγουν υπό τον φόβο επέκτασης της σύγκρουσης με τις χώρες του ΝΑΤΟ.

«Δεν τους έχουμε παράσχει τίποτα που να επιτρέπει ή να τους βοηθά να χτυπήσουν την Κριμαία», σημείωσε ο ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος.

Χωρίς να αποδίδει την επίθεση στις ουκρανικές δυνάμεις, τόνισε ότι είχε «σχετικά σημαντικό αντίκτυπο» στη ρωσική Πολεμική Αεροπορία.

Η βρετανική στρατιωτική υπηρεσία εκτίμησε την Παρασκευή ότι τουλάχιστον πέντε ρωσικά μαχητικά-βομβαρδιστικά Su-24 και τρία αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων SU-30 είχαν καταστραφεί ή υποστεί σοβαρές ζημιές, αλλά ότι ο αεροδιάδρομος ήταν «πιθανώς» ακόμα να χρησιμοποιηθεί. (για 9 Σουκόι αεροσκάφη κάνουν λόγο διάφορες πηγές και ρώσικες)

Δεν τους έχουμε παράσχει τίποτα που να επιτρέπει ή να τους βοηθά να χτυπήσουν την Κριμαία

«Το Σάκι ήταν κατά κύριο λόγο μια βάση για τα αεροσκάφη του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας», ανέφερε στο Twitter η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών. «Οι ναυτικές αεροπορικές δυνατότητες του στόλου είναι πλέον πολύ μειωμένες».rtbf

dimpenews.com

Back to top button