Διεθνή

Ο Αμπάς στην Κύπρο. Συνάντηση με Αναστασιάδη. Πάμε για Τριμερή Σύνοδο Ελλάδας-Κύπρου- Παλαιστίνης. Αθήνα και Λευκωσία προσφεύγουν στην Παλαιστίνη για διαμεσολάβηση στον Ερντογάν;;!! Αλλαγή πλεύσης την τελευταία στιγμή για ν΄αποφευχθεί η σύγκρουση;;;;;

Ο Αμπάς στην Κύπρο. Συνάντηση με Αναστασιάδη. Πάμε για Τριμερή Σύνοδο Ελλάδας-Κύπρου- Παλαιστίνης. Αθήνα και Λευκωσία προσφεύγουν στην Παλαιστίνη για διαμεσολάβηση στον Ερντογάν;;!! Αλλαγή πλεύσης την τελευταία στιγμή για ν΄αποφευχθεί η σύγκρουση;;;;;

Ο Πρόεδρος του κράτους της Παλαιστίνης, Μαχμούντ Αμπάς πήγε στην Κύπρο και είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Τα πράγματα δεν πάνε καλά με την Τουρκία. Η ανεπάρκεια της μονομερούς εξωτερικής πολιτικής που ασκήθηκε από κοινού από Αθήνα Κύπρο αποδεικνύεται. Την τελευταία στιγμή αναζητούμε σανίδα σωτηρίας και διαμεσολάβηση της Παλαιστίνης για ν΄αποσοβηθούν τα χειρότερα. Μάλιστα γίνεται λόγος για επικείμενη Τριμερής Σύνοδος Ελλάδας Κύπρου Παλαιστίνης ενώ μέχρι τώρα παίζαμε μόνο το χαρτί του Ισραήλ που μας έφερε στις παραμονές πολέμου με Τουρκία. Η μονοδιάστατη εξωτερική πολιτική σε όποια περίπτωση δεν είναι διπλωματία είναι καταδικασμένη εξ αρχής….

Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν εκτεθεί στον φυσικό τους περίγυρο σε αραβικό κόσμο και σε Μέση Ανατολή σε εσωτερικό Τουρκίας αλλά και σε όλη τη διεθνή σκεπτόμενη και προοδευτική κοινότητα και όχι μόνο ως κατ΄εξοχήν φιλοαμερικανικές και φιλοσιωνιστικές δυνάμεις κάτι που ζημιώνει την εικόνα τους και νομιμοποιεί την επιθετικότητα της Τουρκίας εις βάρος τους… Σήμερα επιχειρείται μια ετεροχρονισμένη εξισορρόπηση. Αν είναι αργά ή το προλαβαίνουμε θα φανεί..

Για να προσφεύγουμε έστω την τελευταία στιγμή στην διαμεσολάβηση Παλαιστίνης σημαίνει ότι αποδεικνύεσαι έμπρακτα ότι δεν ήταν πανάκεια η μονομερής συμμαχία με Ισραήλ και η επιλογή του ως στρατηγικού συμμάχου για ανάχωμα στον τούρκικο επεκτατισμό. Φρούδες ελπίδες. Γυρνάμε στην παλιά καλή συνταγή.

Την ανάγκη περαιτέρω ενδυνάμωσης του θεσμικού πλαισίου συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κράτους της Παλαιστίνης, καθώς και αυτή της στενότερης συνεργασίας μεταξύ των πολιτειακών, επιχειρησιακών και επιστημονικών κοινοτήτων σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, ανέδειξαν από κοινού μετά το τέλος της συνάντησής τους την Τρίτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, και ο Πρόεδρος του κράτους της Παλαιστίνης, Μαχμούντ Αμπάς.

Οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν, επίσης, την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και της επίλυσης των όποιων διαφορών στη βάση των προνοιών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, υπό το φως τόσο των εξελίξεων στην Ουκρανία, όσο και των δύο μεγάλων χρονιζόντων προβλημάτων, του Κυπριακού και του Παλαιστινιακού.

Στις δηλώσεις του προς τα ΜΜΕ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως η επίσκεψη του Προέδρου του κράτους της Παλαιστίνης στην Κύπρο «επιβεβαιώνει όχι μόνο τους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των λαών μας, αλλά και την αποφασιστικότητα και βούλησή μας για την περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς μας συνεργασίας», ενώ χαιρέτισε την υπογραφή Μνημονίων Συναντίληψης στον τομέα της διπλωματικής εκπαίδευσης και της αναπτυξιακής συνεργασίας.

Ο Ν Αναστασιάδης σύμφωνα με τον Φιλεύθερο τόνισε πως οι δύο πλευρές εξέτασαν τρόπους ενίσχυσης της τριμερούς συνεργασίας και την αναγκαιότητα σύγκλισης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Κύπρου –Ελλάδος – Παλαιστίνης, «μια τριμερής σύνοδος που αλληλοσυμπληρώνει και δεν αποκλείει τη συμμετοχή της όποιας τρίτης χώρας, αφού μοναδικός στόχος είναι η εδραίωση πολιτικών πρωτοβουλιών που θα αποτελούν πρότυπα περιφερειακής συνεργασίας, οικοδόμησης εμπιστοσύνης και η δημιουργία ενός κοινού οράματος για επίτευξη ασφάλειας, σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή».

Αναφερόμενος στην περιφερειακή συνεργασία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Αμπάς για τη στήριξη του τελευταίου στην πρωτοβουλία της Κύπρου για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως και για την προσφορά παροχής βοήθειας στην Κυπριακή Δημοκρατία για την κατάσβεση των καταστροφικών πυρκαγιών του περασμένου Ιουλίου, προσθέτοντας πως «αυτή ακριβώς η έμπρακτη αλληλεγγύη μάς οδήγησε στην ανάληψη μιας νέας πρωτοβουλίας για δημιουργία μιας περιφερειακής βάσης καταπολέμησης των πυρκαγιών στην Ανατολική Μεσόγειο».

Επιπροσθέτως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στις συζητήσεις των δύο ηγετών για την Ουκρανία, όπως και για τα «δύο μεγάλα και χρονίζοντα προβλήματα, το Παλαιστινιακό και το Κυπριακό».

«Τα πρόσφατα γεγονότα στην Ουκρανία αναδεικνύουν για άλλη μια φορά με τον πλέον εμφαντικό τρόπο την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και της επίλυσης των όποιων διαφορών στη βάση των προνοιών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και των συναφών διεθνών Συνθηκών, αρχές που εάν εφαρμόζονταν όπως ο Χάρτης προνοεί, θα απέτρεπαν περιφερειακές διενέξεις ή και αναθεωρητικές συμπεριφορές από κράτη – μέλη των Ηνωμένων Εθνών», σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα τον Πρόεδρο Αμπάς πως «παρά τις εξίσου εξαίρετες σχέσεις που διατηρούμε με το Ισραήλ, αυτές δεν αποβαίνουν και δεν θα αποβούν εις βάρος των νόμιμων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων».

«Είναι ο σεβασμός μας προς αυτές τις αρχές που καθοδηγά τις πολιτικές μας όσον αφορά την επίλυση του Μεσανατολικού και με την ευκαιρία θα ήθελα να επαναλάβω πως η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει σταθερά προσηλωμένη στη διαχρονική και ξεκάθαρη θέση για την επίτευξη μιας ειρηνικής και δίκαιης λύσης του παλαιστινιακού προβλήματος, πάντα στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, μιας λύσης που θα εδράζεται στα σχετικά Ψηφίσματα και Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που προνοούν τη δημιουργία ενός κυρίαρχου και ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους», συμπλήρωσε σχετικά, ενώ δήλωσε πως χάρη στις άριστες σχέσεις που διατηρεί με όλα τα κράτη της περιοχής, η Κύπρος είναι διαθέσιμη, εάν της ζητηθεί, να αναλάβει συγκεκριμένο ρόλο προς την επίτευξη μόνιμης ειρήνης στην περιοχή.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στην ενημέρωση που παρείχε στον Πρόεδρο του παλαιστινιακού κράτους σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και τα νέα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος ως αποτέλεσμα της προσπάθειας της Τουρκίας για δημιουργία νέων τετελεσμένων, «μιας προσπάθειας που δεν περιορίζεται μόνο στην ανατροπή της βάσης λύσης του Κυπριακού όπως καθορίζεται από τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αλλά με την απαράδεκτη αξίωση πως η βάση λύσης θα πρέπει να είναι τα δύο κράτη».

Μετέφερε και την απογοήτευσή του για την απόρριψη των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, έχοντας τονίσει «την ανάγκη άμεσου διορισμού, όπως ήταν η απόφαση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Ειδικού Αντιπροσώπου, ώστε με την εφαρμογή μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και τη διαμεσολάβηση του Ειδικού Αντιπροσώπου να γίνει κατορθωτή η επανέναρξη το συντομότερο δυνατόν ενός δημιουργικού διαλόγου που θα μας οδηγούσε σε μια μόνιμη λύση του κυπριακού προβλήματος».

Τέλος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχαρίστησε το παλαιστινιακό κράτος για τη στάση αρχής που τηρεί στο κυπριακό πρόβλημα, καθώς και για τη στήριξη στις προσπάθειες εξεύρευσης μιας ειρηνικής λύση στο Κυπριακό.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Αμπάς είπε ότι η Κύπρος είναι φίλη χώρα της Παλαιστίνης και εξήρε το επίπεδο των σχέσεων μεταξύ των κυβερνήσεων, αλλά και των σχέσεων ανάμεσα στους δύο λαούς.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι επιθυμία της παλαιστινιακής πλευράς είναι οι διμερείς σχέσεις να έχουν διαρκή ανάπτυξη και δήλωσε πεπεισμένος «ότι αυτή η επίσκεψη στην Κύπρο και όσα έπονται από επισκέψεις και επαφές σε πολιτικό, οικονομικό επίπεδο, καθώς και η ενεργοποίηση της δράσης της διυπουργικής επιτροπής θα αποφέρουν πολλά προς όφελος της ενίσχυσης των διμερών σχέσεων», ενώ ευχαρίστησε την Κύπρο για τη σταθερή της στάση στο Παλαιστινιακό και για τη μόνιμη έκκλησή της για επίτευξη ειρήνης.

Ο κ. Αμπάς αναφέρθηκε, ακόμα, «στην πλήρη στασιμότητα στις προσπάθειες επίτευξης ειρήνης εξαιτίας της νυν ισραηλινής κυβέρνησης που έχει αναστείλει τις συμφωνίες», προσθέτοντας ότι πρέπει να υπάρξει διεθνής συσπείρωση κατά των προκλήσεων που δέχεται η Παλαιστίνη.

«Είμαστε διατεθειμένοι να συνδράμουμε στις οποιεσδήποτε προσπάθειες για ειρήνη, περιλαμβανομένων των προσπαθειών του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, γενικότερα σε πρωτοβουλίες που βασίζονται στη διεθνή νομιμότητα» προσέθεσε, ενώ αναφέρθηκε ακόμα στη σημασία της στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Παλαιστίνη.

Τέλος, απηύθυνε πρόσκληση στον Πρόεδρο Αναστασιάδη να επισκεφθεί την Παλαιστίνη, εκφράζοντας ιδιαίτερη εκτίμηση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στην Κύπρο για όσα προσφέρουν στον παλαιστινιακό λαό.

Παλαιστινιακά μέσα αναφέρουν ότι από τη συνάντηση και τις όλες επαφές δρομολογήθηκαν:

1- άνοιγμα Παλαιστινιακής Πρεσβείας στην Κύπρο
2- Δωρεάν υποτροφίες για Παλαιστίνιους φοιτητές
3- Δωρεάν εκπαιδευτικές αποστολές για τους εργαζόμενους

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης παρέθεσε το απόγευμα της Τρίτης δείπνο προς τιμήν του Προέδρου του Κράτους της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς και της αντιπροσωπείας που τη συνοδεύει.

Στην ομιλία του κατά τη διάρκεια του δείπνου, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος είπε: «Είμαι στην ευχάριστη θέση να βρίσκομαι ανάμεσά σας αυτήν την ημέρα, φίλοι, και θα ήθελα να εκφράσω τις ειλικρινείς ευχαριστίες μου σε εσάς και στον εξοχότατο Πρόεδρο για την ευγενική πρόσκληση να επισκεφθούμε την Κύπρο. και για το θερμό καλωσόρισμα που λάβαμε από εσάς, η Κύπρος και η Παλαιστίνη έχουν ισχυρές και ανεπτυγμένες σχέσεις και είμαι βέβαιος ότι αυτή η επίσκεψη θα έχει μεγάλη σημασία για την ενίσχυση αυτών των σχέσεων μεταξύ των δύο φίλων χωρών και λαών».

Ο Πρόεδρος πρόσθεσε: «Ήσασταν, και εξακολουθείτε να είστε, πιστοί φίλοι στις αρχές, και πάντα υποστηρίξατε τη δίκαιη υπόθεση του λαού μας και τα αναφαίρετα εθνικά δικαιώματά του σε διεθνή όργανα και φόρουμ, και έχετε αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης, προκειμένου για να μπορέσει ο παλαιστινιακός λαός να αποκτήσει την ελευθερία και την ανεξαρτησία του, στο κυρίαρχο κράτος του στα σύνορα του 1967. Πρωτεύουσά του είναι η Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Συνέχισε: «Η ειρήνη είναι ο στόχος και ο επιθυμητός μας στόχος, και για να επιτευχθεί μια δίκαιη και συνολική ειρήνη πρέπει να γίνονται σεβαστά το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα διεθνούς νομιμότητας, η ιστορική αδικία που έπληξε τον λαό μας πριν από 74 χρόνια και πρέπει να τερματιστεί η ισραηλινή κατοχή της γης του Κράτους της Παλαιστίνης».

Και πρόσθεσε: «Βασιζόμαστε στη συνεχή ευγενή υποστήριξή σας, τη δημιουργία πρωτοβουλιών και την προώθηση των ειρηνευτικών προσπαθειών σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και σε διεθνή φόρουμ, προκειμένου να επιτύχουμε δικαιοσύνη, ειρήνη, σταθερότητα, ασφάλεια και καλή γειτονία για όλους στο εσωτερικό μας. περιοχή.

Ο Πρόεδρος είπε: «Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ευχαριστήσω για άλλη μια φορά για τις θέσεις σας και για όλη την πολιτική και οικονομική υποστήριξη που προσφέρει η Κύπρος, προσβλέποντας στην ενίσχυση των δεσμών των σχέσεων και στην ενεργοποίηση της κοινής επιτροπής μεταξύ των δύο χωρών για επέκταση των πλαισίων συνεργασίας στο διάφορα πεδία ενδιαφέροντος και για τις δύο πλευρές».

Και κατέληξε: «Εύχομαι σε εσάς, κύριε Πρόεδρε, και σε όλους τους αξιότιμους παρευρισκόμενους να συνεχίσετε με υγεία, ευτυχία και επιτυχίες, και η Κύπρος και ο φιλικός της λαός περαιτέρω πρόοδο και ευημερία και ζήτω η παλαιστινιο-κυπριακή φιλία».

Στο δείπνο παραβρέθηκαν όλα τα κόμματα στην Κύπρο, ανώτεροι κρατικοί αξιωματούχοι, μέλη του διπλωματικού σώματος και πλήθος μελών της παλαιστινιακής κοινότητας στην Κύπρο.

dimpenews.com

Back to top button