breaking newsΔιεθνή

Ρωσίδα δημοσιογράφος ισχυρίζεται ότι έπεσε θύμα δηλητηρίασης σε γερμανικό τρένο

Θύμα δηλητηρίασης ισχυρίζεται ότι έπεσε Ρωσίδα δημοσιογράφος μέσα σε γερμανικό τρένο τον περασμένο Οκτώβριο.

«Όταν εργάζεσαι ως ερευνητής δημοσιογράφος στην Ρωσία πρέπει συνεχώς να προσεκτικός» δήλωσε η ίδια στο πρακτορείο Reuters. «Πρέπει να παίρνεις συνεχώς πλήθος μέτρων. Αλλά όταν βρέθηκα στην Ευρώπη ξέχασα όλα αυτά τα μέτρα ασφαλείας».

Οι Γερμανοί εισαγγελείς ερευνούν αν η Κοστιουτσένκο, που τώρα ζει κρυμμένη, έπεσε θύμα απόπειρας δολοφονίας όταν αρρώστησε τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί επανειλημμένα οποιαδήποτε εμπλοκή σε απόπειρες δολοφονίας αντιπάλων του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Τα συμπτώματά της δημοσιογράφου ξεκίνησαν με αποπροσανατολισμό και πόνο στο στομάχι στο ταξίδι με το τρένο από το Μόναχο προς Βερολίνο και συνεχίστηκαν για αρκετές εβδομάδες. Όταν συνειδητοποίησε ότι μπορεί να είχε δηλητηριαστεί, ήταν πολύ αργά για να εντοπιστούν οι τοξίνες.

«Έπρεπε να βγάλω τα δαχτυλίδια μου επειδή τα δάχτυλα μου έμοιαζαν με λουκάνικα» είπε, περιγράφοντας ότι το πρήξιμο ήταν μεταξύ των συμπτωμάτων. Μήνες αργότερα, εξακολουθεί να είναι εξαντλημένη και σε θέση να εργάζεται μόνο τρεις ώρες την ημέρα.

Σε μια εποχή που οι πρωτεύουσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θεωρούνται δυνητικά ασφαλή καταφύγια από Ρώσους ακτιβιστές και δημοσιογράφους, που θεωρούν ότι κινδυνεύουν στην πατρίδα τους, η πιθανότητα να στοχοποιηθούν και αυτοί στο εξωτερικό ισοδυναμεί με μια ανατριχιαστική αλλαγή βηματισμού.

«Όταν βρέθηκα στην Ευρώπη, ξέχασα εντελώς τα μέτρα ασφαλείας, όπως όταν συζήτησα το ταξίδι μου στο Μόναχο χρησιμοποίησα το messenger του Facebook», δήλωσε η Κοστιουτσένκο, ξένη ανταποκρίτρια που αποκάλυψε εγκλήματα πολέμου τα οποία φέρεται να διέπραξε η Ρωσία στην Ουκρανία.

Όταν οι γιατροί είπαν στην Κοστιουτσένκο ότι πιθανώς να έχει δηλητηριασθεί η αρχική της αντίδραση ήταν να γελάσει.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η έρευνα για την απόπειρα δολοφονίας της Γιελένα Κοστιουτσένκο συνεχίζεται», είχε δηλώσει την Παρασκευή εκπρόσωπος Τύπου των εισαγγελέων του Βερολίνου.

Αντίπαλοι του Πούτιν έχουν δηλητηριαστεί

Οι αντίπαλοι του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν που ζουν στο εξωτερικό έχουν δηλητηριασθεί κατά το παρελθόν, συμπεριλαμβανομένων των πρώην πρακτόρων Σεργκέι Σκριπάλ, ο οποίος επέζησε και Αλεξάντρ Λιτβινένκο, ο οποίος κατέληξε. Ένας πρώην Τσετσένος μαχητής υπήρξε θύμα κρατικής δολοφονίας στο Βερολίνο όπως αποφάνθηκε γερμανικό δικαστήριο.

Το Κρεμλίνο αρνείται την εμπλοκή του σε αυτές τις δολοφονίες.

«Αυτό ταίριαζε στην αφήγηση του Πούτιν, ότι δεν μπορούμε να συγχωρήσουμε τους προδότες», δήλωσε η Κοστιουτσένκο. «Αλλά ποτέ δεν συνεργάστηκα με τις μυστικές υπηρεσίες… Κατά κάποιο τρόπο σκεφτόμουν ότι στην Ευρώπη είμαι ασφαλής».

Σε μια εποχή που οι πρωτεύουσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θεωρούνται δυνητικά ασφαλή καταφύγια από Ρώσους ακτιβιστές και δημοσιογράφους που θεωρούν ότι κινδυνεύουν στην πατρίδα τους, η πιθανότητα να στοχοποιηθούν και αυτοί στο εξωτερικό ισοδυναμεί με μια ανατριχιαστική αλλαγή βηματισμού.

«Όταν βρέθηκα στην Ευρώπη, ξέχασα εντελώς τα μέτρα ασφαλείας, όπως όταν συζήτησα το ταξίδι μου στο Μόναχο χρησιμοποίησα το messenger του Facebook», δήλωσε η Κοστιουτσένκο, ξένη ανταποκρίτρια που αποκάλυψε εγκλήματα πολέμου τα οποία φέρεται να διέπραξε η Ρωσία στην Ουκρανία.

Όταν οι γιατροί είπαν στην Κοστιουτσένκο ότι πιθανώς να έχει δηλητηριασθεί η αρχική της αντίδραση ήταν να γελάσει.

Η Κοστιουτσένκο ήταν μια από τις τρεις Ρωσίδες ανεξάρτητες δημοσιογράφους οι οποίες απ’ ότι φαίνεται δηλητηριάσθηκαν ενώ ήταν στο εξωτερικό την ίδια περίοδο. Και οι τρεις τους παρουσίασαν παρόμοια συμπτώματα.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η έρευνα για την απόπειρα δολοφονίας της Γιελένα Κοστιουτσένκο συνεχίζεται», είχε δηλώσει την Παρασκευή εκπρόσωπος Τύπου των εισαγγελέων του Βερολίνου.

 

Back to top button