breaking newsΔιεθνή

Βουλγαρία: Άνδρας που ήταν εξαφανισμένος για 16 ημέρες βρέθηκε… μουμιοποιημένος

Οι ερευνητές στη Βουλγαρία έχουν μπερδευτεί αφού βρήκαν «ένα μουμιοποιημένο πτώμα», μόλις 16 ημέρες αφότου ο άνδρας εθεάθη για τελευταία φορά ζωντανός.

Ο 34χρονος άνδρας εθεάθη για τελευταία φορά ζωντανός στις 16 Αυγούστου, στην πόλη της Σόφιας της Βουλγαρίας. Στη συνέχεια, στις 3 Σεπτεμβρίου, το «μουμιοποιημένο» σώμα του ανακαλύφθηκε δίπλα σε μια σιδηροδρομική γραμμή.

Με ιστορικό αλκοολισμού, θα περίμενε κανείς ότι τα όργανα του άνδρα θα ήταν σε πολύ κακή κατάσταση, αλλά μια έκθεση που δημοσιεύτηκε στο Cureus Journal δείχνει ότι το εσωτερικό του «μειώνεται σε μάζες χωρίς δομή».

Οι ερευνητές γράφουν ότι η φυσική μουμιοποίηση συνέβη σε διάστημα ενός μήνα, σε μια διαδικασία γνωστή ως «πρόωρη μουμιοποίηση».

Αυτό όμως σπάνια παρατηρείται σε εύκρατες περιοχές. Ως εκ τούτου, αυτή η υπόθεση έχει τη μεγαλύτερη σημασία για την ιατροδικαστική κοινότητα, καθώς μόνο ελάχιστα παρόμοια περιστατικά έχουν ποτέ αναφερθεί. Ωστόσο, οι ερευνητές προσπάθησαν να εξηγήσουν την προχωρημένη κατάσταση μουμιοποίησης του σώματος που συνέβη τόσο γρήγορα, σε ένα ιδιαίτερα ακατάλληλο περιβάλλον.

Μουμιοποίηση – Πώς γινόταν στην αρχαία Αίγυπτο

Η μουμιοποίηση είναι η περίπλοκη, και βαθιά ιερή, αρχαία πρακτική της διατήρησης των σωμάτων ανθρώπων και ζώων. Στην αρχαία Αίγυπτο η διαδικασία περιελάμβανε προσεκτική αφαίρεση εσωτερικών οργάνων και ξήρανση του σώματος με νάτρον, ένα μείγμα αλατιού.

Οι εγκέφαλοι γενικά αφαιρούνταν από τη μύτη και απορρίπτονταν, αλλά οι καρδιές έμειναν ανέπαφες καθώς πίστευαν ότι συγκρατούσαν το «Ka», ή την ουσιαστική δύναμη της ζωής του ατόμου, που άφησε το σώμα και ταξίδεψε στη μετά θάνατον ζωή .

Μετά από αρκετές εβδομάδες ξήρανσης, τα σώματα αλείφονταν με λάδια και τυλίγονταν σε λινούς επιδέσμους. Η μουμιοποίηση όχι μόνο συνδυάζει πνευματικότητα και πολιτιστικές πεποιθήσεις, αλλά αποτελεί μαρτυρία της αξιοσημείωτης ανατομικής γνώσης των αρχαίων πολιτισμών. Η φυσική μουμιοποίηση σωμάτων στον αρχαίο κόσμο συνέβαινε συχνότερα σε άνυδρες περιοχές, όπου το περιβάλλον στέγνωνε φυσικά και διατηρούσε σώματα, όπως σε μέρη της Νότιας Αμερικής και της Ασίας .

Η ομάδα ερευνητών επιστημόνων ανέφερε ότι η επιφάνεια του δέρματος του άνδρα εμφανίζει « χρωματισμό που κυμαίνεται από ανοιχτό έως σκούρο καφέ ». Επιπλέον, είπαν ότι η υφή του δέρματος ήταν «σκληρή και δερματώδης» και εντελώς αφυδατωμένη. Οι εσωτερικές εξετάσεις αποκάλυψαν ότι η κρανιακή, η θωρακική και η κοιλιακή κοιλότητα είχαν αποσυντεθεί σε «αποξηραμένες, καφέ-μαύρες μάζες».

Οι ερευνητές γράφουν ότι η φυσική μουμιοποίηση «συνήθως διαρκεί αρκετές εβδομάδες έως 6-12 μήνες» και πρόσθεσαν ότι «ένας τέτοιος γρήγορος μετασχηματισμός θα συνέβαινε κανονικά μόνο σε υπερβολική ζέστη». Ωστόσο, τη στιγμή που ανακαλύφθηκε το σώμα, η Σόφια είχε θερμοκρασίες που κυμαίνονταν από 16 έως 33 βαθμούς Κελσίου, κάτι που οι επιστήμονες είπαν ότι «δεν είναι αρκετά ζεστό για να προκαλέσει τη μουμιοποίηση».

Οι ερευνητές είναι ανένδοτοι ότι οι καιρικές συνθήκες στη Σόφια δεν θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει αυτό που περιγράφουν ως «παράξενα γρήγορη διαδικασία μουμιοποίησης», όπως παρουσιάζεται στο πτώμα του 34χρονου άνδρα.

Οι ερευνητές δεν μπορούν να είναι σίγουροι, αλλά καθώς δεν μπορούν να υποθέσουν κάτι άλλο, εικάζουν ότι λόγω του ότι το σώμα βρέθηκε δίπλα σε σιδηροδρομικές γραμμές, ίσως περνώντας τα τρένα προκαλούσαν ζεστό αέρα και άνεμο και αυτά να ζέσταναν το σώμα αρκετά ώστε να το αφυδατώσουν, κάνοντας ίσως έτσι τη διαδικασία της μουμιοποίησης να εκδηλωθεί πιο γρήγορα.

PrimeNews.

Back to top button